Siirry pääsisältöön

Joonas Liukkonen on tubettava osinkosijoittaja, jonka sijoitusstrategiaa korona ei ole laittanut uusiksi.

Nordnetin sosiaalisesta vaikuttajaverkostosta, Sharevillestä, löytyy nimimerkki Jone1, joka on ainakin vielä toistaiseksi palvelun käyttäjänä harvinaisuus: hän nimittäin tubettaa avoimesti mm. sijoitustavoitteistaan, salkkunsa osinkokertymästä ja monista muista sijoitusaiheista. Millainen mies nimimerkin takaa löytyy? Otimme selvää!

Terve Joonas! Kerro vähän taustaa itsestäsi, eli kuka olet ja mistä tulet?

Moikka! Olen 28-vuotias kaveri Jyväskylästä. Tällä hetkellä kuvaan vlogeja sijoittamisesta YouTubeen ja kirjoitan opinnäytetyötäni siitä, kannattaako osakepoimijana valita portfolioon osinkoaristokraatit vai korkean osingon osakkeet, kun tavoitteena on taloudellinen riippumattomuus mahdollisimman pian.

Miten löysit aikoinaan sijoittamisen pariin?

Ensimmäiset osakkeet ja rahastot sain jo lapsena, mutta oikeasti aktiivinen sijoittaminen alkoi vuonna 2017, kun löysin monen mutkan kautta Osinkokone.com-blogin. Sen kautta tutustuin myös muihin sijoittamista ja taloudellista riippumattomuutta käsitteleviin sivustoihin. Konsepti taloudellisesta riippumattomuudesta alkoi kiinnostamaan ja olen persoonana sellainen, että kiinnostuessani jostain asiasta, pyrin hankkimaan siitä mahdollisimman paljon tietoa heti. Muutama yötön yö ja paljon asiaan syventymistä, jonka jälkeen tein sijoitussuunnitelman ja aloin ostamaan aktiivisesti osakkeita.

Kuvailet Sharevillessä itseäsi korkeakouluopiskelijaksi, joka yrittää rakentaa tasaista tulovirtaa osinkosijoittamisella. Miksi juuri osinkosijoittaminen puhuttelee, eikä esimerkiksi indeksisijoittaminen, kasvuyhtiöt tai treidaus?

Osinkosijoittaminen sen vuoksi, että näen konkreettisesti vuosittain kasvavan osinkovirran. Tämän lisäksi saan pahimmassa tapauksessa osingoista hätäkassan, jos eteen tulee äkillisiä menoja. Omistusten myyminen tällaisissa tilanteissa tuntuisi mun mielestä vaikealta. Toki osinkosijoittamisessa kulut ovat huomattavasti korkeammat kuin esimerkiksi indeksiin sijoittamisessa, joka syö mahdollisesti tuottoja pitkässä juoksussa. Indeksisijoittamista ja kuukausisäästösopimuksen avaamista olen myös miettinyt osana riskin pienentämistä. Treidaaminen kiinnostaa, mutta en koe, että tällä hetkellä taloudellinen tilanne sallii sitä.

Pelottaako koronaviruksen vaikutus lähiaikojen osinkokertymään? Onko koronavirus saanut sinua muuttamaan sijoitussuunnitelmaasi tai -strategiaasi?

Totta kai, ja koronavirus on jo vaikuttanutkin tuleviin osinkoihin. Esimerkiksi New Residental Investment Corporation laski Q1-osinkonsa 0,5$ > 0,05$, joka vaikuttaa omassa salkussa erittäin paljon. En kuitenkaan elä osingoilla tällä hetkellä, joten jokapäiväiseen elämään osinkojen leikkaukset eivät vaikuta. En ole myöskään tehnyt koronan takia muutoksia sijoitusstrategiaani, ja jos tuon kuukausisäästösopimuksen avaan, niin sinne todennäköisesti valikoituu matalakuluisia indeksirahastoja.

Sinulla näkyy olevan jaettuna Sharevilleen sekä osake- ja rahastosalkku (”AOT”) että osakesäästötili (”ESA”/”OST”). Osakesäästötililtäsi löytyy tällä hetkellä vain Sampoa. Eroaako sijoitusfilosofiasi näiden kahden tilityypin välillä?

AOT:n ja OST:n sijoitusstrategiat eivät tällä hetkellä eroa toisistaan. Kumpaankin on tarkoitus hankkia osinkoyhtiöitä, mutta OST:lle tulee pelkästään Suomi-yhtiötä lähdeverojen vuoksi. AOT puolestaan painottuu jatkossa pitkälti ulkomaille.

Kerrot ostaneesi hiljattain mm. Coca-Colaa ja EPR Properties -yhtiötä. Kerro tarkemmin, millä kriteereillä poimit yksittäisiä osinkoyhtiöitä salkkuihisi?

Aloitetaan EPR:stä: kysehän on ”elämys” REIT:istä eli yrityksen omistuksilla on tarkka niche. Historiallisesti EPR on ollut aikamoinen tuottokone, mutta koronan vuoksi ollaan lähes listautumisen hinnoissa. EPR:n osakekurssi on tullut vuodenvaihteen 70 dollarista tämän hetkiseen 23 dollariin, mikä on ymmärrettävää, koska kuluttajat eivät voi käyttää rahaa leffateattereihin, golfrangeille tai esim. laskettelukeskuksiin, joista EPR-salkku koostuu. Vuokralaisilla, kuten AMC:llä, on myös ongelmia vuokranmaksun kanssa. JOS vain suurin osa yrityksistä selviää tästä, niin mielipiteeni on, että kun koronarajoitukset puretaan ja pandemian pahin vaihe on ohi, ihmiset haluavat ja tarvitsevat elämyspalveluita. Tämän myötä EPR:n omistuksiin virtaa porukkaa. Spekulatiivinen ostos, mutta pitkän aikavälin mahdollisuudet mielestäni riskejä suuremmat.

Coca-Colaa sen takia, että ensinnäkin kyse on osinkokuninkaasta, eli he ovat nostaneet osinkoaan yli 50 vuoden ajan. Coca-Cola Companyn brändiportfolio on täynnä maailmanlaajuisesti tunnettuja ja käytettyjä tuotteita, joten on vaikea nähdä tälle tapahtuvan mitään radikaalia. Vaikka pandemia pidentyisi ja sen seurauksena ajauduttaisiin taantumaan, päivittäistavarat ovat kuitenkin yleisesti erittäin defensiivisiä.

Olet sijoitusaiheista puhuva tubettaja. Miten tämä projekti alkoi ja miten aiot kehittää kanavaasi jatkossa? Miksi kanava kannattaisi tilata?

Koska innostuin aika paljon sijoittamisesta, niin tietenkin puhuin siitä myös kotona paljon. Luonnollisesti mun tyttöystävä ei sitten enää jaksanut ihan hirveästi kuunnella löpinöitäni osakkeista, rahastoista ja pörssikursseista eli kaikesta sijoittamiseen liittyvästä, niin ajattelin, että jaksaisikohan ihmiset YouTubessa kuunnella niitä. YouTuben SoMe-alustaksi valitsin, koska blogeja sijoittamisesta on jo paljon, enkä myöskään osaa itse kirjottaa niin hyvin, että se olisi tuntunut luonnolliselta. Videoita puolestaan tykkään kuvata.

Lisäksi tavoitteena on innostaa myös nuoria sijoittamaan ja hehän viettävät aikaa nimenomaan YouTubessa. Nuorilla on pitkä aikahorisontti sijoittamisen suhteen ja tämän myötä huomattava etulyöntiasema vaurastumisessa, kunhan sijoittaminen vaan aloitetaan. Vlogin myötä sijoitustarinani on myös läpinäkyvä ja seuraajat pystyvät toivottavasti samaistumaan minuun, koska kameran edessä on ihan normaali kaveri. Joten jos haluat kuunnella suoraa puhetta videoiden muodossa ja seurata sijoitustarinaani, niin tilaa ehdottomasti meikän kanava!

Kanavaa ja videoita pyrin luonnollisesti kehittämään visuaalisesti eteenpäin. Tämän lisäksi tarkoituksena on toteuttaa katsojien toiveita, sekä mahdollisesti kaikkea muuta sijoittamiseen liittyvää. Esimerkiksi omasta mielestä mahdollisia yhtiökokouksissa vierailuja olisi kiva toteuttaa.

Kerrot videoissasi hyvin avoimesti mm. miten paljon olet saanut osinkoja tietyssä kuussa. Millaisia tavoitteita sinulla on sijoittajana? Missä tavoittelet olevasi 10-20 vuoden päästä?

Tavoitteena on kasvattaa passiivista tulovirtaa mahdollisimman paljon samalla eläen onnellista ja tasapainoista elämää. Seuraavan viiden vuoden tavoitteena on, että saan kasvatettua osinkotuloja niin, että ne kattavat kuukauden asumis- ja ruokakulut. Tämä tarkoittaisi noin 10 000 € brutto-osinkoja. Taloudellinen riippumattomuus on tietenkin sijoittajana se päätavoite, mutta yleisellä tasolla tavoitteena on myös löytää sijoittamisen parista tai finanssialalta työpaikka, jossa nautin olla. En usko, että tulisin lopettamaan töitä esim. 40-vuotiaana, vaikka taloudellisen riippumattomuuden saavuttaisinkin – työ kuitenkin rytmittää elämää.

Lopuksi vielä vinkkisi aloitteleville sijoittajille?

Puhukaa enemmän sijoittamisesta kavereiden kanssa ja samalla uskaltakaa aloittaa sijoittaminen mahdollisimman pian! Helpoin ja halvin reitti on matalakuluisten rahastojen kautta.

Kiitos haastattelusta!

Katso myös:

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki