Nordnet Blogi

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötili tulee 1.1.2020, myös Nordnetin valikoimiin. Moni yksityissijoittaja on uudesta tilityypistä innoissaan, mutta mistä siinä oikeastaan on kyse? Käymme tässä kirjoituksessa läpi lyhyesti osakesäästötiliin liittyvät perusasiat.

Tavallisen arvo-osuustilin ja osakesäästötilin erot

Kun tänä päivänä avaat Nordnetiin asiakkuuden, saat käyttöösi arvo-osuustilin, johon voit ostaa osakkeita, rahastoja, ETF:iä ja muita pörssilistattuja tuotteita. Kun aikanaan myyt omistuksiasi, niistä syntyy voittoa tai tappiota, joka raportoidaan verottajalle. Maksat siis voitoista ja osingoista veroa vuosittain. Kirjoitushetkellä myyntivoitoista perittävä vero on 30–34 % ja osingoista perittävä vero 25,5–28,9 %, riippuen pääomatulojen kokonaismäärästä. Arvo-osuustilille on myös mahdollista siirtää pörssilistattuja omistuksia toisesta pankista.

1.1.2020 alkaen valittavanasi on tavanomaisen arvo-osuustilin lisäksi ja sen rinnalle osakesäästötili. Se tarkoittaa tiliä, jonka sisällä voit käydä kauppaa osakkeilla verovapaasti. Myöskään mahdollisista osingoista ei peritä veroa niin kauan, kun raha pysyy tilin sisällä. Verotettavaa tuottoa syntyy vasta, kun teet tililtä noston tai kun lakkautat osakesäästötilisi.

Osakesäästötilille voi siirtää vain rahaa – toisin sanoen aiemmin hankittujen pörssiomistusten siirtäminen tilille ei ole mahdollista. Osakesäästötilille voi tallettaa yhteensä enintään 50 000 euroa, mutta omistusten arvon kasvulle tai tilille maksettaville osingoille ei ole maksimirajaa.

Osakesäästötilin ja arvo-osuustilin erot

Osakesäästötiliin ja tavanomaiseen arvo-osuustiliin liittyy myös muita eroja. Osakesäästötilin voi avata vain yksityishenkilö, ja kullakin yksityishenkilöllä voi olla käytössään vain yksi osakesäästötili. Osakesäästötiliä ei siis voi avata moneen pankkiin samanaikaisesti, mutta tilin voi kyllä halutessaan siirtää pankista toiseen.

Eroja löytyy myös instrumenteissa, joita tilille voi ostaa. Osakesäästötilille voi ostaa vain osakkeita – mukaan lukien ulkomaiset ja First North -markkinapaikkojen osakkeet – mutta ei rahastoja, ETF:iä tai muita pörssilistattuja tuotteita.

Miten arvo-osuustili eroaa osakesäästötilistä

Kuten yllä olevasta taulukosta voi nähdä, osakesäästötiliin liittyy merkittäviä etuja, mutta myös tiettyjä heikkouksia tavalliseen arvo-osuustiliin verrattuna.

Osakesäästötilin merkittävin etu

Osakesäästötilin merkittävin etu on, että se mahdollistaa osakesäästäjälle korkoa korolle -ilmiön täysimääräisen hyödyntämisen. Kun myyntivoittoihin ja osinkoihin liittyvien verojen maksamista lykätään, myös vero-osuus kasvaa korkoa korolle ja kasvattaa koko sijoitettua pääomaa. Se on siis erinomainen ja erittäin tervetullut lisä niin pitkäjänteisen osakesäästäjän kuin aktiivisen kaupankävijänkin työkalupakkiin.

Katso myös:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

46
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Pasi
Vieras
Pasi
Onko osakesäästötilillä omat kulunsa kaupankäyntikulujen lisäksi? Eli avaamisesta/sulkemisesta, onko hallinointipalkkiota, osittaisesta nostamisesta onko kuluja tai muuten jotain kerta- tai jatkuvaluonteisia?
AAH
Vieras
AAH
Jos haluaa nostaa osakesäästötililtä sinne laittamaansa pääomaa, onnistuuko se? Tai jos haluaa yleensäkään nostaa ennen lopettamista, niin miten määritellään mikä on verotettavaa osuutta? … mitä voi nostaa lopettamatta?
Henkka
Vieras
Henkka
Hei, onko tietoa vielä miten KELA suhtautuu tähän vai pitääkö heiltä kysyä erikseen. Menevätkö myyntivoitot ja tiedot osingoista KELA:lle vasta kotiuttaessa rahoja osakesäästötililtä. Tämä tärkeä pointti opiskelijalle.
Jose
Vieras
Jose
Jos 50Ke maksimitalletusraja on täyttynyt ja realisoit jossain vaiheessa merkittävän osan salkusta, pääomaa ei siltikään voi siirtää enää myöhemmässä vaiheessa takaisin salkkuun? Ainoa vaihtoehto tuossa tilanteessa on siis realisoida koko salkku, lopettaa tili ja avata uusi? Ihanan byrokraattista ja hankalaa, joka ei tietenkään pankkin tai osakevälittäjien vika.
Antti
Vieras
Antti
Taulukossa on mainittu ulkomaisten osinkojen lähdeveroksi 15%. Eikö vero-% riipu kuitenkin valtiosta? Esim. Iso-Britannia 0%.
Sam
Vieras
Sam
Voiko osakesäästötilin sisällä käyttää velkavipua samalla tavalla kuin normaalin tilin kanssa voi nordnetissa?
Jaska
Vieras
Jaska
Mitenkäs tavallisten Osakkeiden lisäksi viputuotteet, esim Bull ja bear? Voiko niillä käydä osakesäästötilillä kauppaa?
Ahto
Vieras
Ahto
Jos tilille sirtää 50k€ maksimin, sijoittaa osakkeisiin joiden arvo sitten laskee esim. 45k€:n, voiko tämän jälkeen siirtää uudet 5k€ tilille?
Miksu
Vieras
Miksu
Jos myyn tappiolla olevia osakkeita arvo-o tililtä ja ostan saman määrän samoja osakkeita osakesäästötilille, syntyy myyntitappiota jonka voi vähentää verotuksessa. Mitä tästä sanoo verottaja?
Akka2
Vieras
Akka2
Uusi tilityyppi varmasti tulee kirjoittamaan itse kunkin Excel harjoituksiin, jotta saa jonkinlaisen käsityksen millaiset osakkeet olisi fiksuinta jättää perinteiselle arvo-osuustilille ja millaiset osakesäästötilille. Ennen Excelöintiä oma arvioni on, että kannattavimpia osakesäästötilillä holdattavia on sellaiset kotimaiset yhtiöt, mitkä jakavat mahdollisimman suuren osan tuloksestaan osinkona ulos ja mitkä ei ehkä sen takia kasva eikä kurssi nouse. Ulkomaalaisille osinko-osakkeille 15% vero jokaisesta osingosta ja lopuksi vero vielä suuremmalla prosentilla, on myrkkyä. Jos yli 10v holdaa osaketta minkä kurssi nousee tuona-aikana huomattavasti, perinteinen arvo-osuustili lienee tuottavampi hankintameno-olettaman ansiosta. Konkretiaa excel jumppaan saa käyttämällä laskelmissa eri osakkeiden viimeisen 10 vuoden osinko ja kurssitietoja.
Antti
Vieras
Antti
Miten osakesäästötili vaikuttaa eläkeläisten asumistukeen? Jos esim. tallettaisi vaikka 15 000 euroa osakesäästötilille ja ostaisi niillä osakkeita ja saisi osingot tilille niin millaisia vaikutuksia sillä on asumistukeen? Näkeekö KELA osakesäästötilin vain tilinä, jolle on talletettu rahaa vai vähentyykö asumistuki osakkeiden arvonnoususta ja osingoista? Jos arvo olisi noussut vaikka 28 000 euroon niin onko se KELA:n silmissä asumistukea rokottava?
Toni
Vieras
Toni
Joko teillä olisi tietoa hinnoittelusta?

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.