Nordnet Blogi
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Ikivihreät sijoitusopit

Sijoittajalegenda Peter Lynchin englanninkielisessä sijoituskirjassa Beating the Street esitellään ikivihreitä sijoitusoppeja. Seuraavaan olen poiminut ja vapaasti suomentanut mielestäni käyttökelpoisimmat. Ajatukset ovat suoraan Lynchiltä, eikä niitä ole sen kummemmin priorisoitu listauksessa. Vastuu ajatusten soveltamisesta jää tietenkin lukijalle, mutta toivottavasti huomioista herää mietteitä laiturinnokassa.

1. Sijoittaminen on hauskaa, jännittävää ja vaarallista, jos et tee syvällisesti töitä analyysin eteen. (Analyyttinen ja johdonmukainen tapa sijoittaa vähentää sattumanvaraisuutta ja tuo mukaan todennäköisyydet.)

2. Sijoittajana etusi on jotain sellaista, mitä et voi saada Wall Streetin guruilta. Voit menestyä erinomaisesti keskittämällä sijoitustoimintasi vain niille aloille, jotka ymmärrät. (Fokusoimisella on arvonsa.)

3. Sijoituskeskustelussa esiintyy näkemyksiä ammattilaisilta laidasta laitaan. Voit antaa itsellesi mahdollisuuden voittaa markkinakehityksen toimimalla itsenäisesti ja olemalla kuuntelematta guruja.

4. Jokaisen osakkeen takana on yhtiö. Ota selvää, mitä se tekee ja miten sillä menee. Ja miksi omistaisit?

5. Usein osakkeen muutaman kuukauden kurssikehityksellä ei ole mitään korrelaatiota yhtiön liiketoiminnan samanaikaisen kehityksen kanssa. Sen sijaan pitkällä tähtäimellä nämä kulkevat käsi kädessä.

6. Osakepoimija voi tyytyä 8–12 eri yhtiöön. Tässä pätee sama sääntö kuin lastenteossa: älä hanki kohteita enempää kuin voit kunnolla hoitaa ja seurata.

7. Jos et löydä hinnan ja laadun suhteen järkeviä ostokohteita, ole kärsivällinen ja odota.

8. Älä koskaan sijoita yhtiöön vain tuloslaskelman tai liiketoiminnan maineen perusteella. Tarkista myös tase. Suurimmat tappiot syntyvät sijoituksista heikon taseen kohteisiin, jotka lopulta romahtavat.

9. Vältä kuumia osakkeita kuumilta toimialoilta. Hyvät yhtiöt tylsiltä ja heikon kasvun toimialoilta ovat pitkässä juoksussa varmimpia voittajia pörssissä.

10. Pienten yhtiöiden kanssa on parasta odotella niiden kääntymistä voitolliseksi ennen sijoittamista.

11. Jos olet sijoittamassa vaikealle toimialalle, valitse vain toimialan vahvin yhtiö, vaikka se olisi arvostuskertoimiltaan hintavin.

12. Aina on jotain, minkä vuoksi sijoittaja voisi murehtia. Älä koskaan myy osakkeitasi markkinatunnelmien muutosten tai poukkoilevien ennusteiden vuoksi. Myy vain, jos yhtiön liiketoiminnan fundamentit lahoavat.

13. Jos et perehdy yhtiöön vaan ainoastaan kurssikäyrään, ovat voittomahdollisuudet suurin piirtein samaa luokkaa kuin pelatessasi pokeria katsomatta kättäsi.

14. Jos sinulla halua kantaa osakeriskiä muttei intoa tutkia yhtiöitä, sijoita (matalakuluiseen) rahastoon.

15. Pitkässä juoksussa hyvin valitut osakkeet ja osakerahastot voittavat mennen tullen korkotuotot ja rahatalletusten korot. Sen sijaan huonosti valitut osakkeet ja osakerahastot jäävät pahasti jälkeen patjan väliin jätetyn pääoman kehityksestä.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät gurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Laatuguru-uutuuskirja esittelee laatuyhtiöstrategian kantavat periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

TILAA LAATUGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Laatuguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös osana neljän sijoituskirjan pakettia, joka sisältää signeerauksen tai omistuskirjoituksen.

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Hamed Saber / Foter.com / CC BY

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jätä kommentti

6 kommenttia kirjoituksessa "Ikivihreät sijoitusopit"

avatar
Suodata::   uusin | vanhin | tykätyin
TT
Vieras

Teidän puheissa ja teoissa on selkeitä ristiriitoja. Te markkinoitte uutta kirjaanne tekstillä:

”Mitä sijoitushistorian menestyneimmät gurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä?”

Kirjoituksessa pidät yhtenä kantavana periaatteena seuraavaa:

”3. Sijoituskeskustelussa esiintyy näkemyksiä ammattilaisilta laidasta laitaan. Voit antaa itsellesi mahdollisuuden voittaa markkinakehityksen toimimalla itsenäisesti ja olemalla kuuntelematta guruja.”

Minkä ihmeen takia te markkinoitte kirjaanne tätä periaatetta vastustavalla perusteella?

Allu
Vieras

Ehkäpä kirja antaa lukijalle työkaluja tähän itsenäiseen toimimiseen? Kaikkea ei aina tarvitse oppia kantapään kautta. Kommenttiasi lukiessa saa vahvan kuvan siitä, että et ole edes lukenut kirjaa. Kirja ei todellakaan anna ostosuosituksia, vaan nimenomaan työkaluja omatoimiseen tutkimiseen ja pohtimiseen.

TT
Vieras

En ole lukenut kirjaa. Eikä kyse kommentissani ole siitä mitä kirja sisältää vaan miten sitä markkinoidaan. Nämä ovat kaksi eri asiaa.

Mies metsästä
Vieras

’”3. Sijoituskeskustelussa esiintyy näkemyksiä ammattilaisilta laidasta laitaan. Voit antaa itsellesi mahdollisuuden voittaa markkinakehityksen toimimalla itsenäisesti ja olemalla kuuntelematta guruja.”

Minkä ihmeen takia te markkinoitte kirjaanne tätä periaatetta vastustavalla perusteella?’

Ehkä lukijalle itselleen annetaan päätös, käyttääkö tätä mahdollisuutta vai ei.

Tuulipuku.fi Sijoitusblogi
Vieras
Tuulipuku.fi Sijoitusblogi

”9. Vältä kuumia osakkeita kuumilta toimialoilta. Hyvät yhtiöt tylsiltä ja heikon kasvun toimialoilta ovat pitkässä juoksussa varmimpia voittajia pörssissä.”

Eikös laatusijoittaja etsi juuri yhtiöitä jotka operoivat kuumilla markkinoilla uuden trendin aallonharjalla? Tällöin yhtiön on helpompi kasvaa koska sen ei tarvitse kasvaa markkinan sisällä, riittää että se vähintään säilyttää markkinaosuutensa.

Vai liekö tämä on taas yksi vertaus IT-kuplaan.

Osinkokuningas.com Talousblogi
Vieras
Osinkokuningas.com Talousblogi

Mulle on vaikein tuo 7. kohta. Aina tulee vain sijoitettua kuusta toiseen vaikkei välttämättä aina kannattaisi.

wpDiscuz

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa

Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.