Nordnet Blogi
Martin Paasi
Talousasiantuntija

Miten valita ETF-indeksirahasto oikein?

Yhä useampi on oivaltanut, ettei säästämisen tarvitse olla vaikeaa. Säästämällä osakkeisiin ja minimoimalla kulut saat tuoton, joka kuuluu markkinoiden parhaimpaan neljännekseen. Ainoa edellytys on, että olet pitkäaikainen ja mahdollisimman laiska sijoittaja.

”Osta ja unohda” -strategialla tuo suhteellinen tuottomenestys on lisäksi pitkässä juoksussa varmaa. Minimoimalla kulut saat suuremman osan sinulle kuuluvasta tuotosta. Välittämättä kurssiheilahduksista sinulle tuloutuu se keskimääräinen, noin 8 prosentin vuotuinen nimellistuotto*, jonka jo etukäteen tiedetään toteutuvan.

Kustannustehokkaiden ETF-indeksirahastojen valikoima on kuitenkin paisunut lähes mahdottomaksi viidakoksi, josta se kuuluisa Erkkikään ei ota selvää. Rahaston valinnassa avainsanat ovat kasvuosuus, pienet kulut ja fyysinen replikointi.

Indeksi

Indeksi kuvaa tiettyjen osakkeiden yhteenlaskettua kehitystä. Indeksejä löytyy joka lähtöön, mutta tavallisin on jonkin pörssin yleisindeksi, joka kuvaa, miten kaikki kyseisen pörssin osakkeet ovat keskimäärin kehittyneet esimerkiksi yhden päivän aikana.

Käytännössä indeksin pisteluku määräytyy indeksissä mukana olevista osakkeista, osakkeiden lukumäärästä ja näiden hinnasta. Kun osakkeiden hinta muuttuu, indeksin pisteluku muuttuu.

Indeksirahasto

Indeksiin ei voi suoranaisesti sijoittaa, koska se on pelkkä laskuharjoitus, mutta indeksirahasto mahdollistaa indeksiin sijoittamisen käytännössä.

Indeksirahaston pyörittäminen on tarkkaa puuhaa ja hyvän erottaa paitsi alhaisista kuluista, alhaisesta tuottoerosta indeksiin nähden (alhainen tracking error) sekä siitä, että rahastonhoitaja viitsii lainoittaa rahaston osakkeita lisätuoton aikaansaamiseksi.

Indeksirahastossa ei pyritä arvailemaan, minkä osakkeen kurssi kehittyisi markkinoita paremmin. Indeksirahasto sijoittaa täsmälleen samoihin osakkeisiin samoilla painoilla (osakkeiden suhteellisiin lukumääriin pohjautuen) kuin mitä sen vertailuindeksissäkin on.

Indeksirahastoja on kahta laatua: sellaisia, joissa merkintä ja lunastus tehdään päivän arvoon tilisiirtona, sekä indeksiosuusrahastoja (Exchange Traded Fund, ETF), jotka ovat jatkuvan kaupankäynnin kohteena pörssissä, aivan kuten osakkeet (huom! Kaikki ETF:t eivät ole indeksirahastoja).

Pitkäjänteisen sijoittajan kannalta ero tavallisen ja ETF-indeksirahaston välillä on hävivän pieni: ETF:t ovat hieman halvempia ylläpitää (pienemmät kulut?); toisaalta markkinahinta ei aina vastaa todellista osuuden arvoa.

Fyysinen ja synteettinen

Indeksin tuottokehitykseen voi sijoittaa paitsi rahastojen kautta, myös sopimalla toisen markkinaosapuolen kanssa, että mikäli indeksi menee ylös, toinen maksaa toiselle ja päinvastoin. Nämä sopimukset on markkinoilla standardoitu kaupankäynnin helpottamiseksi ja niitä kutsutaan futuurisopimuksiksi. Näiden lisäksi on myös olemassa swap-sopimuksia, joissa sovitaan, että toinen lupaa indeksin mukaisen tuoton toiselle. Näissä myös osingot tulee usein huomioida.

Tavallisesti indeksirahasto pyrkii jäljittelemään vertailuindeksiään sijoittamalla rahaston varat indeksissä oleviin osakkeisiin. Tätä kutsutaan fyysiseksi replikoinniksi. Rahastoyhtiön kannalta helpompi tapa on makuuttaa rahaston rahoja pankkitilillä ja pyörittää sopivaa määrää futuuri- ja/tai swap-sopimuksia. Tätä kutsutaan synteettiseksi replikoinniksi.

Synteettisessä replikoinnissa on kuitenkin kaksi haittaa: a) osinkotuotto jää futuurisopimusten osalta saamatta ja b) futuurissa on aina pieni vastapuoliriski siitä, ettei toinen osapuoli maksa velvoitteitaan. Swap-sopimukset puolestaan vaativat, että rahaston varat ovat swap-sopimuksen vakuutena. Nämä vakuudet ovat usein swap-sopimuksen liikkeeseenlaskijan taseessa. Mikäli liikkeeseenlaskija menee konkurssiin, voi rahasto löytää itsensä velkojana konkurssipesässä.

Siksi pitkäaikaisen säästäjän  kannattaa valita indeksirahasto, joka pyrkii vertailuindeksin tuottoon fyysisellä replikoinnilla eli suoraan osakkeisiin sijoittamalla.

Pienet kulut

Kun aktiivisesti hoidetun Suomi-rahaston kulut ovat tyypillisesti keskimäärin 1,6 prosenttia, Suomi-indeksirahaston kulut ovat noin prosentin viidennes.

Koska aktiivisesti hoidettujen rahastojen tuotot häviävät pitkässä juoksussa vertailuindeksilleen suunnilleen aiheuttamiensa vuotuisten kulujen verran, indeksirahaston idea perustuu pitkälti juuri alhaisempien kulujen aiheuttamaan pienempään haittaan.

Siksi halvempi on lähtökohtaisesti aina parempi.

Kasvuosuus

Kulujen lisäksi merkittäväksi tekijäksi nousee rahastoon kertyvien osinkojen kohtelu. Rahastoilta löytyy kahdenlaisia osuuksia: sellaisia, jotka maksavat osinkotuotot ulos, ja joita kutsutaan tuotto-osuuksiksi, sekä sellaisia, joissa osinkorahat sijoitetaan uudestaan rahaston sijoittamiin osakkeisiin, ja joita kutsutaan kasvuosuuksiksi.

Tuotto-osuuksien maksamista osinkomaksuista joutuu maksamaan veroa joka vuosi. Suomalaisen pitkäaikaissäästäjän kannattaa siksi sijoittaa vain kasvuosuuksiin, koska siten osinkotuotto kasvaa täysimääräisesti korkoa korolle. Tämä on siis paitsi helpompaa, myös kannattavampaa.

Joten

Kun etsit ETF-rahastoviidakosta sijoituskohteita, keskity sellaisiin, joissa on mahdollisimman pienet kulut, kasvuosuudet ja fyysinen replikointi. Tämä pienentää kummasti tarjolla olevia vaihtoehtoja jo siksi, että useimmat Yhdysvalloissa listatut ETF:t maksavat osinkotuoton ulos – jopa neljännesvuosittain.

 

*Osakepreemio eli osakkeiden tuottolisä korkoihin nähden on noin 3 %. Tämä on osakkeiden ja bondien tuottoero Siegelin kuvaajassa. Reaalituotto on osakkeista saatu todellinen inflaatiokorjattu tuotto, kuvaajassa 6,6 %. Reaalituotto saadaan poistamalla inflaatio nimellistuotosta – Siegelin datan pohjalta 8 %, osakkeiden reaalituotto + inflaatio.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

 

Opi ETF-sijoittamisen salat 10 päivässä – osallistu Nordnetin maksuttomalle ETF-verkkokurssille

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jätä kommentti

6 kommenttia kirjoituksessa "Miten valita ETF-indeksirahasto oikein?"

avatar
Suodata::   uusin | vanhin | tykätyin
Zlow
Vieras

Milloin Nordnet tarjoaa aitoja ETF-rahastoja tai edes yksittäisiä osakkeita, joilla sijoittaa kasvaville Afrikan markkinoille? En siis puhu nyt mistään SPDR-liirumlaarumeista, joissa osa sijoituksista on Dubaissa ja ties missä kaivososakkeissa vaan ihan oikeita rahastoja, joilla saada Business Class-paikka Afrikan kasvavan keskiluokan lennolle.

Kuuluisa Erkki
Vieras

Sijoittaminen ns. hyviin osingonmaksajiin eli mielellään jatkuvasti osinkoa kasvattaviin yrityksiin ETF:n kautta olisi mielenkiintoista, mutta siihen ei oikein löydy vaihtoehtoja. Nekin jotka löytyvät maksavat osingot ulos (esim. ProShares S&P 500® Dividend Aristocrats ETF tai vähän erilainen mutta Nordnetin kuukausisäästöohjemaan kuuluva iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF).

Tästä syystä tuntuu helpommalle vaihtoehdolle kerätä yksittäisiä ”hyviä osingonmaksajia” salkkuun kuin ostaa jotain tiettyä ETF:ää.

Joka tapauksessa, tuo Prosharesin aristokraatti ETF olisi aika hyvä lisä Nordnetin kuukausisäästöohjelmaan jotta edes kaupankäyntikulut säästyisivät.

Sam Hardwick
Vieras

Synteettisiä indeksirahastoja ei välttämättä toteuteta futuureilla, vaan esimerkiksi swap-sopimuksilla, jossa rahastoa tarjoava yhtiö antaa asiakkaille indeksin arvonkehityksen ja saa vastineeksi tuoton matalakuluisemmasta osakekorista johon sijoittajien rahat sijoitetaan. Esimerkiksi DB x-trackersien kohdalla (kuten uskoakseni synteettisissä rahastoissa yleensäkään) osinkotuotto ei jää saamatta, vaan indeksi on laskettu osingot huomioiden.

wpDiscuz

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa

Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.