Siirry pääsisältöön

Ihmetystä riittää Outokummun suurannista

Outokummun ylimääräinen yhtiökokous myönsi tänään (14.2.2014) hallitukselle valtuutuksen laskea liikkeelle peräti 65 miljardia uutta osaketta. Määrä on noin 32-kertainen nykyiseen osakemäärään verrattuna kuten myös totesimme kolumnissamme ”Osaketulva uhkaa Outokumpua” (23.1.2014). Yhtiön johto antaa ymmärtää, että valtuutus on valtavasti ylimitoitettu, sillä siitä käytettäneen vain murto-osa. Vastaavasti osakkeen merkintähinta voi nousta, sillä tavoitteena on kerätä 650 miljoonaa euroa uutta riskipääomaa. Tarkat antiehdot ovat luvassa heti sen jälkeen, kun Terni- ja VDM-kaupat on saatu päätökseen. Tämä tapahtunee parin viikon sisällä.

Outokummun marraskuun lopussa julkistaman kokonaisjärjestelyn kummallisesta osakekaupasta (ks. kolumniamme ”Perin outo suurkauppa Outokummun osakkeilla”,  7.12.2013) ei tullut lisävalaistusta yhtiökokouksessa. Saadessaan osakkeenomistajalta kysymyksen asiasta toimitusjohtaja Mika Seitovirta sivuutti ongelman perusteenaan, että Outokumpu ei ollut osapuolena kaupassa. Tämä väite tosin aliarvioi pahasti osakkeenomistajien kykyä ajatella. Osakekauppa on yksiselitteisesti osa kokonaisjärjestelyä eikä se toteudu ilman tehdasmyyntejä. Ei ole myöskään uskottavaa, että saksalainen ThyssenKrupp hyvää hyvyyttään olisi valmis lähes lahjoittamaan suomalaisille huomattavan suurta Outokumpuomistustaan, jotta tällä toimenpiteellä voitaisiin varmistaa Outokummun annin menestyksellistä läpivientiä.

On ilmeistä, että osakekauppa Outokummun osakkeilla ei kestä päivänvaloa, koska asianomaiset eivät uskalla tai halua puhua siitä ThyssenKrupp myi osakkeita ainakin Solidiumille ja Ahlström Capitalille viiden sentin kappalehinnalla, kun pörssikurssi oli noin 40 senttia. Alennus oli siis 87 prosenttia.

Seitovirran mukaan hinta heijastaa sitä tosiasiaa, että ThyssenKrupin oli pakko myydä nopeasti huomattavan suuren osakeomistuksensa. Alennus viittaa siihen, että saksalaisten käyttämien välittäjäpankkien SEB:n ja Nordean meklarit ovat varsinaisia tunareita. Seurauttani läheltä osakevälitystä 1960-luvulta saakka, tiedän toki, että suuria osakemääriä käsittäviä ns. blokkikauppoja tai suunnattuja anteja tehdään jatkuvasti. Kaupan tai annin helpottamiseksi myyjiä edustavat välittäjät saattavat joutua antamaan joidenkin prosenttien käteisalennuksen viimeksi maksettuun pörssikurssiin verrattuna, mutta ei koskaan kymmeniä prosentteja eikä missään nimessä 87 prosenttia.

Mikäli luotamme siihen, ettei Outokummulla ollut mitään osuutta kauppaan, ThyssenKrupin osakkeenomistajien tulisi välittömästi asettaa yhtiön johdon vastuuseen siitä, että se siirtää ulkopuolisille yhtiön omaisuutta lähes ilmaiseksi. Saksalaisten vaatimus, että ostajien pitää osallistua Outokummun tulevaan antiin ei ole ainakaan Thyssenin tai sen osakkeenomistajien edun mukaista. Ele on kaunis suomalaista suuryhtiötä kohtaan, mutta on vieras liike-elämässä.

Koska emme usko, että ThyssenKrupin johto harjoittaa hyväntekeväisyyttä Outokumpua kohtaan, oletamme, että Thyssen on vaatinut hyvitystä osakkeiden polkuhinnasta. Lähinnä mieleen tulevat saksalaisten maksamat hinnat Terni- ja VDM-laitoksista. Mikäli Outokumpu on joutunut myymään nämä tehtaat alennuksella, alennus on kanavoitu suoraan niille, jotka ostivat Thyssenilta Outokummun osakkeita viiden sentin hinnalla. Nämä ostajat ovat silloin saaneet epäoikeutettua etua Outokummun muiden osakkeenomistajien kustannuksella.

Ellei Outokummulla ollut mitään tekemistä osakekaupan kanssa, ihmettelemme kuinka hämmästyttävän hyvin Thyssenin johto näyttää olleen perillä Outokummun antisuunnitelmista. Sehän vaati osakkeiden ostajilta sitoumuksen osallistua Outokummun tulevaan antiin. Ostajat saivat puolestaan sisäpiiritietoa asiasta. Mikäli joku ostajista on myynyt vanhoja Outokummun osakkeita ennen koko rahoitusjärjestelyn julkistamista, asianomainen on syyllistynyt sisäpiiritiedon väärinkäyttöön.

Kaikki tuntuisi viittaavan siihen, että Outokumpu on esittänyt omia toiveitaan ThyssenKrupille tai välittäjäpankeille osakekauppaan liittyen ja ehkä myös ilmoittanut mitkä tahot saattaisivat olla kiinnostuneita osakkeista ja yhtiön kannalta hyväksyttäviä ostajia. Uskomatonta kylläkin välittäjäpankkien meklarit eivät onnistuneet saamaan osakkeista parempaa hintaa. Tuollaisella hinnalla IT-kuplan aikaiset osakkeiden merkintäjonot Aleksilla muistuttaisivat lähinnä yksinäisen miehen vaellusta aavikossa.

Outokummun osakekaupasta näyttää tulevan uusi luku sarjassa hämäräpeliä Helsingin pörssissä. Outokummun johto on ainoastaan ilmoittanut, ettei heillä ole mitään tekemistä osakekaupan kanssa. Saksalaiset tuskin seuraavat suomalaisten keskustelua eikä sieltä liene luvassa mitään selityksiä. ThyssenKrupin osakkeenomistajien olisi syytä kyseenalaistaa Outokumpu-osakkeiden alhaisen myyntihinnan, mutta mitä todennäköisimmin tämä on jäänyt heiltä huomaamatta. Meidän yhteistä osakesalkkua hoitavan Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen pystyisi varmasti kertomaan kaiken tästä osakekaupasta. Asian avaaminen edellyttäisi kuitenkin suoraselkäisyyttä. Pahoin pelkäämme, ettemme koskaan tule saamaan selvyyttä siihen, miksi ThyssenKrupp oli valmis myymään omistuksensa Outokummussa polkuhintaan.

Omistamme Outokummun osakkeita.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
10 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
23.09.2017 13:41

Mahtava analyysi, onneksi en ostanut ja rikastunut.

Nimetön
Nimetön
17.02.2014 18:37

Aiheellinen kirjoitus. Olin nimittäin Espoon-Kauniaisten osakesäästäjien järjestämällä vierailulla Outokummulla muutama viikko sitten, ja esitin samoja kysymyksiä Seitovirralle. Vastaukset olivat juuri samoja, ulkoa opeteltua jargonia, että Outokumpu ei ollut osallisena tuossa osakejärjestelyssä jne. Kysyin vielä lopuksi, että onko tämän suhteen yllätyksiä tulossa osakeannin suhteen. Vastaus oli ettei ole. Odotan kuitenkin mielenkiinnolla, mitä tästä seuraa. Olen vastuussa lasteni osakesalkuista, joissa on Outokumpua mukana, joten vähän arveluttaa miten tämä tulee menemään.

Nimetön
Nimetön
17.02.2014 12:22

Kannattaa varmaan ilmoittaaa Fivaan, jos eivät oma-aloitteisesti ole ryhtyneet selvittämään.

Nimetön
Nimetön
17.02.2014 07:22

Erittäin mielenkiintoinen kirjoitus! Outokummun pienomistajassa asia herättääkin pari kysymystä:

1) Mitä toimintamahdollisuuksia tilanteessa on, jos kokee että Outokumpu ei ole kyennyt tyydyttävästi perustelemaan tämän erikoisen kaupan olevan osakkeenomistajien yhdenvertaisuusperiaatteen mukainen?
2) Uskaltaako olla osakkaana sellaisessa yhtiössä, jossa tällaisia kauppoja toteutetaan?

Jälkimmäisen joutunee jokainen oman riskinsietokykynsä perusteella ratkaisemaan, edelliseen olisi mielenkiintoista saada lisätietoja. Olettaisin FIVAn selvittävän asian perusteellisesti?

Nimetön
Nimetön
16.02.2014 19:00

Outokummun ja Tysengroupin väliset kaupat pitäisi
perusteellisesti selvittää. Ulkopuolisten tahojen osakekaupoista pitää 7/8 osakkeista mitätöidä tai kohteena olleet osakkeet on jaettava kaupantekohetkellä
olleille osakkeenomistajille omistustensa suhteessa samalla hinnalla kuin ne nyt on myyty pörssin ulkopuolella. Nyt toteutunut malli siirtää virallisten omistajien osakkeiden arvosta yli 30 prosenttia tälle
pimeälle ostajajoukolle. Onko siis pörssiyhtiön osakkaiden ryöstäminen laillista?

Nimetön
Nimetön
15.02.2014 21:30

Kannattaako nyt ostaa Outsikkaa vai lurahtaako osakkeen arvo atomeiksi?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.02.2014 14:35

Ei missään tapauksessa kannata ostaa. Myykää pois ja katselkaa annin jälkeistä aikaa. Uusia osakkeita on tulossa niin massiivinen määrä, että kurssi kyykkää muutamaan senttiin. Kannattaako ylipäätään olla mukana Outokummussa pitkällä tähtäimellä, sitä harkitkoon jokainen itse, en osaa sanoa. Tuo kerättävä 650 miljoonaa euroa, mikä menee tappioiden kattamiseen, on suoraan pois osakkeiden omistajilta ja vaikuttaa vastaavasti kurssiin. Tappiollinen yhtiö ei ole koskaan kannattava sijoitus. Pelimiehille tämä voi toki olla tilaisuus kahmaista tilapäisesti alihinnoiteltua osaketta, jos kurssi sitten korjaisi hieman pohjalta ylöspäin.

Nimetön
Nimetön
15.02.2014 10:32

Olisikohan niin, että Thyssengroup haluaa hinnalla millä hyvänsä eroon Outokummusta. Annilla Outokumpuun kerätään rahaa
650000000 euroa tulevien tappioiden kattamiseen. Kannattaa miettiä, missä kunnossa Outokumpu on. Outokumpu tekee ihan oikeasti
tappiota n. 1000.000 € vuorokaudessa ja tilanne ei muuksi muutu. Outokummun vararikko on Suomessa kuoliaaksi vaiettu asia. Se on kuitenkin niin, että se firma kaatuu muutamassa vuodessa.

Nimetön
Nimetön
15.02.2014 09:15

Eikö Finanssivalvonnan pitäisi tehdä asiasta selvitys? “Finassivalvonta valvoo arvopaperikaupankäyntiä osana markkinavalvontaansa. Pääpaino kaupankäynnin valvonnassa on epäiltyyn sisäpiirintiedon väärinkäyttöön liittyvillä tutkimuksilla.”

Nimetön
Nimetön
15.02.2014 09:06

Hyvä kirjoitus.Thyssenille osakekauppa on osa kokonaispakettia: Ternin hinta – osakepotin hinta. Kyllä kaikille osakkeenomistajille olisi pitänyt antaa mahdollisuus ostaa Thyssenin osakkeita sitoumuksella osallistua osakeantiin. Toisena tasapuolisena vaihtoehtona olisi ollut Thyssenin osakepotin ostaminen Outokummun haltuun ja sen rahoittaminen tarvittaessa osakeannilla.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki