Nordnet Blogi

Finnairin osakeanti 2020 – kaikki mitä sinun tulee tietää

Finnairin merkintäoikeusanti

Finnair on julkistanut 10.6.2020 ehdot noin 500 miljoonan euron merkintäoikeusantiinsa liittyen. Lue ehdot ja syyt Finnairin osakeannin taustalla tästä kokonaisuudessaan.

Finnairin osakennissa osakkeenomistajat saavat yhden Merkintäoikeuden jokaista osakkeenomistajan Osakeannin Täsmäytyspäivänä 12.6.2020 omistamaa Yhtiön osaketta kohden. Kukin yksi Merkintäoikeus oikeuttaa merkitsemään kymmenen Tarjottavaa Osaketta Merkintähintaan (”Ensisijainen Merkintäoikeus”). Merkintähinta on 0,40 euroa Tarjottavalta Osakkeelta.

Näin Finnairin osakeanti etenee:

10.6.2020: Jos nykyisenä Finnairin osakkeenomistajana et halua Merkintäoikeuksia, sinun tulee myydä Finnairin osakkeesi viimeistään 10.6.

11.6.2020: Ensimmäinen kaupankäyntipäivä ilman Merkintäoikeuksia. Osakkeet tuli omistaa 10.6. pörssipäivän päätteeksi, jos halusi Merkintäoikeuksia aiempiin Finnair-omistuksiin perustuen. 11.6. alkaen uudet Finnair-ostot eivät siis oikeuta uusiin Merkintäoikeuksiin.

17.6.2020: Merkintäoikeusannissa Tarjottavien osakkeiden merkintäaika alkaa klo 9.30. Finnairin osakkeenomistajana ja Nordnetin asiakkana voit hyödyntää Merkintäoikeutesi ja tehdä merkinnän kohdasta Sivuni > Yhtiötapahtumat.

18.6.2020: Kaupankäynti väliaikaisilla osakkeilla alkaa Helsingin pörssissä.

17.–25.6.2020: Merkintäoikeudet ovat vapaasti luovutettavissa ja niiden odotetaan olevan kaupankäynnin kohteena Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Jos haluat luopua Merkintäoikeuksistasi kokonaan tai osittain, tai jos haluat ostaa niitä, niin tämä onnistuu suoraan Helsingin pörssistä aikavälillä 17.–25.6. Löydät merkintäoikeudet Nordnetin palvelusta kaupankäyntitunnuksella FIA1SU0120.

1.7.2020: Merkintäoikeusannissa Tarjottavien osakkeiden merkintäaika päättyy klo 16.30. Käyttämättömät Merkintäoikeudet erääntyvät arvottomina.

8.7.2020 (arvio): Kaupankäynti väliaikaisilla osakkeilla päättyy Helsingin pörssissä. Väliaikaiset osakkeet yhdistetään yhtiön olemassa oleviin osakkeisiisi (kaupankäyntitunnus ˮFIA1Sˮ) sen jälkeen, kun osakkeet on rekisteröity kaupparekisteriin, arviolta 8.7.2020.

9.7.2020 (arvio): Osakeannissa merkityt Tarjottavat Osakkeet kirjataan sijoittajien arvo-osuustileille ja kaupankäynti niillä alkaa Nasdaq Helsingin pörssilistalla.

→ Käy kauppaa Finnairin osakkeella Nordnetin palvelussa

→ Finnairin osakeanti: Jätä vastauksesi kohdasta Sivuni > Yhtiötapahtumat (1.7. klo 16.30 asti)

Huomioi, että tässä blogissa käsitellään Finnairin merkintäoikeusantiin osallistumista Nordnetin asiakkaana. Jos olet merkitsemässä osakkeita muussa pankissa kuin Nordnetissä, löydät ohjeet merkinnän tekemiseen oman pankkisi sivuilta tai asiakaspalvelusta.

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin:

Mitä minun Finnairin osakkeenomistajana nyt kannattaa tehdä?

Kannattaako merkintäoikeusantiin osallistua? Pitäisikö Finnairin osakkeet nyt myydä vai pitää? Näihin kysymyksiin Nordnet ei voi pankkina ottaa kantaa, mutta yhteistyökumppanimme Inderes ja Sijoittaja.fi ovat antaneet näkemyksensä aiheesta. Tutustu Inderesin tuoreeseen Finnair-raporttiin tästä ja Sijoittaja.fi:n artikkeliin tästä. Sharevillestä voit myös katsoa, mitä muut sijoittajat miettivät tilanteesta.

Finnairin osakekurssi laski rajusti 11.6.2020. Olenko nyt pahasti tappiolla sijoitusteni kanssa?

Finnairin osakekurssi laski, koska Merkintäoikeudet irtosivat. Jos omistit 10.6. pörssipäivän päätyttyä Finnairia, niin saat Merkintäoikeudet salkkuusi arviolta 17.6. Tällöin Finnair-omistuksesi markkina-arvo on yhtä kuin Merkintäoikeudet + vanhat Finnair-omistuksesi. Arvoa on siis ikään kuin vain siirtynyt Merkintäoikeuksiin. Katso tästä Sijoittaja.fi:n laskelmat siitä, miten Merkintäoikeuksien markkina-arvo teoriassa muodostuu.

Kun aikanaan saat Merkintäoikeudet, voit hyödyntää ne – eli merkitä Tarjottavia osakkeita – tai myydä ne kokonaan tai osittain pörssissä. Kannattaa huolehtia, että joko käytät Merkintäoikeutesi tai myyt ne eteenpäin aikavälillä 17.–25.6. – jos et tee kumpaakaan, Merkintäoikeudet erääntyvät arvottomina. Nordnet ei ota kantaa tai näkemystä Finnairin tulevaan kurssikehitykseen tai siihen, kannattaako Merkintäoikeuksilla merkitä uusia osakkeita.

Minkä arvoisia merkintäoikeudet ovat ja missä niillä voi käydä kauppaa?

Merkintäoikeuksien arvo määräytyy pörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan, samaan tapaan kuin Finnairin vanhojenkin osakkeiden kurssi. Katso tästä Sijoittaja.fi:n laskelmat siitä, miten Merkintäoikeuksien markkina-arvo teoriassa muodostuu.

Merkintäoikeuksilla käydään kauppaa Helsingin pörssissä. Löydät ne kaupankäyntitunnuksella FIA1SU0120. Voit ostaa ja myydä merkintäoikeuksia osake- ja rahastosalkun (AOT) kautta suoritettuasi tietämystestin. Jos sinulla on merkintäoikeuksia osakesäästötilillä (OST), voit halutessasi myydä omistamasi merkintäoikeudet, mutta niiden ostaminen ei ole mahdollista. Rajoitus johtuu lainsäädännöstä: osakesäästötilille voi ostaa vain osakkeita – ei muita instrumentteja, kuten merkintäoikeuksia.

Kaupankäyntimerkintäoikeuksilla päättyi 25.5.2020. Mikäli salkussasi on vielä merkintäoikeuksia, ne voi käyttää uusien osakkeiden merkintään 1.7. klo 16.30 asti. Käyttämättömät merkintäoikeudet erääntyvät arvottomina.

Haluan osallistua Finnairin osakeantiin. Milloin merkintään tarvittavat varat on oltava salkussani?

Osakkeiden merkintään tarvittavien varojen on oltava salkussa sinä päivänä, kun teet merkinnän. Tee merkintä Nordnetin verkkopalvelussa kohdassa Sivuni > Yhtiötapahtumat.

Ostin tänään Finnairin merkintäoikeuksia pörssistä. Voinko tehdä niillä heti merkinnän? Koska saan uudet osakkeet salkkuun tehtyäni merkinnän?

Koska pörssikaupoissa on kahden päivän selvitysaika (T+2), voit hyödyntää ostamiasi merkintäoikeuksia vasta kahden arkipäivän päästä. Laita siis itsellesi vaikka kalenterihälytys, niin eivät unohdu salkkuusi. Jos ostat merkintäoikeuksia esimerkiksi arkiperjantaina, voit merkitä niillä osakkeita vasta tiistaina. Merkitsemäsi osakkeet kirjataan tällöin salkkuusi keskiviikkona, jolloin voit myös halutessasi myydä ne pörssissä.

Mitä ovat väliaikaiset osakkeet?

Väliaikaiset osakkeet ovat nimensä mukaisesti osakeannin aikaisia, väliaikaisia osakkeita. Ne yhdistetään aikanaan Finnairin varsinaiseen osakesarjaan, eli osakeannin päätyttyä Finnairilla on jälleen vain yksi osakesarja Helsingin pörssissä. Väliaikaisilla osakkeilla voi annin aikana käydä kauppaa samaan tapaan kuin Finnairin vanhoillakin osakkeilla.

Mitä eroa on ensisijaisella ja toissijaisella merkintäoikeudella?

Yhtiön osakkeenomistajat ja muut sijoittajat voivat antaa merkintätoimeksiannon osakkeista, joita ei ole merkitty ensisijaisen merkintäoikeuden perusteella. Toissijaisessa merkinnässä osakkeiden merkintä tapahtuu antamalla merkintätoimeksianto ja samanaikaisesti maksamalla tarjottavien osakkeiden merkintähinta. Mikäli kaikkia uusia osakkeita ei merkitä ensisijaisen merkinnän perusteella, yhtiön osakkeenomistajilla ja muilla sijoittajilla on oikeus merkitä merkitsemättä jääneitä uusia osakkeita ilman merkintäoikeuksia merkintähintaan (toissijainen merkintäoikeus). Käytännössä toissijaiseen merkintään siis liittyy riski siitä, että osakkeita ei (ainakaan täysimääräisesti) saa, jos Finnairin merkintäoikeuksien omistajat ovat aktiivisia merkitsemään Tarjottavia osakkeita ensisijaisilla oikeuksillaan. Katso tarkemmat tiedot toissijaisesta merkintäoikeudesta sekä allokaatiosta esitteeseen sisältyvistä osakeannin ehdoista.

Miten varmistan, että merkintäni on mennyt oikein?

Kaikki on mennyt oikein, jos:

  1. Olet jättänyt vastauksen kohdassa Sivuni > Yhtiötapahtumat > Listautumisannit (IPOt), uusmerkinnät, ym.
  2. Sinulla on riittävä määrä varoja käytettävissä siinä salkussasi, johon olet tehnyt merkinnän Finnairin osakeannissa.
  3. Voit tarkistaa, että merkintäsi näkyy kohdassa Sivuni > Yhtiötapahtumat > Vastaukseni.
  4. Huomioi, että merkityt osakkeet eivät siis heti näy salkussasi, vaan vasta seuraavana arkipäivänä.

Peritäänkö merkinnästä välityspalkkio?

Merkintäoikeuksien käyttämisestä ei peritä välityspalkkiota. Jos päätät ostaa tai myydä merkintäoikeuksia, siitä peritään hinnastomme mukainen välityspalkkio.

En pääse kirjautumaan sisään Nordnet-tililleni. Miten toimin?

Jos olet unohtanut tunnuksesi, voit tilata uudet tunnukset sisäänkirjautumisnäkymässä olevasta linkistä. Huomioi, että uusien tunnusten saapumisessa kestää 1–2 viikkoa. Vaikka et muistaisi tunnuksiasi, voit kirjautua salkkuusi heti aktivoituasi Mobiilivarmenteen kirjautumismenetelmänä. Lue lisää Mobiilivarmenteesta tästä.

Jos mielestäsi muistat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi oikein, etkä silti pääse kirjautumaan sisään kyseisillä tunnuksilla etkä Mobiilivarmenteella, niin tällöin on mahdollista, että tunnuksesi ovat lukittuneet turvallisuussyistä muutaman virheellisen yrityskerran jälkeen. Soita asiakaspalveluumme, niin voimme tarkistaa tilanteen ja poistaa mahdollisen lukituksen jo puhelun aikana. Palvelemme numerossa 020 198 5898.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Lue myös: Maksullinen osakeanti, uuden hankintahinnan määritys ja FiFo

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

208
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
neuvoton
Vieras
neuvoton
eli omistamansa finnairin osakkeet voi siis myydä pois 11.6 ja silti saada merkintäoikeudet ?
neuvoton
Vieras
neuvoton
Miksi anti on 1 suhde 10. onko tälläinen suhde järkevä ? eikö olisi vanhan omistuksen kannalta ollut paljon parempi että suhde luku olisi ollut pienempi ja hinta suurempi ?
ost
Vieras
ost
Finnairin osakkeet ovat OST puolella. Vaikuttaako tämä merkintäoikeuteen?
Jeppe
Vieras
Jeppe
Niin ja miten jos OST:lle ei voi enää tallettaa rahaa (maksimisaldo täynnä?)
Kokematon
Vieras
Kokematon
Miten tulee toimia, jos omistaa Finnairin osakkeita ja haluaa osallistua antiin pienemmällä määrällä, kuin salkussa olevia osakkeita on, eli ei halua käyttää merkintäoikeuttaan täysmääräisenä, mutta ei myöskään myydä osakkeita joiden merkintäoikeutta ei käytetä?
Douni
Vieras
Douni
En oo ennen ollu moisessa tilanteessa.. mutta ymmärsinkö oikein jos myyn pienen finnair omistukseni huomenna kokonaan pois voin ostaa ne 17.pvä eteenpäin 10x(määrä osakkeita) takaisin käytännössä samaanhintaan. Tuntuu jokseenkin houkuttelevalta vaihtoehdolta pienen omistuksen kanssa oleville. Pahoittelen jos ymmärsin väärin jotain, mutta ei tosiaan kokemusta tämmösestä.
Sakke
Vieras
Sakke
Tämä kiinnostaa myös täällä. Eli 11.6 kun myy nykyiset osakkeet pois, niin voi silti merkata annissa uusia ”edullisia” osakkeita?
Uusi merkitsijä
Vieras
Uusi merkitsijä
Miten pääsen merkitsemään osakkeita annilla, kun en ole vielä osakkeenomistaja ?
Bee
Vieras
Bee
Jos osakkeet on aot puolella, voiko uusissa ottaa käyttöön ost?
ensikertaa osakeannissa
Vieras
ensikertaa osakeannissa
Jos merkintäoikeudet toteutuvat täysimääräisesti ja osakeanti menee suunnitellun mukaisesti, niin mitä se tarkoittaa ’vanhojen’ eli ennen 11.6.2020 omistuksissa olleiden osakkeiden arvolle? Tuleeko niiden arvo sulamaan karkeasti 1/10 osaan?
neuvoton
Vieras
neuvoton
miten nordnetin palvelu jo hyvin aikaisin aamusta ennen pörssin aukeamista ilmottaa palvelussaan finnairin osakkeen arvoksi 0,718 ?
Aloittelija
Vieras
Aloittelija

Hetkinen en ehkä ole nyt ymmärtänyt tätä… ensimmäinen kerta minullekin… Eli sanotaan, että minulla on nyt tänään, 11.6. salkussani aikaisemmin ostettuja Finskin osakkeita 100kpl. Olisiko minun siis pitänyt ne myydä eilen 10.6.? Menetinkö siis jonkin ikkunan tässä nyt? Vai onko ajatuksena että en tee näille mitään, ja ne automaattisesti luovuttavat minulle ne merkintäoikeudet ja niillä voin sitten merkitä 100×10 uutta osaketta 0.4e = 400eur. Tämän jälkeen minulla olisi 1000+100kpl = 1100kpl Finskin osakkeita (440e)? Eli menikö minulta ikkuna jo kiinni, vai vieläkö ehtii tähän leikkiin mukaan? Omat Finskin osakkeeni ovat Nordean Investorissa, ei hajuakaan miten tämä siellä sitten näkyy… Nyt… Lue lisää >>

Kysyjä
Vieras
Kysyjä
”11.6.2020: Ensimmäinen kaupankäyntipäivä ilman Merkintäoikeuksia. Tämä tarkoittaa, että jos 11.6. tai sen jälkeen ostat Finnairin osaketta pörssistä, et ole oikeutettu yllä kuvattuihin Merkintäoikeuksiin.” Tarkoittaako tämä sitä, että ostamalla tänään osakkeita menetän myös eilen omistamieni osakkeiden antamat merkintäoikeudet? Vai eilen omistettujen osakkeiden antamat merkintäoikeudet ovat hyödynnettävissä sellaisinaan, mutta tänään ostetuista ei tule lisää merkintäoikeuksia?
Muscat
Vieras
Muscat
Miten merkintäoikeudet myydään 17.6. jälkeen ja kuinka hinta muodostuu?

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.