Nordnet Blogi

Hajauttaminen kannattaa – 4 tapaa alentaa salkkusi riskiä

Hajauttaminen on yksinkertaisin tapa alentaa salkun riskipitoisuutta. Monet aloittelevat osake- ja rahastosijoittajat eivät hajauta tarpeeksi, joten tässä artikkelissa käsittelemme hajauttamisen perusperiaatteita.

Hajauttaminen antaa suojaa

On monta syytä, miksi hajauttaminen kannattaa. Yksi syistä on psykologinen: heikosti hajautetun salkun arvo heiluu yleensä rajusti, mikä voi saada sijoittajan toimimaan lyhytjänteisesti. Sijoittaja voi päätyä myymään heikosti hajautetun salkkunsa sisältöä juuri silloin, kun kannattaisi olla ostamassa lisää – eli silloin, kun arvopaperit ovat halpoja.

1. Valitse useita eri arvopapereita salkkuun

Moni aloitteleva sijoittaja ostaa vain yhtä tai kahta osaketta tai rahastoa salkkuunsa. Tällainen salkku ei ole vielä kunnolla hajautettu.

Sopiva hajautuksen määrä riippuu sijoitusstrategiasta. Jos haluat ottaa näkemystä ja riskiä, voi 5–6 osaketta tai 2–3 rahastoa olla salkullesi riittävä hajautus. Tällöin sinun tulee kuitenkin tuntea sijoituskohteesi hyvin ja sinulla tulee olla sietokykyä nopeille ja suurillekin arvonmuutoksille salkussasi.

Useimmille sijoittajille sopii hyvin hajautetun salkun strategia, koska hajauttaminen alentaa erittäin tehokkaasti yksittäiseen sijoituskohteeseen liittyvää riskiä. Tehokkaan hajauttamisen myötä jäljelle jää vain markkinariski, eli riski siitä, että markkinat kokonaisuudessaan laskevat:

Useimmille sijoittajille hajautukseen riittää 10–15 eri osaketta eri sektoreilta (ja maantieteellisiltä alueilta) tai 6–7 eri rahastoa. Hajauttamisen hyöty tosin alkaa laskea siinä vaiheessa, kun salkussa on jo vaikkapa 25 eri osaketta – kahdeskymmeneskuudes osake ei tällaisessa salkussa enää merkittävästi lisää hajautushyötyä. Liika hajauttaminen on kuitenkin pienempi synti kuin liian vähäinen hajauttaminen.

Hajauttamisessa kannattaa huomioida kulut, eli välityspalkkiot. Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen on hieman kalliimpaa kuin kotimaisiin osakkeisiin, joten ulkomaisia osakkeita kannattaa ostaa isompi erä kerralla, jotta välityspalkkion osuus pysyy kohtuullisena koko kauppasummasta. Rahastoissa sen sijaan ei ole Nordnetissä merkitsemis- eikä lunastuspalkkioita, joten esimerkiksi kuukausisäästäminen rahastoihin on monille säästäjille hyvä tapa hajauttaa salkkua maantieteellisesti.

2. Valikoi parhaat toimijat eri toimialoilta

Oletetaan, että olet tehnyt päätöksen rakentaa itsellesi 15 osakkeesta koostuvan salkun. Tällöin on tärkeää, että et osta kaikkia osakkeita tai rahastoja samalta toimialalta. Valikoi parhaat toimijat eri toimialoilta samaan tapaan, kuin jääkiekkovalmentaja poimii tiimiinsä pelaajia, jotka ovat hyviä eri asioissa. Kun kiinteistöyhtiöt laskevat, voivat terveydenhuoltoyhtiöt samanaikaisesti nousta.  Kun salkussasi on omistuksia eri toimialoilta, salkkusi kehitys on todennäköisesti tasaisempaa.

Käytä pari minuuttia salkkusi läpikäymiseen: onko salkkusi hajautettu hyvin eri toimialoille?

3. Hajauttaminen kannattaa myös maantieteellisesti

Kun Pohjoismaissa menee heikosti, voi muualla kasvu olla samaan aikaan voimakastakin. On vaikeaa arvata etukäteen, mitkä markkinat tulevat nousemaan eniten. Useimmiten onkin parempi hajauttaa salkkua eri puolille maailmaa arvailun sijaan.

Salkkuaan voi hajauttaa ulkomaille ostamalla joko ulkomaisia osakkeita tai ulkomaille sijoittavia rahastoja. Ulkomaille sijoittaessa kannattaa kuitenkin huomioida välityspalkkion lisäksi valuutanvaihtokulut. Rahastot ovat osakkeiden lisäksi hyvä tapa hajauttaa ulkomaille – Nordnetin valikoimasta löydät myös kotimaisten toimijoiden tarjoamia rahastoja, joiden avulla voit sijoittaa esimerkiksi Yhdysvaltoihin tai kehittyville markkinoille.

Kannattaa tutustua myös Voittajarahastot-sivustoon, jonne olemme koonneet yli viidensadan aktiivisesti hoidetun rahaston valikoimastamme ne, jotka ovat vuosi toisensa perään päihittäneet vertailuindeksin. Sivulta löydät ideoita salkkusi hajauttamiseen niin Suomi-rahastoihin, kehittyville markkinoille kuin globaalistikin.

4. Tee sijoittamisesta säännöllistä

Monet sijoittajat stressaavat sitä, tuleeko pörssi nousemaan vai laskemaan. Yksinkertaisin keinoin voit kuitenkin nukkua yösi hyvin, riippumatta siitä, mihin suuntaan markkinat menevät.

Kun sijoitat säännöllisesti, saat osakkeita tai rahasto-osuuksia keskimäärin ”oikeaan hintaan”: kurssien laskiessa saat samalla summalla enemmän, kurssien noustessa saat puolestaan vähemmän. Näin vältät tilanteen, jossa olet sijoittanut suuren summan markkinoille juuri ennen markkinoiden laskusuhdannetta, ja sijoitussalkkusi menee pahimmassa tapauksessa vuosikausiksi miinukselle.

Kuukausisäästäminen rahastoihin tai ETF:iin on yksi tapa hajauttaa salkkuasi ajallisesti. Voit yhtä hyvin myös ostaa osakkeita säännöllisesti tietyllä summalla. Tärkeintä on ottaa tavaksi säästää kuukausittain itsellesi sopiva summa sijoitussalkkuusi, muistaen myös muut tässä artikkelissa käsitellyt hajauttamisen lajit.

 

Miten sinä olet hajauttanut oman salkkusi? Jätä kommenttisi alle!

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

4
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Nimetön
Nimetön
Hyvä peruskatsaus hajauttamiseen. Itse olen yrittänyt valita yleisesti kaksi eri yritystä jokaiselta toimialalta niin, että kyseiset yritykset toimivat eri markkina-alueilla ja eri valuutoissa, joillakin toimialoilla kuten tekniikassa&tietoliikenteessä yrityksiä saattaa olla kolme tai neljä kappaletta kunhan jokaisella on vahva markkina-asema ja hyvä osinkotuotto. Näin toimiessani saan toimiala- ja markkina-aluehajautuksen lisäksi myös valuuttahajautuksen. Toimialoja pyrin pitämään salkussa 4-5 kappaletta jolloin ei kerry liikaa aloja joita en kunnolla tunne.
Nimetön
Nimetön
Näennäistä hajauttamista. Oikea hajauttaminen tapahtuu eri omaisuuslajeihin. Osakkeet, metsät, kiinteistöt, raaka-aineet, arvometallit, käteinen, kryptot… vaihtoehtoja on.
Nimetön
Nimetön
Kiitos kommentista. Tätä teemaa sivutaan jutun kakkoskohdassa. Voit sijoittaa eri omaisuuslajeihin suoraan, ostamalla esimerkiksi sijoitusasunnon. Saman tyyppisen (joskin hajautetumman) sijoituksen voit kuitenkin tehdä myös osakemarkkinoiden kautta, ostamalla esimerkiksi kiinteistörahastoa (REIT). Sijoittaminen yksittäiseen asuntoon tai vaikka metsätonttiin toimii sijoituksena monille, mutta se vaatii enemmän viitseliäisyyttä ja voi sisältää myös enemmän riskejä mm. edellä mainitun hajauttamisen näkökulmasta kuin osakemuotoinen sijoittaminen samaan omaisuuslajiin. /Henri
Nimetön
Nimetön
MIelenkiintoinen väite ’Ulkomaisiin papereihin sijoittaminen on kalliimpaa kuin suomalaisiin.’ Ainakin minulla on täsmälleen toisellainen näkemys tähän asiaan. Suomen pörssistä paperien ostaminen on kalliimpaa kuin vaikka Nysestä. Tietenkään en puhu Nordnetin hinnoista, jotka ovat aikamoista kiskontaa.

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.