Siirry pääsisältöön

Jo viidennes suomalaisista tietää mikä osakeindeksirahasto on

Nordnetin teettämän kyselyn mukaan suomalaisista jo joka viides tietää, mikä osakeindeksirahasto on. Se on hyvä alku, koska helpompaa ja demokraattisempaa tapaa vaurastua ei ole. Myös siksi tätä tietoisuutta pitäisi kasvattaa entisestään.

Kalliit rahastot

Kalliit rahastot, joissa salkunhoitaja pyrkii valitsemaan sellaisia osakkeita, jolla saisi indeksiä parempaa tuottoa, epäonnistuvat useimmiten tehtävässään. Tutkimusten valossa kolme neljästä aktiivisesti hallinnoiduista rahastoista jäävät indeksituotolle pitkässä juoksussa.

Jäljelle jäävässä neljänneksessä indeksituoton peittoavat rahastot vaihtuvat toisiin lähes vuosittain. Eli vaikka indeksituoton lyöminen onkin mahdollista, voittajan arvaaminen etukäteen on käytännössä mahdotonta. Ja harvemmin pysyvää.

Maksa vähemmän, niin saat enemmän

Sijoittamalla kustannustehokkaaseen indeksirahastoon tiedät jo tänään, että sijoituksesi on vertailuryhmänsä parhaimmistoa kymmenienkin vuosien jälkeen. Koska kolme neljästä rahastosta jää indeksituotolle. Indeksirahasto ei ole ryhmänsä paras, mutta on ylimmässä neljänneksessä.

Mikäli sijoitat kalliiseen rahaston, et tiedä miten sinun käy. Tilastollisesti todennäköisintä on, että kuluiltaan kallis sijoituksesi häviää indeksille (katso myös korkoa korolle -esitykseni täältä).

Vaurastumisen demokratiaa

Sijoittamisessa yksinkertainen on pitkässä juoksussa tehokkainta. Siksi kuka tahansa voi valjastaa pitkäjänteisestä, kustannustehokkaasta osakesäästämisestä vetoapua oman elämänkaarensa rahoittamiseen. Alkuun pääsee 15 eurolla.

Kolmekymppistä, joka säästää 200 euroa kuukaudessa kustannustehokkaisiin osakesijoituksiin eläkepäiviin asti, odottaa 67-vuotiaana keskimäärin ylimääräinen suomalainen keskivertoeläkepotti, eli noin 350 000 euroa. Vastasyntyneelle saman voi hankkia 5 000 euron kertasijoituksella.

Helppoa

Vaurastuminen on ihmisoikeus, joka pitää lunastaa. Tee näin:

  1. Aloita säästäminen jo tänään (aikaa tuohon menee noin 10 minuuttia).
  2. Kuukausisäästä kustannustehokkaisiin osakeindeksirahastoihin.
  3. Minimoi kulut, ne syövät tuottoa.
  4. Ole pitkäjänteinen ja anna korkoa korolle -ilmiön tehdä työtä puolestasi.

Tällä hetkellä jo 20 % suomalaisista tietää mikä indeksirahasto on. Veikkaan, että siinä vaiheessa kun tuo luku on lähes sata prosenttia, suomalaiset kuuluvat maailman vauraimpiin kansoihin.

Kyselytutkimuksen toteutti Nordnetin toimeksiannosta tutkimusyhtiö YouGov ajalla 25.–26.6.2020. Kyselyyn vastasi 1 009 yli 18-vuotiasta suomalaista. Virhemarginaali on +/-3 %.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.


Nordnet on tuonut markkinoille neljä uutta odotettua indeksirahastoa: Nordnet Indeksirahasto Maailma, USA, Eurooppa ja Kehittyvät Markkinat.

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
18.08.2020 12:01

Hei Martin, kiitos erittäin mahtavasta blogista. Olen löytänyt täältä paljon tietoa eft-rahastoista, tosin säästämisen aloittamisessa olen vielä jahkaillut ja minulla onkin kysymys johon ehkäpä osaat antaa apuja. Tavoitteeni säästämiselle on kerätä oma eläkekassa. Ongelma on se, että asun nyt ja ainakin tukevat 4 vuotta Ruotsissa, jonka jälkeen saatan muuttaa muualle Eurooppaan (tod. näk. Italia), Suomeen ehkä palaan joskus tulevaisuudessa tai sitten en. Olisiko siis parempi säästää Suomen vai Ruotsin Nordnetin kautta? Miten eri valuutta voi vaikuttaa erittäin pitkällä aikavälillä tai toisaalta tuottojen verotus jos ei asu niiden lähdemaassa? Vaikka Ruotsin kruunu on paljon pienempi valutta kuin euro, on se kuitenkin… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
18.08.2020 12:08

Hei,

Kysymysesi osalta millään muulla ei lähtökohtaisesti ole merkitystä kuin sillä, missä valuutassa haluat joskus sitten käyttää säästöjäsi. Eli jos uskot tulevaisuudessa eläväsi euromaassa, kannattaisi säästää tulevaisuutta varten euroissa olkoonkin että olet saattanut hajauttaa säästösi maailmalle). Näin vältät sen riskin, että kruunuissa olevat säästösi heikkenee (/tai vahvistuu, mutta kun ei tiedä) euroon näden siihen mennessä kun tarvitset säästösi. Valuuttariski on paljon monimutkaisempi, eikä ollenkaan näin suoraviivainen, mutta loppupeleissä on hyvä olla rahaa siinä valuutassa jota tulevaisuudessa tarvitsee.

Martin

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki