Nordnet Blogi
Martin Paasi
Talousasiantuntija

Aktiivinen salkunhoito 2.0

Maailman ylivoimaisesti menestyksekkäimmästä sijoittajasta voidaan nyt tehdä indeksirahaston tapainen, kustannustehokas ja kohtalaisen passiivinen sijoitustuote. Buffett on digitalisoitavissa. Tämä on huono uutinen kaikille aktiiviseksi salkunhoitajaksi kalliiseen sijoitusrahastoon pyrkiville. Yhtälailla tämä on hyvä uutinen sijoittajille, sekä alati digitalisoituvalle rahoitusalalle.

Ympyrä sulkeutuu

Tutkijat Frazzini, Kabiller ja Pedersen ovat tutkimuksissaan (2013) jatkaneet etabloituneiden Faman ja Frenchin (Small Cap Value, 1993), sekä Carhartin (Momentum, 1997) viitoittamaa tietä lisäämällä edellisten kehittämään regressiomalliin vielä kaksi, osaltaan Warren Buffettin sijoitustyyliä kuvaavaa tekijää: nimittäin Betting against Beta (BAB) ja Quality minus Junk (QMJ) -muuttujat.

Lopputuloksena on sijoittamisen malli, joka selittää Buffettin huikean tuottohistorian.

BAB -muuttuja

Sijoittajat haluavat mahdollisimman hyvää tuottoa, mutta eivät voi tai halua käyttää velkavipua. Näin ollen korkeariskisistä (Beta >1) osakkeista maksetaan enemmän, alentaen näiden tuotto-odotusta. Vastaavasti matalariskisistä osakkeista (Beta <1) maksetaan vähemmän, mikä parantaa matalariskisten osakkeiden tuotto-odotusta.

QMJ -muuttuja

Sijoitukset kannattaviin, vakaata kasvavaa tulosta tekeviin ja tuloksen ulos maksaviin yrityksiin tuottavat viimeaikaisten tutkimusten valossa vastakkaisia ominaisuuksia omaavia yrityksiä paremmin. Sekä matalan beetan osakkeet että laatuosakkeet vaativat vipua, jotta johtopäätös näihin sijoittamisen kannattavuudesta pitäisi paikkansa.

Velkarahalla matalariskisten sijoitusten riskitason pystyy nostamaan yleisen markkinan riskitasoon. Samalla tuotto-odotus kuitenkin kasvaa selkeästi keskimääräistä osaketuottoa paremmaksi. Tärkeää toki on, että velka ei johda pakkomyynteihin vaikka yleiset osakemarkkinat romahtaisivatkin 50%, niin kuin niillä aina välillä on tapana.

Vipu

Frazzini and Pedersen (2011) ovat myös tutkineet, minkälaisia osakkeita erilaiset sijoittajat suosivat. Tyypillisesti velkaa välttävät sijoitusrahastot ja yksityiset sijoittajat valitsevat osakkeita, joissa on korkeampi beta. Vastaavasti vipua käyttävät pääomasijoittajat ja Berkshire Hathaway sijoittavat yrityksiin, joilla on matalampi riski (katso kuvaaja alla). Berkshire Hathawayssä keskimääräinen vipu on ollut 1,6.

Miten hyvin tämä sitten toimii?

Vuosina 1976-2011 Berkshire Hathawayn riskikorjattu tuotto (Sharpe -luku) oli 0,76. Se on korkeampi kuin millään sijoitusrahastolla tai osakkeella, jolla on vähintään 30 vuoden historia. Tällöin sattuman mahdollisuus on mahdollisimman alhainen. Berkshire Hathawayn osakkeen ”ylituotto” markkinatuottoon nähden on myös ylivoimaisesti korkeampi kuin mikään muun yhdysvaltalaisen osakkeen (katso kuvaaja alla; USA osakkeiden informaatiosuhde).

Digi-Buffet

Frazzini, Kabiller ja Pedersenin tilastollinen malli selittää Warren Buffetin tuottohistorian käytännössä täydellisesti. Käänteisesti ilmaistuna: mallin avulla pystytään toteuttamaan Buffett -salkunhoitotaitoa hamaan tulevaisuuteen. Pitkäjänteisiä sijoituksia tehdään tiettyjä ominaisuuksia mahdollisimman hyvin omaaviin yrityksiin ja aika hoitaa loput (katso myös kuvaaja alla).

Yhteenveto

Valitse salkkuusi osakkeita, joissa yhdistyy:

1) pienempi koko,

2) alhainen hinta (P/B) ja

3) alhainen beeta,

4) positiivinen momentum ja

5) hyvä laatu,

6) hyödynnä niin paljon vipua kun voit ilman, että peli vihelletään osaltasi poikki vaikka markkinat romahtaisivat 50%,

7) minimoi sijoittamiseesi liittyvät kulut ja

8) toteuta sijoitussuunnitelmaasi määrätietoisesti ja johdonmukaisesti yli 30 vuotta

Muista sijoitusstrategioista poiketen tämän sijoitusstrategian toimivuutta on ensin todistettu käytännössä ja vasta sitten myös teoriassa. Passiivinen sijoittaminen, eli jäsennelty, systemaattinen sijoitustapa on viimeistään nyt osoittanut ylivoimaisuutensa.

Yksittäisten, viisautensa varassa satunnaisia, yksittäisiä sijoituksia tekevä tähtisalkunhoitaja on käsitteenä kuollut. Sellaisen onnistuminen on yksinkertaisesti liian epävarmaa. RIP.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Täältä aiheesta lisää: Research PaperSlides

EDIT 5.9.2018: Tämä kirjoitus on julkaistu osana SijoitusSummit 2018 -sijoitustapahtuman materiaalia. Lue lisää aiheesta ja katso keskusteluun liittyvä video.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

1
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Common Stocks
Vieras
Common Stocks

Warren Buffettin menestyksen salaisuus hän itse eikä häntä voi kopioda. Warren Buffett ostaa kokonaisia yhtiöitä ja hallinoi niitä en usko, että digiavustaja osaa ohjata yhtiöitä. Warren Buffett on itse sanonut suoraan, että beta on täyttä tuubaa koska osakeiden heilunta ei kerro mitään yhtiön laadusta. Jos jokin sijoitus tyyli tulee liikaa valtaan sen ylituotot myös kuolevat koska se kasvaa liian isoksi. Se voidaan todeta myöskin Berkshire Hathaway kohdalta joka on viime vuosina tehnyt vain samaa tuottoa kuin markkinat. Uskon, että parhaat tuotot tulee samaan micro cap and small cap osakkeista kun on vain vähän varoja. Usein nämä micro cap and small… Lue lisää >>

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa

Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link