Siirry pääsisältöön

Piensijoittajien osakekauppa tammikuussa: Trump-ralli saa riittää

 

Tammikuussa suomalaiset piensijoittajat vetäytyivät pörssistä takavasemmalle. Yhteenlaskettuna osakepainoa kevennettiin salkuista tuntuvilla 120 miljoonan euron nettomyynneillä. Erityisesti Trump-rallissa hyvin kehittyneitä osakkeita kevennettiin katteettoman nousun pelossa.

 

  • Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea, Pohjola, UB) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto laski tammikuussa 0,4 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto putosi jopa 16,3 prosenttia vuodentakaisesta tammikuusta. Online-välittäjien kauppamäärät vähenivät edelliskuusta euroissa 12,1 prosenttia. Kuitenkin koko pörssin osalta kauppamäärät kohosivat euroissa 2,2 prosenttia.
  • Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät laskivat 8,0 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin 3,5 prosenttia viime vuoden tammikuuta vähemmän. Koko pörssin kappalemääräiset kaupat nousivat viime kuusta 7,2 prosenttia. Yksityissijoittajilla vastaava kappalemääräisten kauppamäärien kasvu oli joulukuusta 1,9 prosenttia.

Trump-ralli saa riittää

  • Osakemarkkinat ovat kohonneet laajalla rintamalla viime kuukausina. Sijoittajat ympäri maailman ovat tulkinneet, että pörssiä viime vuodet tukeneet nollakorot ja keskuspankkielvytys saavat rinnalleen vielä kolmannen tukijalan – Donald Trumpin. Hänen puheistaan on poimittu kursseja lyhyessä juoksussa tukevat tekijät, kuten Yhdysvaltain infrastruktuurin rakentaminen, verojen keventäminen ja finanssisääntelyn mahdollinen lieventäminen. Suomalaiset piensijoittajat ovat kuitenkin katsoneet kurssinousun jättäneen riskit huomiotta: tammikuussa osakepainoa kevennettiin tuntuvilla 120 miljoonan euron nettomyynneillä.
  • Tammikuun myydyimpien osakkeiden listaa värittävät lukuisat raskaan perusteollisuuden, kaivosalan ja konepajasektorin yhtiöt, kuten Outokumpu, Cargotec, SSAB, Outotec ja Wärtsilä. Trump-rallissa parhaiten kehittyneitä osakkeita isketään nyt myyntilaitaan siinä pelossa, että yhtiöiden tilinpäätösraportit palauttavat realismin elvytyshypen keskelle.

Koneen hissi nousee vielä

  • Helsingin pörssin kestomenestyjä Koneen osakekurssi niiasi tulosjulkistuksen jälkeisinä päivinä. Suomalaiset piensijoittajat laskivat verkkonsa vesille ja korottivat panoksiaan Koneessa nettomääräisesti peräti 28 miljoonalla eurolla. Historia ei ole edelleenkään tae tulevasta sijoitusmarkkinoilla, mutta monen mieleen on piirtynyt vahva kuva siitä, että Koneen hissi on palautunut aina ennenkin yhä korkeampiin kerroksiin.

Osinkohuuma alkamassa

  • Osakkeille vaihtoehtoisten kohteiden tuotot ovat edelleen historiallisen heikot. Siksi on vaikeaa nähdä, että tammikuun kaltainen myyntiaalto jatkuisi pitkälle alkaneeseen vuoteen. Todennäköisintä onkin, että markkinoiden keikkuessa ennätystasolla uusia sijoituksia tehdään varovaisuuden periaatteella ja osinkokriteeriä lähiaikoina painottaen. Tästä esimakua nähtiin jo tammikuussa, jolloin Nordnetin suomalaisasiakkaiden uusista nettorahastomerkinnöistä ennätyksellisesti jopa puolet kohdistui osakkeiden sijaan korkorahastoihin.

 

Online-välittäjien 10 ostetuinta ja myydyintä osaketta – tammikuu 2017 (* 

Ostetuimmat osakkeet   Myydyimmät osakkeet
Yhtiö Netto-ostoarvo (EUR)   Yhtiö Nettomyyntiarvo (EUR)
Kone 28 006 818 Outokumpu -39 424 736
UPM 11 276 492 PKC Group -39 315 967
Huhtamäki 5 334 715 Metsä Board B -19 181 084
Kesko B 4 158 047 Nordea -17 653 352
Nokian Renkaat 3 146 083 Fortum -14 272 053
Sponda 2 723 060 Cargotec -8 357 148
Technopolis 2 270 282 SSAB B -8 109 121
Uponor 2 176 041 Outotec -8 085 132
Citycon 2 107 441 Stora Enso R -6 767 910
Amer Sports 2 091 661 Wärtsilä -5 901 498

 

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntistatistiikka

(* ei sisällä suurten ja OMXH25-indeksiin kuuluvien yhtiöiden osakkeiden kauppoja FIMin osalta 24.3.2014 lähtien

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
6 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
03.02.2017 13:19

Suvi milloin Nordnet Suomen hinnoittelua lasketaan edes siedettävälle tasolle? Erityisesti ulkomaisten pörssien välityskulut ovat törkeät. Voisit vilkaista Ruotsin Nordnetin hinnastoa ja yhtenäistää hinnoittelua solidaarisuuden nimeen. Toki asiakkaat voi pikku hiljaa luovuttaa selvästi edullisimmille kilpailijoillekin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.02.2017 15:10

Moi sijoittaja!
Laskimme juuri kotimaisen ja ulkomaisen kaupankäynnin hintoja 1.2. alkaen Private Banking asiakkaille. https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/salkut-ja-tilit/private-banking.html

Olen aiemmin jo kommentoinut, että kokonaiskulujen tasoa verrataan kunkin maan sisällä, ei maiden välillä, sillä tuote- ja palveluvalikoima sekä kustannustaso ei ole sama. Tunnen hintatasot erittäin hyvin ja lupaan katsoa, mitä voin tehdä Suomen hinnoittelulle tulevaisuudessa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.02.2017 16:21

Hei Suvi,

Mainitsit vastauksessasi maiden välisen kustannustason erilaisuuden, joka johtaa erilaiseen hinnoitteluun eri maiden välillä.

Voisitko hieman avata että mitkä tekijät nostavat Suomen kustannustasoa niin paljon verrattuna Norjaan tai Ruotsiin? Ja että kuinka paljon kalliimmat kustannukset Suomessa on em. maihin verrattuna?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.02.2017 17:20

En valitettavasti pysty vastaamaan tuohon sillä tarkkuudella, kuin ehkä toivoisit. Pörssiyhtiönä, ainakin vielä hetken, tulosta ja kustannuksia kommentoidaan tarkemmin vain toimitusjohtajan toimesta. Viimeisin pörssitiedote löytyy täältä. http://cdn.nordnetab.com/wp-content/uploads/2017/01/q4eng16.pdf

Hinnoittelu on maakohtainen ja siinä tarkastellaan kokonaisuutta. Eri maissa on myös hieman erilainen palvelutarjonta, Suomessa se on suppein. Tämä vaikuttaa tottakai suoraan hinnoitteluun. Ilmaisen säilytyksen, kuluttomien superrahastojen, ensiluokkaisen asiakaspalvelun ja raportoinnin, ilmaisen koulutuksen (mm. 50 webinaaria vuodessa), kaupankäyntikuluttoman ETF-kk-säästämisen sekä rahastojen 0 euron kaupankäyntikulujen lisäksi pyrimme pitämään pörssikaupankäynnin kulut kilpailukykyisellä tasolla. Tavoitteemme ei ole olla halvin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.02.2017 13:51

Valitettavasti menetätte korkeiden kulujen vuoksi pienasiakkaita mm. Degirolle ja Nordealle suoriin US-osakekauppoihin liittyen. Private Banking-raja on monelle liian korkea.

Muilta osin pidän Nordnetin palveluja erinomaisina!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.02.2017 20:03

@KukkaronMatti Jos syytä etsit miksi Suomen Nordnet on yli puolet kalliimpi verrattuna Ruotsin, Norjan ja Tanskan Nordnetiin niin se selittyy sillä kun E-Trade poistui Suomesta useampi vuosi sitten. Pian sen jälkeen Nordnet näki täydellisen markkinatilaisuuden poistaa Mini-tilin, jonka seurauksena hinnat nousivat monelle yli 100%. Muistan tämän kuin eilisen, koska minultakin poistettiin kyseinen tili. E-Traden poistumisen seurauksena Nordnetilla oli käytännössä monopoliasema osakevälityksessä kun kivijalkapankit eivät olleet erityisemmin kiinnostuneita palvelemaan piensijoittajia tuolloin (eivätkä vieläkään). Itselläni alkaa kuitenkin Private Banking raja polttelemaan salkussa ja nykyinen hinnanmuutos oli enemmän kuin tervetullut. Pisteet siitä Nordnetille. Alkoi ainakin itselläni Nordnetin arvostus nousemaan pohjamudista. Vielä on kuitenkin… Lue lisää >>

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki