Nordnet Blogi

Koko kansan osakesäästötili?

Eduskunta on hyväksynyt osakesäästötilin hallinnointia, valvontaa ja verotusta koskevat lait. Talletuksia osakesäästötileille voidaan ottaa vastaan vuodesta 2020 alkaen.

Pallo on siirtynyt lainsäätäjältä palveluiden myyjille. Luottolaitokset ja sijoituspalveluyritykset voivat tarjota osakesäästötiliä. Oletan kaikkien suurten pankkien ja pankkiryhmien tarjoavan tiliä asiakkailleen osana kokonaispakettia. Pienemmät palveluntarjoajat joutuvat kilpailemaan isojen kanssa omien palveluittensa käytön helppoudella ja hinnalla. Toivottavasti kilpailu on kireää, jotta kuluttajat saavat edullisia ja helppokäyttöisiä osakesäätötilejä käyttöönsä.

Kuluttajille osakesäästötilin käyttämisen ensisijainen kannustin lienee mahdollisuus lykätä veronmaksua. Hintana siitä tosin on osinkojen verotuksen kiristyminen. Suoraan omistetun pörssiosakkeen osingosta veronalaista tuloa on 85 %. Jos osinko kiertää osakesäästötilin kautta, siihen kohdistuu 100 prosentin tulovero, eli osingon vero kiristyy 25,5 prosentista 30 prosenttiin tai 28,9 prosentista 34 prosenttiin.

Korkoa korolle -efekti lieventää tai poistaa osinkojen näennäisesti kireämmän verotuksen. Veronmaksun lykkääminen kasvattaa osakesäästötilin tuottoa, koska muutoin osuus, joka menisi veroihin, voidaan sijoittaa. Osingoista voidaan osakesäästötilillä sijoittaa uudelleen 100 %, kun suorasijoitusosingoista voidaan sijoittaa vain verojen jälkeen jäävä 74,5 % tai 71,1 %. Jos otetaan huomioon vain osingot ja osinkojen verotus, näyttäisi osakesäästötili antavan suorasijoitusta huonomman nettotuoton. Osinkoprosentin noustessa ja sijoitusajan pidentyessä tilanne tasaantuu.

Osakkeen arvonnousun uudelleensijoittaminen verovapaasti on osakesäästötilin ominaisuus, joka houkuttelee erityisesti piensijoittajia. Tähänkin herkkuun on kuitenkin kätketty myrkkypilleri. Osakesäästötilin tuottoa verotettaessa säästäjä ei voi käyttää hankintameno-olettamaa.

Hankintameno-olettamalla on merkitystä silloin, kun vähintään kymmenen vuoden sijoituksen arvo on noussut yli 150 %. Aktiivinen osakesijoittaja ei hankintameno-olettamasta yleensä hyödy, mutta passiivisen, osta ja unohda -sijoittajan kannattaa ottaa hankintameno-olettama huomioon.

Toisaalta kukaan ei voi tietää miten luovutusvoittoja verotetaan 10 vuoden kuluttua.

Aktiivisen sijoittajan pitää maksaa luovutusvoiton vero aina salkun sisältöä muuttaessaan. Osakesäästötili antaa mahdollisuuden sijoittaa myös arvonnoususta maksettava vero. Jos arvonnousu on 5 % vuodessa ja verokanta 30 %, veronmaksun jälkeen sijoitettavaa onkin vain 3,5 %.

Toisaalta osakesäästötiliä purettaessa säästäjän on maksettava veroa koko säästöajan arvonnoususta, kun taas suorasijoittaja on maksanut veronsa vuosittain. Tällöin veron määrää voi lisätä siirtyminen 30 prosentin pääomaverokannasta 34 prosentin verotukseen. Toisaalta: kuka käskee purkamaan sijoitustaan kerralla.

Osakesäästötilin tappio on vähennettävissä vasta tiliä lopetettaessa. Suorasijoittaja vähentää tappiolliset kauppansa tappiovuoden tuloista. Tappion osalta osakesäästötiliä käyttävä kärsii siten lykkääntymishaittaa. Erityisesti haitta näkyy silloin, jos sijoittaja ottaa ajoittain varoja yksityiskäyttöön. Osittaisen noston yhteydessä sijoitustilin tappiollisuutta ei huomioida verotuksessa, mutta voitto kyllä otetaan huomioon.

Osakesäästötili ei avaa veroparatiisia osakesäästäjälle verrattuna suoraan osakesijoittamiseen, mutta tarjoaa tervetulleen mahdollisuuden tavalliselle piensijoittajille, joka haluaa itse järjestellä salkkunsa sisältöä.
Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

14
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Seppo
Vieras
Seppo
Eikös tuo hankintameno-olettama ole väärin??
Mathias
Vieras
Mathias
Olet oikeassa. Hankintameno-olettamalla on merkitystä silloin, kun vähintään kymmenen vuoden sijoituksen arvo on noussut yli 150 %. Ja jos omistus on alle kymmen vuotta, sijoituksen arvo pitäisi nousta yli 400 %, että hankintameno-olettamalla olisi hyötyä.
seppo
Vieras
seppo
Virheellistä ja puutteellista tietoa. En jaksa korjata kaikkia artikkelin puutteita, mutta sanon vain, että hodlaajalle OST ei tarjoa mitään veroetuja. Vain treideri hyötyy tilistä.
Bullero
Vieras
Bullero
Ulkomaisista osingoista ei hyvitetä lähdeveroa joka on useimmissa verosopimuksen alaisissa maissa 15%. Tämän lisäksi osingot verotetaan osakesäästötilillä pääomatulon verokannan mukaan eli 30% (varakkailla 34%). Eli ulkomaisten osakkeiden osingon kokonaisveroasteeksi muodostuu 40,5% Ymmärsinkö tai laskinko jotain väärin?
Osinkomies
Vieras
Osinkomies
Jos olen oikein ymmärtänyt tuo toimi niin että tililtä nostettavaa summaa verotetaan siinä suhteessa kun tili on voitolla. Näin ollen vaikka nostaisikin osingot pois tililtä niin niitä verotetaan silti kevyemmin kuin normaalilla arvo-osuustilillä (riippuen siitä paljonko tili on voitolla). Vai onko tuossa nimenomaan osingoille erilainen kohtelu nostettaessa? Olen ymmärtänyt että tuo tili ei erittele nostovaiheessa mistä raha on peräisin. Korjatkaa jos olen väärässä. Ihmetyttää vain tuo kun sanotaan että os-tilillä osinkoja verotetaan nostaessa raskaammin..
Petriojk
Vieras
Petriojk
Epäselväksi on jäänyt että miten käsitellään tilanne jossa 50 t€ rahaa on siirretty tilille ja sijoitusten arvo on esim. 75t€. Kuinka paljolla pitää myydä jotta rahaa saa laittaa uudestaan sisään? Eli miten arvonnousu+osingot vs. sijoitettu pääoma käsitellään myydessä. Myös tähän liittyvä verokäsittely mietityttää. Eli jos 75t€ sijoituksesta myy 50 t€ edestä niin mistä summasta menee veroa ja kuinka paljon tilille saa sijoittaa uutta pääomaa myöhemmin.

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.