Nordnet Blogi
Martin Paasi
Talousasiantuntija

Belgialaisen yhtiön ADR, miten osinko verotetaan?

Kysymys kuului: miten Belgialaisen yhtiön, yhdysvaltalaisen osakesarjan (ADR) osinko verotetaan suomalaiselta sijoittajalta käytännössä? Kysymys on perusteltu varsinkin siksi, että ennakonpidätystä voisi periaatteessa tapahtua sekä Belgiassa, Yhdysvalloissa sekä Suomessa. Lisäksi eri palveluntarjoajilla on erillaiset käytännöt. Siksi on hyvä tietää miten oma palveluntarjoaja huomioi maiden välisiä verokäytäntöjä.

Verotuksen periaate

Jos osinkoa jakava yhtiö on EU-maasta tai sellaisesta valtiosta, jonka kanssa Suomella on osinkoihin sovellettava verosopimus (osinkoverokohtelu sisältyy yleensä tuloverotusta käsitteleviin sopimuksiin), osinkoveron lopullinen määrä vastaa suomalaista osinkoverotusta. Silloin ulkomaisista osingoista peritään ulkomailla lähdevero, joka on suuruudeltaan Suomen ja lähdevaltion verosopimuksessa määritetty prosenttiluku. Tämä prosenttiluku hyvitetään Suomeen maksettavasta verosta, jolloin sinulle jää maksettavaksi lähdeveron ja suomalaisen osinkoveron erotus.

Esimerkki: Suomessa osinkoveroprosentti vuodesta 2015 on 30 aina 30000 euron osinkotuloon asti, jonka ylittävältä osalta veroprosentti on 33. Listatuista yhtiöistä saaduista osingoista kuitenkin vain 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa.  Jos saat 100 euron osinkotuoton suomalaisesta yhtiöstä, maksat siis 100 x 85 % x 30 % = 25,5 euroa veroa. Jos saat saman osinkotuoton ulkomailta ja valtioiden välisessä verosopimuksessa lähdeveroksi on määritetty 15 prosenttia, yrityksen kotivaltion on tarkoitus ottaa ennakkopidätyksenä 15 euroa. Silloin sinulle tuloutuisi 85 euroa josta vielä joudut maksamaan 25,5 – 15 = 10,5 euroa Suomen valtiolle. Esimerkissä maksat siis saman veron, tuli osinkotuotto sitten Suomesta tai ulkomailta.

Osinkoverotus käytännössä

Tähän yksinkertaiseen käytäntöön saattaa syntyä mutkia matkaan rahoitusmarkkinoiden rakenteesta johtuen. Omistamasi ulkomaiset osakkeet, esimerkiksi Carrefour, saatetaan säilyttää yhteisillä säilytystileillä* muiden ulkomaalaisten omistamien Carrefour osakkeiden kanssa, jolloin lähdemaan veroviranomainen ei voi tietää keitä osakkeiden lopulliset omistajat ovat (beneficial owner). Näin he eivät tiedä omistaako osakkeet yksityinen henkilö, säätiö, rahasto vai yritys tai edes sitä, minkä maalainen omistaja on. Silloin ulkomaisten veroviranomaisten ennakonpidätykset saattavat mennä suurimman mahdollisimman veroprosentin mukaan.

Ranska käy hyvästä (lue: erittäin huonosta) esimerkistä. Siellä osingoille tehdään normaalisti 30 prosentin ennakonpidätys, mutta koska Suomella on Ranskan kanssa verosopimus, joka määrittää lähdeveron nollaksi, ennakonpidätystä ei pitäisi tehdä. Mutta jos sinun ja muiden kansalaisuuksien omistamat osakkeet säilytetään samalla säilytystilillä, ranskalainen verottaja ei osaa huomioida Suomen kanssa tehtyä verosopimusta sinun osinkojesi osalta.

Lisäksi ainakin suomalaisilla on ranskalaisten yksityishenkilöiden tavoin oikeus veronhyvitykseen (avoir fiscal). Alun perin jaetun osingon ja verohyvityksen yhteismäärästä suomalainen sijoittaja maksaa sitten 15 prosentin veron Ranskaan (katso verosopimus, 10 artikla, kohta 3 a). Tätä ei hyvitetä Suomen verotuksessa, koska verosopimuksen mukaan (10 artikla, kohta 1) lähdeveron pitäisi olla nolla.

Avoir fiscal -verohyvitystä voi kuitenkin hakea Ranskan valtionrahastosta (Trésor) ja mahdollisen 30 prosentin ennakkopidätyksen palautushakemuksen voi lähettää sikäläiselle verottajalle.

Nordnetilla

Nordnet huomioi Suomen verosopimukset muiden pohjoismaiden, sekä Yhdysvaltojen että Kanadan välillä automaattisesti. Jos saat osinkotuottoa näistä maista, tiedät, että sinulta on peritty verosopimuksen mukainen lähdevero. Muiden maiden osinkotuottojen osalta sinun on itse pidettävä huolta siitä, että lähdevero on peritty verosopimuksen mukaisesti. Useimmiten näin ei ole käynyt ja siksi liikaveron palautushakemusten tehtailu voi osoittautua hyvinkin kannattavaksi puuhaksi (Lue aiheesta lisää Ulkomainen osinko vaatii veronsa).

Belgialaisen yhtiön ADR?

Jos omistat esimerkiksi Belgialaisen yhtiön ADR:ää, osingosta tulisi mennä 15 prosentin lähdevero Belgiassa ja lisäksi sinun tulisi maksaa vielä 10,5 prosentin vero Suomeen (mikäli osinkotuottosi alittaa tuon 40 000 euroa, katso yllä). Koska Nordnetin Suomalaisten asiakkaiden säilytys on käytännössä eriytetyllä tilillä Yhdysvalloissa (jotta Suomen ja Yhdysvaltojen verosopimus tulisi huomioitua), lähdeveroa ei mene Yhdysvalloissa. Joudut kuitenkin itse hakemaan takaisin Belgiassa mahdollisesti liian suurena pidätetyn ennakon.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jätä kommentti

15 kommenttia kirjoituksessa "Belgialaisen yhtiön ADR, miten osinko verotetaan?"

avatar
Suodata::   uusin | vanhin | tykätyin
Kalle
Vieras

Moi, ihan mielenkiinnosta, onko tuo Yhdysvalloissa oleva eriytetty tili Nordnetin asiakkaille vai onko esimerkiksi kaikki suomalaiset pankit tai Euroclear tai joku poolannut kaikki suomalaiset USA:ssa yhteen?

Henri
Vieras

Onko käytännössä mitään periaatteesta poikkeavaa, jos suomalainen työskentelee ja asuu pysyvästi ulkomailla? Eli saa ansiotulonsa ulkomailta ja maksaa tuloveronsa ulkomaille. Kuinka silloin mahdollinen osinko/pääomaverotus toimii? Entä onko Nordnetin käytäntöihin kyseisellä asialla merkitystä?

SH
Vieras

Ajatellaan vaikka Nordean Ruotsista maksamia osinkoja. Nordnet siis huolehtii, että Ruotsi ottaa vain verosopimuksen mukaisen lähdeveron. Mutta ilmoittaako Nordnet automaattisesti myös Suomen verottajalle, että kyseisen osinkoerä on jo lähdeverotettu, jolloin Suomen verottaja perii automaattisesti vain jäljelle jäävän osinkoveron määrän?

Tästä on jo useampi vuosi, mutta minulle jäi fiilis, että Nordean osingoista meni veroa jotenkin aika ”tuhdisti”. Koska omistuksen määrä oli melko pieni, ei maksanut vaivaa alkaa selvittämään kaiken maailman lähdeverojen takaisinvaatimisia tms. ja myin osakkeet.

jups
Vieras

Minullakin on muistikuva, että Nordnetin kautta omistettujen Nordean osakkeiden osinkojen verotuksessa oli jotain häikkää (=tuplaverotus) noin 5 vuotta sitten. Ja sama juttu kuin sinulla, en viitsinyt muutaman euron vuoksi valittaa aiheesta.

Asia kuitenkin korjaantui, ja viimeiset vuodet verotus on mennyt noissa ihan oikein. Ja osinkojakin on sittemmin ropissut enemmän kuin muutama euro 🙂

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa

Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.