Nordnet Blogi
Martin Paasi
Talousasiantuntija

Maailman parhaat ETF-rahastot?

Tekstiä ja taulukkoja on päivitetty 25.11.2016. Kirjoitus on julkaistu alun perin 1.10.2015.

Kuten edellisessä blogikirjoituksessa totesin, hyvä rahasto on mahdollisimman kustannustehokas, sijoittaa fyysisiin osakkeisiin ja siinä on kasvuosuudet. Miltä tällainen salkku sitten näyttää ihan konkreettisesti?

Maailman parhaat ETF-rahastot?

Kokosin listan ETF-rahastoista, johon kukin voi verrata omia rahastovalintojaan. Olisivatko tässä ominaisuuksiltaan suomalaisen sijoittajan kannalta maailman parhaat ETF-rahastot?

Nykyään löytyy lisäksi pieniin, halpoihin yrityksiin (small cap value) sekä osinkotuottoihin (dividend yield) keskittyviä vaihtoehtoja. Jälkimmäisistä rahastoista on tosin vaikeaa löytää vaihtoehtoja, joissa olisi kasvuosuudet.

Mahdollisimman kustannustehokas ratkaisu

Helpoin vaihtoehto maailman kattavaa osakehajautusta hakevalle on etsiä ETF-indeksirahasto, joka kattaa koko maailman. Usein näiden palkkiot ovat kuitenkin jostakin syystä suhteellisen korkeat. Varsinkin jos rahastoon sisältyy paitsi teollistuneet maat, myös kehittyvät maat. Silloin joutuu usein maksamaan kehittyvien maiden korkeampia hallinnointipalkkioita koko sijoitusomaisuudelle.

Siksi rahastovalintoja pohtiessa kannattaa lähteä liikkeelle ”paikallisista”, usein lähes kuluttomista vaihtoehdoista. Esimerkiksi Yhdysvaltojen osakemarkkinat kattavan ETF-rahaston kulut ovat tyypillisesti 0,06 prosentin luokkaa. Pohjoismaissa löytyy jopa täysin kuluttomat vaihtoehdot.

Kasvuosuus tärkeämpi kuin viimeisin kuluprosentin tuhannes

Pitkäaikaissäästäjälle kulutasoa vieläkin tärkeämpi seikka on se, että rahastolla on kasvuosuudet. Jos rahastoon kertyvä, usein noin 3–4 prosentin vuotuinen osinkotuotto maksetaan tuotto-osuuksien tapaan ulos, syntyy tästä vuosittain noin prosentin verokuluerä.

Kasvuosuuksissa kertyneet osingot sijoitetaan rahaston toimesta uudestaan osakkeisiin. Näin muuten verotettava määrä saa kasvaa korkoa korolle kunnes joskus lunastat sijoituksesi. Tämän merkitys on pitkässä juoksussa valtava ja veron haitta on täysin verrattavissa vuotuisen hallinnointipalkkion haittaan.

Esimerkkirahastot

Alla olen koonnut esimerkkirahastot kahteen ryhmään. Rahaston nimeä klikkaamalla saat enemmän tietoa rahaston ominaisuuksista, rahaston kaupankäyntitunnus on suluissa. Jos löydät paremman vaihtoehdon, laita tieto tulemaan vaikka tämän blogin kommenttina, niin korjataan tilanne.

Ensimmäisessä taulukossa olevat vaihtoehdot sopivat niin kertasijoittajalle kuin kuukausisäästäjälle. Siinä olevat rahastot sijoittavat suoraan osakkeisiin, niissä on kasvu-osuudet, ne ovat käsittääkseni halvimmat lajissaan, ja niihin voi säästää Nordnetin kuukausisäästösopimuksella ilmaiseksi.

Huomaa, että euroalueelle sijoittava ETF-indeksirahastovaihtoehto (alla) pitää sisällään myös suomalaiset osakkeet, mutta ei muita Pohjoismaita.

Rahasto-esimerkit maanosittain Kulut (TER) – osakelaina tuotto Fyysinen replikointi? Kasvu-osuus? Kuluton kk-säästäminen?
Eurooppa
– Superrahasto Suomi 0,00 % Kyllä Kyllä Kyllä
– Superrahasto Ruotsi 0,00 % Kyllä Kyllä Kyllä
– Superrahasto Tanska 0,00 % Kyllä Kyllä Kyllä
– Superrahasto Norja 0,00 % Kyllä Kyllä Kyllä
– Euroalue: db x-trackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF (DXET) 0,09 % Kyllä Kyllä Kyllä
– Englanti: db x-trackers FTSE 100 UCITS ETF (XDUK) 0,09 % Kyllä Kyllä Kyllä
USA Kyllä Kyllä Kyllä
– iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8) 0,07-0,01*= 0,06 % Kyllä Kyllä Kyllä
Japani Kyllä Kyllä Kyllä
– iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF (EUNN) 0,20-0,06*= 0,14 % Kyllä Kyllä Kyllä
Kehittyvät markkinat Kyllä Kyllä Kyllä
– iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (IS3N) 0,25 % Kyllä Kyllä Kyllä
* Osakelainauksesta kuluneena vuonna ilmoitetut tuotot

Erikoisvaihtoehdot

Toiseen taulukkoon alla olen koonnut erikoisvaihtoehtorahastot. Ensimmäisessä ryhmässä ovat sellaiset rahastot, jotka sijoittavat korkeariskisempiin, pienempiin mutta samalla myös halvempiin yrityksiin (small cap value). Tällä sijoitusmuodolla on korkein todennettu pitkän aikavälin tuotto-odotus.

Koska vastaavaa rahastoa ei kehittyviltä markkinoilta löydy, niin seuraavassa kategoriassa on rahasto, joka sijoittaa korkeariskisempiin ja pienempiin, mutta ei välttämättä poikkeuksellisen halpoihin yrityksiin (small cap).

Viimeisessä ryhmässä ovat sellaiset rahastot, jotka sijoittavat mahdollisimman korkean osinkotuoton omaaviin yrityksiin (dividend yield). Tällä ryhmällä on kahta edellistä erikoisvaihtoehtoryhmän rahastoja alhaisempi riski ja se soveltuu siksi paremmin hieman lyhyemmän aikajakson sijoituksiksi.

Näitä erikoisvaihtoehtorahastoja ei valitettavasti pääse kuukausisäästösopimuksellakaan merkitsemään ilmaiseksi (joudut maksamaan välityskulut) ja osinkoihin erikoistuneissa rahastoissa on (yhtä vaihtoehtoa lukuun ottamatta) tuotto-osuudet. Tuotto-osuuksien osalta sinun on arvioitava onko hyöty erikoistumisesta suurempi kuin haitta.

Erikoisvaihtoehtoesimerkit  Kulut (TER) – osakel. tuotto Fyysinen replikointi? Kasvu-osuus? Kuluton kk-säästäminen?
Small Cap Value
– Eurooppa: SPDR MSCI Europe Small Cap Value Weighted UCITS ETF (ZPRX) 0,30 % Kyllä Kyllä Ei
– USA: SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted UCITS ETF (ZPRV) 0,30 % Kyllä Kyllä Ei
Small Cap
– Kehittyvät: iShares MSCI Emerging Markets Small Cap UCITS ETF (EUNI) 0,74 – 0,49* = 0,25 % Kyllä Kyllä Ei
High Dividend Yield
– Euroalue: Euro Stoxx® Select Dividend 30 UCITS ETF (DXSA) 0,30 % Kyllä Ei Ei
– Englanti: iShares UK Dividend UCITS ETF (IUKD) 0,40 – 0,19* = 0,21 % Kyllä Ei Ei
– USA: MSCI North America High Dividend Yield Index UCITS ETF (XDND) 0,39 % Kyllä Kyllä Ei
– Kehittyvät: iShares Emerging Markets Dividend UCITS ETF (SEDY) 0,65 – 0,15* = 0,50 % Kyllä Ei Ei
* Osakelainauksesta kuluneena vuonna ilmoitetut tuotot

Muita huomioita

Kaikki esimerkkirahastot sijoittavat fyysisiin osakkeisiin, eikä pyri vertailuindeksin tuottoon pelkästään johdonnaisten avulla. iShares ETF:ien osalta ilmoitetaan myös osakelainauksesta syntynyt tuotto, mikä käytännössä pienentää sijoittajan maksamia kuluja. Kyseiset rahastot ovat saaneet kasvavia tuottoja osakelainauksesta viime aikoina.

Vaikka Yhdysvalloissa riittääkin ETF-rahastovaihtoehtoja, useimmat näistä maksavat rahastoihin kertyneet osingot ulos, jopa neljännesvuosittain. On totta, että voit välttyä veroseuraamuksista, esimerkiksi kapitalisaatiosopimusten tai vapaaehtoisten eläkevakuutuskuorten avulla. Ongelma näiden osalta ovat kuitenkin kulut, jotka useimmiten ovat verohyötyäkin suuremmat.

Erityinen vastuunrajoitus: tähän blogikirjoitukseen kerätyt tiedot on hankittu useista eri julkisista lähteistä. Minun pyrkimyksenäni on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa olisi virheitä. En vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä blogikirjoituksessa esitettyjen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Mikään tässä blogikirjoituksessa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tässä blogikirjoituksessa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. En sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä blogikirjoitus on tarkoitettu ainoastaan lukijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman kirjallista lupaa on kielletty.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jätä kommentti

57 kommenttia kirjoituksessa "Maailman parhaat ETF-rahastot?"

avatar
Suodata::   uusin | vanhin | tykätyin
Rikas Erakko
Vieras

Superrahaston rahastoesitteessä on maininta, että se saattaa käyttää myös johdannaisia: ”Rahasto saa käyttää johdannaisinstrumentteja osana sijoituspolitiikkaansa”.

Tämä on hieman häirinnyt minua. Minkä takia maininta on laitettu, jos tarkoitus on kuitenkin olla fyysinen rahasto?

Kuukausisäästäjä
Vieras
Kuukausisäästäjä

Small Cap
– Eurooppa: db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF (DX2J)

Mielestäni tuo kyllä löytyy kuluttomasta kuukausisäästö ETF-valikoimasta(ainakin ISIN sama)?

hubs
Vieras

Ei nyt kumminkaan kokonaan unohdeta niitä helppoja laiskansijoittajan hajautusvaihtoehtoja, eli enempivähempi maailmanlaajuisia ETF:iä. Kuukausisäästöohjelmasta löytyy kaksi suht. edullista MSCI world -indeksiä (=kehittyneet maat) seuraavaa ETF:ää 0,19-0,20 % kuluilla. Sen sijaan ainokaisen koko maailman ACWI-indeksiä seuraavan ETF:n kulutaso on paljon korkeampi. Onko se parasta mitä markkinoilta on siinä luokassa saatavissa?

ps. voisiko siihen kuukausisäästö-ETF-lista-pdf:ään saada viimeisimmän muokkauspäivämäärän?

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa

Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.