Nordnet Blogi
Martin Paasi
Talousasiantuntija

Jokaisesta suomalaisesta tulisi miljonääri, jos lapsilisät sijoitettaisiin osakkeisiin

Valtio maksaa ensimmäisestä lapsesta lapsilisää 95,75 euroa kuukaudessa, lapsen ensimmäiset 16 elinvuotta. Jos sijoitat tuon summan osakkeisiin, esimerkiksi kustannustehokkaan indeksirahaston kautta, lapsestasi tulee miljonääri eläkeikään mennessä. Varsinkin ne jotka eivät ole syntyneet hopealusikka suussa pitäisi mieltää korkoa korolle ilmiön mielettömäksi vetoavuksi omaan (tai lapsen) talouteen.

Lapsilisä

Lapsilisä maksetaan syntymää seuraavan kuukauden lopusta aina kunnes lapsi täyttää 17 vuotta.  Lapsilisä kasvaa ensimmäisen lapsen 95,75 eurosta, viidennen lapsen 174,27 euroon asti. Ymmärrettävistä syistä yksinhuoltajia tuetaan tämän lisäksi 48,55 eurolla kutakin lasta kohti. Monille lapsilisä tulee todelliseen tarpeeseen.

Määrätietoinen säästäminen

Jos tuo 95,75 euron lapsilisä kuitenkin sijoitettaisiin joka kuukausi osakkeisiin ja säästöille saisi 7 prosentin keskimääräisen vuotuisen realituoton, olisi lapsella 17-vuotis syntymäpäivänään 33 730 euron pesämuna. Jos tämä summa saisi jatkaa kasvamistaan lapsen eläkeikään asti (67), olisivat lapsilisät kasvaneet 1 063 126 suuruiseksi. Jos säästöille saisi 10 prosentin keskimääräisen realituoton (esimerkiksi S&P 600 pienyhtiöitä painottava indeksi on tuottanut keskimäärin tuon verran viimeiset 50 vuotta) kasvaisivat lapsilisät 5 816 565 euroon samassa ajassa.

Sinäkin pystyt

En tässä yhteydessä ota kantaa lapsilisien tarpeellisuudesta, oikeudenmukaisuudesta tai valtion tulojensiirtoroolin järkevyydestä. Myös se mihin rahansa käyttää on kunkin oma asia. Rahakaan ei välttämättä tee onnelliseksi. Taloudellinen riippumattomuus on kuitenkin kaikkien ulottuvilla. Pienistäkin summista, määrätietoisesti, pitkäjänteisesti ja kustannustehokkaasti säästettynä, kasvaa korkoa korolle ilmiön takia merkittävä omaisuus.

 

2 Jokaisesta suomalaisesta tulisi miljonääri, jos lapsilisät sijoitettaisiin osakkeisiin

 

Nordnetilla säästäminen on tehty helpoksi. Kuukausisäästäminen kustannustehokkaisiin indeksirahastoihin on ilmaista, eikä tilin avaaminenkaan maksa mitään. Arvopapereiden säilytyskin on ilmaista. Lisäksi voi sijoittaa täysin ilmaisesti Nordnetin pohjoismaisiin Superrahastoinin.

 

Lue aiheesta lisää: Vaurastuminen on ihmisoikeus, Maksamalla vähemmän saat enemmän, 35 vuoden eläkesäästöt kymmenessä vuodessa?

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jätä kommentti

14 kommenttia kirjoituksessa "Jokaisesta suomalaisesta tulisi miljonääri, jos lapsilisät sijoitettaisiin osakkeisiin"

avatar
Suodata::   uusin | vanhin | tykätyin
timo
Vieras

Martin, laskelmasi ovat väärin. Sijoitetun lapsilisän määrä 16-ikävuoden lopussa on 35453,41€. 66-ikävuoden lopussa taas 1.043.821,75€.

Pasi
Vieras

”7 prosentin keskimääräisen vuotuisen realituoton” – heh heh

Ja jos lapsilisä olisi varaa sijoittaa osakkeisiin, ei lapsilisää tarvittaisi.

jups
Vieras

”Ja jos lapsilisä olisi varaa sijoittaa osakkeisiin, ei lapsilisää tarvittaisi.”

Näinhän se on. Nämä ”laitetaan lapsilisät jemmaan” -jutut saa kyllä miettimään, olisiko yksi mahdollinen yhteiskunnan säästökohde lapsilisien muuttaminen tarveharkintaiseksi.

Toisaalta on kauhean vaikea sanoa, milloin niihin lapsilisiin on tarve ja milloin ei. Eiköhän tähänkin kohta saada keskusteluun 5000 e/kk tienaavia vanhempia, jotka ihan ehdottomasti tarvitsevat ne lapsilisät, saadakseen lasten kalliit harrastukset maksettua jättestoran talolainan ja kahden autolainen lisäksi. Ja toisaalla pienemmillä tuloilla laitetaan rahaa säästöön enemmänkin kuin lapsilisien verran.

Sakke
Vieras
Kuten keskustelu esimerkiksi Taloussanomien tätä kirjoitusta koskevan uutisen yhteydessä osoittaa, suomalaisilla ei ole malttia rikastua. Siellä näyttää olevan tärkeintä todistella itselle ja muille, että lapsiperheiden rahoista ei riitä säästettäväksi. Moni ajattelee, että ei voi säästää, koska tulot ovat liian pienet. Käytäntö kuitenkin osoittaa, että säästämiskyky ei parane vaikka tulot kasvaisivat. Niin kauan kuin on tuudittanut itsensä ajatukseen, että rahoista ei riitä säästettäväksi, niin niistä ei riitä. Tässä suhteessa on ihan sama, ovatko nettotulot 1500 vai 3000 kuukaudessa. Toisaalta kun tekee kunnon budjetin ja noudattaa sitä, pienestäkin budjetista jää helposti 10 % ylimääräistä. Itse ajattelen, että lasten kannalta ei ehkä ole… Lue lisää >>

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa

Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.