Nordnet Blogi

5 verovinkkiä sijoittajalle – hyödynnä ennen vuodenvaihdetta!

Kirjoitus on julkaistu alunperin vuonna 2017, mutta päivitetty 13.12.2018.

Vuodenvaihde on jälleen lähellä. On siis tullut aika tehdä sijoitussalkulle vuosihuolto ja tarkistaa, kannattaako salkusta siivota pois tappiollisia sijoituksia. Tässä viisi verovinkkiä, jotka kannattaa huomioida salkun talvihuoltoa miettiessä!

Vinkki 1: tasapainota salkkusi verottomasti

Oletko pitänyt kiinni voitollisista osakkeistasi koko vuoden? Nyt voi olla hyvä hetki tehdä pieni myynti, jos haluat vaikkapa tasapainottaa salkkuasi. Jos koko vuoden aikana myymiesi arvopaperien tai muun omaisuuden yhteenlasketut myyntihinnat ovat enintään 1 000 euroa, niin voittoa ei veroteta. Tuhannen euron myynnit voivat olla hyvä tapa realisoida voitollisia osakkeita vaikka joka vuosi ja täydentää näin pääomatulovirtaa salkussasi verotehokkaasti.

Vinkki 2: vähennä tappiot ja kulut

Onko salkkuusi kertynyt tappiollisia osakkeita, joista haluaisit päästä jo eroon? Vuodenvaihteen lähestyessä niistä luopumista kannattaa harkita – siinäkin tapauksessa, että et olisi vuoden aika myynyt vastaavaa määrää voitollisia osakkeita. Luovutustappiot saa nimittäin nykyään vähentää luovutusvoitoista viiden vuoden ajan. Kannattaa myös muistaa, että jos et pysty vähentämään kaikkea luovutustappiota luovutusvoitosta, voit vähentää sen mahdollisista muista pääomatuloistasi.

Verotuksessa voit vähentää luonnollisesti kaikki välittömästi sijoittamiseen liittyvät kulut, kuten välityspalkkiot ja mahdollisten kaupankäyntisovellusten maksut. Nordnet toimittaa verottajalle tiedot välityspalkkioista, joten ne näkyvät automaattisesti esitäytetyssä veroilmoituksessa.

Välityspalkkioiden lisäksi voit vähentää myös epäsuoremmat kulut, kuten sijoituskirjallisuuden. Ammattimaiset sijoittajat voivat saada vähennyksiä myös työhuoneestaan, tietokoneestaan ja nettiyhteydestään. Huomioi, että kulujen omavastuuosuus on 50 €.

Erityishuomio kaikille Ahtium Oyj:tä eli entistä Talvivaaraa omistaneille: Ahtium-sijoitusten tappion voi vähentää vuoden 2018 verotuksessa. Ennen vuodenvaihdetta voi siis olla hyvä aika myydä voitollisia omistuksia salkusta tappioiden hyödyntämiseksi verotuksessa. Lisätietoa Verohallinnon sivuilla.

Vinkki 3: muista hankintameno-olettama

Tänä vuonna etenkin monen lääkekannabissijoittajan kannattaa muistaa hankintameno-olettama. Kyseessä on nimittäin Verottajan kädenojennus taitavalle sijoittajalle.

Yksityishenkilö voi käyttää luovutusvoiton laskemiseen todellisen hankintahinnan sijaan hankintameno-olettamaa, jonka suuruus riippuu omistusajasta. Vähintään 10 vuotta omistetun omaisuuden hankintameno-olettama on 40 % ja alle 10 vuotta omistetulle omaisuudelle se on 20 % myyntihinnasta. Alle 10 vuotta omistetun omaisuuden verotettavaksi voitoksi jää siis 80 % myyntihinnasta ja yli 10 vuotta omistetun omaisuuden voitoksi 60 %. Hankintameno-olettama hyödyttää siis sijoittajaa, jonka sijoitus on vähintään viisinkertaistunut alle 10 vuodessa tai vähintään kaksinkertaistunut yli 10 vuodessa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos verotuksessa käyttää hankintameno-olettamaa, ei omaisuuden myyntihinnasta voi vähentää omaisuuden ostamisesta tai myymisestä syntyneitä kuluja, kuten välityspalkkioita.

Vinkki 4: vähennä korkokulut

Oletko käyttänyt vuoden aikana sijoituksissasi esimerkiksi Superluottoa? Sijoitustulojen hankkimiseen tarkoitettujen lainojen korot ovat vähennyskelpoisia pääomatuloverotuksessa. Kannattaa keväällä tarkistaa, että sijoituslainasi korot myös löytyvät veroilmoituksen oikeasta sarakkeesta, eli kohdasta, johon on merkitty tulonhankkimiseen tarkoitettujen lainojen korot.

Myös asuntolainan korot vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista, mutta huomioi, että vain 35 % niistä ovat vähennyskelpoisia.

Vinkki 5: lahjoita tuottoisat osakkeesi

Osakkeita lahjaksi? Mikä jottei! Osakkeiden antaminen lahjaksi on paitsi tuottoisa ja trendikkäästi aineeton lahja, se voi olla myös oiva tapa saada vastaanottaja kiinnostumaan sijoittamisesta ja säästämisestä.

Lahjoittamalla hyvin tuottaneet osakkeesi vältyt myös pääomatuloveroilta, eikä lahjan saajakaan joudu niitä maksamaan – kunhan malttaa pitää osakkeensa vähintään vuoden. Kun lahjan saaja on pitänyt osakkeet vuoden ajan, hankintahinnaksi katsotaan lahjoitushetken hinta, eikä alkuperäisellä hinnalla ole enää merkitystä. Voit ladata Nordnet-lahjakirjan tältä sivulta.

Klikkaa tästä ja lue lisää sijoittajan verotuksesta sekä vuodenvaihteen tärkeistä päivämääristä.

Lähteet:

Huom: Kryptovaluutoilla tehtyjä voittoja ja tappioita koskee erilainen verotus kuin muita arvopapereita. Nordnetin kautta voit kuitenkin sijoittaa ainoastaan instrumentteihin, joiden kohde-etuutena bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat – et siis itse kryptovaluuttoihin, vaan niiden kehitystä seuraaviin instrumentteihin. Tällöin tuotteiden verotus toimii samaan tapaan kuin osakkeiden ja muidenkin arvopapereiden. Huomioi, että mitään tässä kirjoituksessa esitettyä ei tule tulkita sijoitussuositukseksi. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

16
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Nimetön
Nimetön
Onko osinkotulovero saman suuruinen kun osakkeinden myyntivoittovero. Osakkeiden myyntitappiot verottaja vähentää myos osinkotuloista? vai?
Nimetön
Nimetön
Hei Jorma! Verotettavasta pääomatulosta (myynti- eli luovutusvoitoista) maksetaan 30 %:n vero 30 000 euroon saakka. 30 000 euroa ylittävältä osalta peritään pääomatuloveroa 34 %. Vuonna 2017 pörssiyhtiön osingosta 85 % on verotettavaa pääomatuloa, josta maksetaan 30 % tai 34 % veroa. Koko osingosta maksetaan siis 25,5 % tai 28,9 % vero pääomatulojen veroprosentista riippuen. /Henri
Nimetön
Nimetön
Jorman kysymys: Osakkeiden myyntitappiot verottaja vähentää myös osinkotuotoista, vai? Vastaus jäi saamatta!
Nimetön
Nimetön
Kyllä, myyntitappiot voi vähentää niin myyntivoittojen, osinkotuottojen kuin muidenkin mahdollisten pääomatulojen veroista. /Henri
Nimetön
Nimetön
Hei Henri! Onko todellakin niin, että nykyään voisi osakkeiden luovutustappiot vähentää osinkotuloista??Eikö ole niin, että myyntivoitot voi vähentää myyntitappioista? 2016 taisi tulla kuitenkin joku muutos. Ainakin myyntitappiota pääsi vähentämään vuokratuotoista oliko näin?
Nimetön
Nimetön
Kyllä, nykyään asia menee niin. Mutta kuten totesit, muutos astui voimaan vasta hiljattain, vuonna 2016. Verottajan sivuilta: ”Myyntitappiot vähennetään kaikista pääomatuloista. Ennen vuotta 2016 syntyneet myyntitappiot vähennetään kuitenkin vain myyntivoitoista, ei kaikista pääomatuloista.” Lähde: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/sijoitukset/osakkeet_ja_osingot/osakkeiden_myynt/ /Henri
Nimetön
Nimetön
”Tänä vuonna etenkin monen bitcoin– ja lääkekannabissijoittajan kannattaa muistaa hankintameno-olettama.” En tuosta löytänyt verottajan sivuilta mainintaa. Googletus kertoo vain, ettei hankintameno-olettamaa voi käyttää virtuaalivaluuttojen kanssa, eikä luovutustappioita voi vähentää. https://bittiraha.fi/content/bitcoin-ja-verotus https://yle.fi/uutiset/3-9933982 Onko teillä varmuus tästä? Ylen uutinen on vajaan viikon vanha.
Nimetön
Nimetön
Hei Ville! Erittäin hyvä pointti – bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen verotus on aivan oma taiteenlajinsa. Tavanomainen pääomaverotus kuitenkin koskee niitä kryptovaluuttainstrumentteja, joihin Nordnetin kautta voi sijoittaa. Tällöin sijoittaja ei tarkalleen ottaen sijoita itse kryptovaluuttaan, vaan instrumenttiin, jonka kohde-etuutena kryptovaluutta on. /Henri
Pssi
Vieras
Pssi
Mitäs välillisiä instrumentteja nordnetiltä löytyy kryptoihin liittyen ?
Nimetön
Nimetön
Telian ja Nordean osingoista Ruotsi perii 15 %:n lähdeveron, joka hyvitetään Suomen verotuksessa yksityishenkilöiden osalta. Onko menettely sama, jos osakkeet on ostettu listaamattoman osakeyhtiön nimissä ?
Matti
Vieras
Matti
Nordnetin valuuttatilit ovat kätevä työkalu valuuttakaupankäyntiin. Kertoisitteko niiden verottomuudesta ja tappioiden vähennyskelvottomuudesta.
Piensijoittaja JK
Vieras
Piensijoittaja JK
Tuo lahjoittaminen oli erinomainen vinkki, josta en tiennyt.
Teuvo Nieminen
Vieras
Teuvo Nieminen
Voiko osakkeiden myyntitappiot vähentää osakehuoneiston Vuokra tuotoista?
Henri I
Vieras
Henri I
Kyllä, osakkeiden myyntitappiot voi vähentää vuokratuotoista. Ennen vuotta 2016 näin ei ollut, mutta nykyään kaikkia pääomatuloja kohdellaan verotuksessa samanarvoisina (kunhan tappiot ja tulot ovat siis syntyneet 2016 tai sen jälkeen). Lisätietoja: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/ilmoita_itse_nama_vahennykse/paaomatuloista_tehtavat_vahennykse/ /Henri

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.