Nordnet Blogi
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Menestyvän sijoittajan seitsemän ”vakuutusta”

Listaan tähän merkintään Laatuguru-kirjan kirjoitusprosessin aikana mieleeni painuneita menestyvän sijoittajan huoneentauluun kuuluvia pääkohtia. Eivät nämä mitään oikeita vakuutuksia ole, mutta omalla tavallaan uskon niiden voivan kohentaa hyvän yhtiön löytämisen todennäköisyyttä. Mielestäni lähtökohdat laatuyhtiösijoitukselle ovat sitä paremmat, mitä useampi seuraavista osatekijöistä löytyy samanaikaisesti tarkasteltavassa sijoituskohteessa. Vastaavasti jonkin osan puute tai heikkous uskoakseni kohottaa riskiä.

1) Tuloksen vähäinen heilunta

Tämä ei tarkoita yhtiökohtaisesti korkopaperin korvikkeeksi tekeytymistä, vaan ennustettavuutta muutoin. Toimialan osalta verrattain ennustattavan liiketoimintamallin omaavat yleensä teleoperaattorit, lääkeyhtiöt, vakuutusyhtiöt ja kuluttajatuoteyhtiöt. Parhaassa tapauksessa liiketoiminnan ennustettavuus muodostuu sen varaan, että yhtiöllä on jokin rakenteellinen etu kilpailijoihin nähden (vallihauta). Ilman vallihautaa kilpailluilla markkinoilla toimiva yhtiö joutuu sinne ennemmin tai myöhemmin itse häpeämään. Laatusijoittaja haluaa siis vakaan sijaan tasaisesti kasvavan liiketoiminnan.

2) Vähän (netto)velkaa

Sijoittajan on aina tarkasteltava riskikorjattuja tuottoja, jotta sijoituksen korkeampi tuotto-odotus ei olisi vain kompensaatiota tavanomaista korkeampien riskien ottamisesta. Yleensä laatuyhtiö on erittäin kannattava myös miltei velattomana. Samalla on korostettava, että se ei joudu koskaan myymään omaisuuttaan pakon edessä holtittoman velkaantumisen taittamisen vuoksi (kuten rakas isänmaamme Suomi on tehnyt pörssiomistuksilleen). Menestyjän ei myöskään pidä koskaan ostaa vallitseviin megatrendeihin nähden väärin asemoituneita mammuttiliiketoimintoja isolla rahalla viikatemiehen lymyillessä jo yrityskauppiaiden selän takana. Tämä pätee erityisesti Keski-Euroopasta tehtäviin maailmanluokan kasvuvirityksiin.

3) Tuotteiden kysyntää tukee jokin megatrendi

Megatrendeistä eli kysyntää trendinomaisesti kasvattavista tekijöistä kaupungistuminen, väestön ikääntyminen, energiatehokkuuden nostaminen, digitalisaatio, globalisaatio, ja mitä näitä nyt on, kasvattavat yhtiön potentiaalisten asiakkaiden määrää ja toisaalta myös nykyasiakkaiden asioinnin tiheyttä. Muutama vuosi sitten muuan teknologiayhtiö teki räväkän liikkeen myymällä viimeisellä rannalla kansakunnan henkisen perinnön eli matkaviestimet. Nyt sama yhtiö on asemoitunut huomattavasti paremmin megatrendeihin ja niistä mahdollisesti saatavaan uuteen kasvuun. Samaan aikaan energiayhtiö yrittää vastaavaa temppua sähköverkkojen myynnillä. Lisää vaikeusastetta voivat pahimmillaan tuoda poliittisten kabinettien toiveunet yhtiön pääomien käyttämiseen, jos aikaikkuna uudelleeninvestoinneissa alkaa venyä. Audin takapenkillä olisikin nyt paikallaan pitää käsi syvällä omassa taskussa ja keskittyä olennaiseen.

4) Korkea pääoman tuotto

Pitkäjänteinen sijoittaja haluaa löytää korkoa korolle -potentiaalia. Näin hän eliminoi liian kalliin hankintahinnan riskiä. Pointtina on se, että laatusijoittajan riski ei ole kurssikäyrän vapina, vaan yhtiön kyvyn säilyminen kumuloida pääomaa bisneksessään vuosien mittaan. Tunnusluvuista korkea pääoman tuottoaste toimii yleensä parhaimmillaan silloin, kun se yhdistyy maltilliseen osinkopolitiikkaan. Tällöin yhtiö näyttää kykenevän investoimaan merkittävän osan tuloksestaan takaisin liiketoimintaan ja sen kasvattamiseen järkevin ja hyvin johdetuin liikeideoin. Mitä suurempi osa tuloksesta investoidaan kasvuun osingonmaksun sijaan, sitä nopeamman tuloskasvun korkea pääoman tuottoaste tarjoaa. Ja lähtökohtaisesti osakekohtainen tuloskasvu nostaa osakekurssin ennemmin tai myöhemmin (=riittävän pitkällä aikavälillä) kohti koillista.

5) Pienet investointitarpeet bisneksen ylläpitämiseen

Yhtiö voi investoida joko korvaavasti tai kasvattavasti. Näistä lähinnä jälkimmäisellä on arvoa omistajalle, koska korvaavat investoinnit ”vain” palauttavat kuntoon omaisuuden, joka yhtiöllä oli jo tilikauden alussa. Merkittävä määrä kasvuinvestointeja tarkoittaa sitä, että suuri osa yhtiön tuloksesta kohdistuu uuden kasvun tavoittelemiseen, ei vanhojen romujen entisöintiin nykymarkkina-aseman ylläpitämiseksi. Tällaisen yhtiön tulos on huomattavasti arvokkaampi kuin yhtiön, joka joutuu entisöimään koneitaan ja laitteitaan jatkuvasti.

6) Paljon suhdanteista riippumatonta ”jatkuvaa liikevaihtoa”

Jos yhtiö saa kuukausi- tai vuosilaskutuksella säännönmukaisia tuloja esimerkiksi huolto- ja modernisointipalveluista, voidaan yhtiötä johtaa pitkäjänteisemmin kuin tavanomaista putiikkia. Käytännössä tämä voi tarkoittaa laskusuhdanteissa henkilöstön vähentämisen sijaan heidän uudelleensuuntaamistaan tuotannosta tuotekehitykseen. Suhdanteista vain vähäisesti riippuvainen yhtiö saattaa kyetä ohittamaan kilpailijansa laskuvesien aikoina sekä oikealta että vasemmalta, varsinkin, jos omistajakunnasta löytyy kasvollinen järkevä pääomistaja, joka sallii yhtiön ”hyökkäysvaihteen” silloin, kun markkinoiden pääkilpailijat ovat konserniveljien kustannuskurimuksessa.

7) Laadukas ja omistaja-arvolähtöinen yritysjohtaminen

Laatuyhtiön johto menestyy paitsi päivittäisen liiketoiminnan kehittäjänä myös yhtiön varojen sijoittajana. Laatusijoittajan arvostama yritysjohtaja ei tavoittele ensisijaisesti liikevoiton tai tuloksen maksimointia, vaan mahdollisimman korkeaa ja vakaata pääoman tuottoa pitkällä aikavälillä. Hän johtaa yhtiötä niitä varten, jotka ovat jäämässä – ei lyhytnäköisesti niitä varten, jotka ovat lähtemässä. Laatujohtajalla on myös omat pähkinät kiinni johtamassaan yhtiössä.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät gurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Laatuguru-uutuuskirja esittelee laatuyhtiöstrategian kantavat periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

TILAA LAATUGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Laatuguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös osana neljän sijoituskirjan pakettia, joka sisältää signeerauksen tai omistuskirjoituksen. 

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Teksti sisältää markkinointilinkin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Got Credit via Foter.com / CC BY

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jätä kommentti

Kommentoi ensimmäisenä

avatar
wpDiscuz

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa

Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.