Siirry pääsisältöön

Brexit –äänestyksen jälkeen…

Osakekurssit ovat tippuneet Brexitin, eli Britannian lähtöä EU:sta puoltavan kannatuksen mukana. Pitkäaikasäästäjän ei kannata tästä(kään) välittää. Osakekurssien lyhyen aikavälin arvonvaihtelu – oli syy mikä tahansa – on osa osakemarkkinoiden pitkän aikavälin tuotto-odotusta. Mitä sitten on odotettavissa Brexit –äänestyksen jälkeen?

Taloudelliset vaikutukset

Riippuen vähän siitä, kenen arvioita kuuntelee (äänestysleirien propagandalta on vaikea välttyä), Brexitin taloudelliset vaikutukset ovat kuitenkin todennäköisimmin rajallisia, sekä Britannialle että EU:lle. Jälkimmäinen tulee olemaan edellisen merkittävä kauppakumppani, oli Britannia sitten osa EU:ta tai ei.

Osakekurssit

Lyhyellä aikavälillä kasvava epätietoisuus on heijastunut markkinoille osakkeiden arvostusta alentavana, korkeampana riskipreemiona, jonka seurauksesta kurssit ovat laskeneet. Näin ollen on vastaavasti mahdollista, että kurssit nousevat heti äänestystuloksen varmistuttua – oli tulos sitten mikä tahansa.

Grexit?

Britannian kansanäänestystuloksen jälkeen keskustelu Kreikan mahdollisesta lähdöstä eurosta (ja mahdollisesti EU:sta), eli Grexitistä saattaa palata mediatuuttien ohjelmistoon. Se on loistanut poissaolollaan toukokuisen Euroalueen ja Kreikan välisen sopimukseen myötä, joka mahdollisti uuden 10,3 miljardin euron rahoituksen, jolla Kreikka voi maksaa heinäkuussa erääntyvät lainansa.

Sopimuksessa ei kuitenkaan ratkaistu Kreikan kriisin syvintä olemusta (Kreikkalaisen taloudenpitoperinteen lisäksi): Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) vaatii Kreikan lainojen leikkaamista, johon varsinkaan saksalaiset eivät koskaan tule myöntymään. IMF:n läsnäoloa ei niinkään tarvita sen rahojen takia, kuin kriisihoidon jatkuvuuden varmistamiseksi.

Toukokuinen sopimus uutisoitiin “läpimurtona” varmasti osittain siksi, että se tukisi Brexit äänestyksen EU myönteistä kannatusta Britanniassa. Kun Brittiläisten kansanäänestys on ohi, ei enää ole syytä painaa Kreikkalaisia villaisella.

Vahvempi EU?

Tätä kirjoitettaessa ei voi kuin spekuloida miten Brexit –äänestyksessä, tai Grexit –kriisinhoidossa käy. Monet näkevät nämä kriisipesäkkeet EU:ta heikentävinä asioina. Jomman kumman lähtö EU:sta aiheuttaisi tämän peruuttamattomuudelle ison lommon. Populistiset äänet saisivat vettä myllyynsä ja Eurooppalaiset rajat terävöittyisivät.

Toisaalta, mikäli molemmat erityiskohtelua vaativat maat jättäisivät EU:n, tämän poliittisesta toimintakyvystä tulisi huomattavasti parempi. Poliittisesti yhtenäisempi EU voisi keskittyä yhteisten asioiden ajamiseen erinäisten ruohopalojen sammuttelun sijaan. EU:n kehityksen suunta vaihtuisi parempaan?

Joten…

Olit sitten laiska kuukausisäästäjä ETF rahastoissa tai pitkäjänteisesti sijoittava osakepoimia, lyhyen aikavälin huolista ja markkinaheilahduksista ei kannata välittää. Jos siihen lähtee, hötkyilylle ei näy loppua.

Osakemarkkinoiden pitkän aikavälin, noin 6-7 prosentin vuotuinen reaalituotto-odotus pitää sisällään Brexitin kaltaisia ja sitä huomattavasti suurempia huolenaiheita ja töyssyjä, kuten tästä kuvaajasta voi päätellä. Pitkäjänteisyys on vaurastumisen kannalta A ja O. Pitkäjänteisyys on yhtälailla ihmismielelle suuri haaste.

Ei vähiten Brexitin kaltaisten tapahtumien yhteydessä.

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
3 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
21.06.2016 14:01

Muuttaako brexit mitään markkinoilla ? UK EU:sta erotessaan säilynee Euroopan yhteismarkkinoiden piirissä ETA:n kautta. Saa käytännössä yhteismarkkinoiden edut maksamatta suuria jäsenmaksuja. Valuuttapuolellahan UK on ollut koko ajan itsenäinen.

Nimetön
Nimetön
18.06.2016 11:41

Ihan sinänsä jaan pohjimmillaan olevan pointin, mutta ihan välinpitämättömästi ei voi suhtautua maailman muuttumiseen. Jos vaikka vertaa stoxx600 ja s&p500 kehitystä viimeisten 30 vuoden ajalta niin on sillä nyt aika paljon väliä ollut kumpaan on lähtenyt mukaan. Sen tiedostaminen että Brexit saattaa romuttaa Euroopassa todella paljon asioita voi olla hyvin merkittävää nimenomaan pitkällä aikavälillä. 1) Mitä jos Itä-Euroopan maissa todetaan Brexitin jälkeen että meitähän ei kiinnosta tehdä mitään erityiskauppasopimuksia Iso-Britannian kanssa edes vähää alusta. Jos ette halua olla osa Eurooppaa niin sitten ette ole, turha kuvitella että saatte pitää ja syödä kakkua samalla. 2) Mitä jos finanssialan joukkopako Iso-Britanniasta lähtee… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.06.2016 18:22

Eipä juurikaan ole merkitystä ollut onko sijoittanut eurooppaan vaiko USA:an viimeisen 30 vuoden aikana tai 40 tai 50 vuodenkaan aikana.

Välillä europpa tuottanut enemmän ja välillä USA.
Tällä hetkellä USA on ollut muutaman vuoden niskan päällä mutta sitä ennen eurooppa jos historiaa katsoo niin kyllä eurooppakin vielä taas päivänsä auringossa näkee.
Tuoto jopa hämmästyttävän samantasoiset molemmilla alueilla ainakin jos uskoo MSCI:n laskemia indeksejä

https://www.msci.com/end-of-day-data-search

Fiksulla lienee sijoituksia molemmissa

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki