Siirry pääsisältöön

Helsingin pörssi ja Benjamin Grahamin ”taikakaava”

Arvosijoittaminen on periaatteessa yksinkertaista. Sijoittajan tulee löytää liiketoiminnan pitkän aikavälin ansaintapotentiaaliin nähden hetkellisesti aliarvostetut osakkeet, ja ostaa niitä vastavirtaan – piittaamatta seuraavan päivän tai viikon kurssimuutoksesta. Filosofian taustana on ajatus siitä, että osakkeen markkinahinta ei aina vastaa yhtiön pitkän aikavälin osinkopotentiaalia. Keskeisin selitys ilmiölle on arvofilosofian mukaan sijoittajapsykologia. Arvosijoittamisen isä ja Warren Buffettin esikuva, Benjamin Graham, kehitti pörssiosakkeille ”taikakaavan”, joka paljastaa potentiaalisia, mahdollisesti alihinnoiteltuja osakkeita. Sovellan tässä merkinnässä kaavaa Helsingin pörssiin.

Osakehinnoittelun tarkastelemisessa hyödynnetään yleensä useita tunnuslukuja, jotka lähtökohtaisesti sisältävät sekä yhtiökohtaisesta kehityskaaresta että osakkeen markkina-arvosta kertovia muuttujia. Toisin sanoen osakkeen markkinahinnoittelua kuvaavien tunnuslukujen tavoitteena on kiteyttää, miten liiketoiminnan laatu on jo sijoituskohteen hinnassa.

Kenties yleisin osakehinnoittelua kuvaava tunnusluku on tuloskerroin eli p/e-luku. Muita käyttökelpoisia analyysin apuvälineitä ovat tasekerroin eli p/bv-luku, efektiivinen osinkotuotto ja liiketoiminnan velaton arvo suhteessa myyntiin tai käyttökatteeseen.

Jokaisella tunnusluvulla on kuitenkin itsenäiset heikkoutensa. Siksi analyysissä paras lopputulos syntyy eri tunnuslukuja yhdistelemällä. Tähän lopputulokseen päätyi myös Benjamin Graham. Hän havaitsi, että esimerkiksi p/e-luku on yksinään käyttökelpoinen lähinnä silloin, kun yhtiön tuloskehitys on luonteeltaan poikkeuksellisen ennustettavaa ja vakaata. Näin on kuitenkaan harvoin todellisuudessa.

Toisaalta p/e-lukua ei voida laskea lainkaan, jos yhtiö on tilapäisesti tappiollinen. Tällöin arvosijoittaja hakee yleensä apua p/b-luvusta, joka antaa suuntaviivoja siitä, miten yhtiö on hinnoiteltu suhteessa netto-omaisuuteensa, jolle mahdollinen tuloskäänne alkaisi kenties tulevaisuudessa tuottaa uutta tuottoa.

Graham kehitti erittäin yksinkertaisen mallin, jota on kutsuttu myöhemmin niin sanotuksi ”taikakaavaksi”. Siinä kerrotaan osakkeen p/e-luku ja p/bv-luku keskenään. Vaikkapa p/e-luku 15 ja p/bv-luku 1,5 antavat Grahamin tunnusluvun arvoksi 22,5.

Esimerkki ei ole tuulesta temmattu, sillä Graham itse päätyi siihen johtopäätökseen, että jokaisen arvo-osakkeen tulee täyttää hinnoittelussaan osakkeen ostohetkellä kriteeri alle 22,5:n luvusta. Mallia vapaasti tulkiten voidaan myös todeta, että Graham vältti sijoituksissaan tappiollisia yhtiöitä.

Tilikauden 2015 alkuun on enää alle kaksi kuukautta, joten käytän seuraavassa listauksessa ensi vuoden ennustettuja p/e- ja p/b -lukuja*. Listaus sisältää Helsingin pörssissä noteerattujen yhtiöiden ”edullisimman 15 osakkeen joukon” Grahamin kaavaa soveltaen. Olen karsinut tappiolliset ja osakevaihdoltaan epälikvidit osakkeet pois laskelmista.

Yhtiö | p/e x p/b

Technopolis 4,7
Atria 6,7
Lemminkäinen 7,1
Sponda 8,3
Affecto 8,4
Sanoma 8,5
UPM-Kymmene 8,7
Stora Enso 9,8
Apetit 10,3
Raute 10,3
Cramo 10,4
YIT 10,4
Cargotec 10,9
CapMan 11,7
Citycon 12,0

* ennusteet Nordnet Kompassi -analyysikirjasto

Lukijan tulee muistaa, että listaus on täysin mekaaninen, eikä se sisällä sijoituspäätöksen tueksi riittävää analyysiä.

Esimerkiksi p/b-luvun osalta turvamarginaalia korostava arvosijoittaja perehtyisi kriittisesti ostokohteeseen vilkaisemalla, mitä tasearvo on todellisuudessa syönyt. Onko esimerkiksi liikearvo kuranttia?

Toivottavasti listaus joka tapauksessa herättää mielenkiintoa tutustua uusiin, potentiaalisiin ostokohteisiin, jotka saattavat olla arvosijoittajan näkökulmasta juuri nyt edullisia.

Mainittakoon lopuksi – tämä on totta, vaikka kevennykseltä tuntuukin – että 2000-luvun kurssinousijoiden kärkikaarti, Orion ja Kone, saavat Grahamin listauksessa tällä hetkellä tunnusluvun arvot 125 ja 149. Tänään ne ovat listauksessa Helsingin pörssin suuryhtiöiden selvästi kalleimmat osakkeet.

SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista yhdenkään tekstissä mainitun yhtiön osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: mudpig / Foter / CC BY-ND

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
6 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
21.11.2014 17:11

Onko kukaan tutkinut mitkä olivat samalla kaavalla laskettuina “halvimmat” osakkeet jonain menneenä vuonna ja miten niiden kurssi on kehittynyt tähän päivään?

Nimetön
Nimetön
07.11.2014 11:18

Olisko tämä pörssisijoittaminen yhdistelmä exel laskentaa ja taidetta. Taiteellinen vaikutelma tekee erot eri sijoittajien välillä.Kokemus varmaan auttaa.

Nimetön
Nimetön
06.11.2014 15:45

Onko kompassissa vuoden 2014 p/e ja p/b- lukujen tarkoitus olla ajantasaisia vai tämän vuoden ennustuksia?
Luvut eroavat suuresti itse laskemistani luvuista.

Nimetön
Nimetön
05.11.2014 16:04

On tullut simuloitua jenkkidatalla kaikki perus kvantti strategiat ja lopputulos oli että ne eivät toimi.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.11.2014 02:17

Mitä tarkoitat kvanttistrategioilla? Tätä Grahamin kaavaa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.11.2014 20:35

Esim. Piotroski, Net-Nets, Low P/E, Shareholder Yield, Low P/B, Low P/S, momentum sekä noiden yhdistelmiä.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki