Nordnet Blogi
Martin Paasi
Talousasiantuntija

Jenkki-ETF:t ovat kuolleet – kauan eläköön Jenkki-ETF:t!

Julkisuudessa on esiintynyt sekaannusta siitä, mitkä PRIIPs tuotteet (Packaged Retail and Insurance-based Investment Products) kuten ETF:t katoavat vuodenvaihteessa Eurooppalaisten välittäjien tarjonnasta, kun MiFID II -direktiivi tulee voimaan. Nykyisellä tulkinnalla kaikki pohjoisamerikkalaiset ETF:t, joille ei ole markkinointilupaa Euroopassa poistuvat tarjonnasta. Kyseisiä tuotteita voi myös jatkossa omistaa tai myydä, muttei ostaa.

Eurooppalaiset vastineet

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi legendaarista SPDR® S&P 500® ETF (SPY) ei voi enää ostaa eurooppalaisen välittäjän kautta. Eurooppalaisen välittäjän kautta sen sijaan voi ostaa SPDR® S&P® 500 UCITS ETF:ää (SPY5). Kyseinen rahasto on käytännössä täysin sama sijoitustuote kuin tuo edellinen sillä erotuksella, että sen rekisteröintimaa on Irlanti.

ETF:en (SPY ja SPY5) kotisivuja vertailemalla voi todeta, että kumpikin rahasto sijoittaa suoraan S&P 500 indeksin mukaisiin osakkeisiin, rahastot ovat molemmat dollarimääräisiä (vaikka kaupankäyntivaluutta esimerkiksi Saksan pörssissä onkin euro), ne maksavat osingot ulos ja kokonaiskulut ovat käytännössä samat ~0,09 bps. Ei siis ole yllättävää, että rahastojen tuottoluvut ovat samat (eriävät arvostushetket huomioiden).

Unionissa unionin tavalla

Koska Irlanti on osa Euroopan unionia, Irlantiin rekisteröityjä PRIIPs sijoitustuotteita voi vapaasti markkinoida ympäri EU:ta, kunhan niistä on olemassa vakiomuotoinen, kohdemaan kielelle käännetty avaintietoesite, eli ”Key Investor Information Document” (KIID). Suomessa hyväksyttävät kielet ovat Suomi tai Ruotsi(!).

Vuodenvaihteen jälkeen myös Pohjois-Amerikkaan rekisteröidyltä ETF:ltä ja muilta PRIIPs tuotteilta vaaditaan kohdemaan kielellä kirjoitettua avaintietoesitettä. Pohjoisamerikkalaiset rahastoyhtiöt eivät tästä innostu, ei vähiten siksi, että vastaavat, esimerkiksi Irlantiin rekisteröidyt sijoitustuotteet avaintietoesitteineen ovat useimmiten jo olemassa.

Siltä osin kun Pohjois-Amerikkaan rekisteröidyille sijoitustuotteille ei löydy Eurooppalaista vastinetta, voi aina ryhtyä asiakkaaksi paikallisella palveluntarjoajalla. Euroopan unionissa aletaan nyt joka tapauksessa vaatimaan kaikilta alueella markkinoiduilta ja jaetuilta sijoitustuotteilta samat, vakiomuotoiset tiedot.

Epäkohta?

Euroopan unionin sääntöjen mukaan sijoitustuotteelle pitää siis löytyä avaintietoesite samalla kielellä kuin millä sitä markkinoidaan. Kysymys kuitenkin kuuluu, suorittaako arvopaperivälittäjä markkinointia, kun se ylläpitää väylää Euroopan unionin ulkopuolisille sijoitustuotteille?

Yksi – tällä hetkellä voimassa oleva – tulkinta on se, että pääsyn järjestäminen rinnastetaan markkinoinniksi. Tämä on loogista ainakin jos mietitään vaihtoehtoa. Mikäli pääsyä ei rinnastettaisi markkinointiin, Eurooppalaiset toimijat voisivat ohittaa paikallisen säännöstön perustamalla sijoitustuotteita masinoivia tytäryhtiöitä maailmalle ja jaella sijoitustuotteitaan arvopaperivälittäjien kautta.

Tästä tulkinnasta keskusteltaneen vielä…

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jätä kommentti

15 kommenttia kirjoituksessa "Jenkki-ETF:t ovat kuolleet – kauan eläköön Jenkki-ETF:t!"

avatar
Suodata::   uusin | vanhin | tykätyin
Ratatouille
Vieras

Martin, eikös SPY5 ole kuitenkin lähdeverot ja lokaatio Irlannissa huomioiden yksiselitteisesti verotuksellisesti astetta kalliimpi kuin SPY?

Ratatouille
Vieras

Epämiellyttävä totuus vain ohitetaan ilman vastausta:

SPY osingoista vero 30%
SPY5 osingoista vero lähdeveroineen 40,5%

Tarkoittaa, että ei todellakaan kannata ostaa SPY5 nyt SPY sijaan.

Mercury
Vieras

Millä perusteella SPY ja SPY5 ovat täysin samat sillä papereiden YTD tuotto on +18,57% / +4,26% ? Vai jäikö multa jotakin huomaamatta.

Vieras
Vieras

Kyllähän tuolta valikoimasta putoaa pois paljon hyviä ETF:iä. Itse esimerkiksi aloin juuri sijoittamaan Global X:n Robotics & Artificial Intelligence ETF:ään ,jolle ei löytyne suoraa vastinetta Euroopassa markkinoitavista ETF:stä.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa

Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.