Nordnet Blogi

Näin Smart-salkut tuottivat ensimmäisen vuoden aikana

Nordnet Smart -salkut lanseerattiin 12 kuukautta sitten keskellä markkinaturbulenssia. Moderniin omaisuudenhoitoon perustuva konsepti on saanut lentävän lähdön, kun tuhannet yksityissijoittajat ovat innostuneet ennen vain instituutiosijoittajien saatavilla olleesta sijoitustuotteesta. Smart-rahastoihin on ensimmäisen vuoden aikana sijoittanut jo yli 20 000 suomalaista. Smartit ovat voittaneet Nordnetin aiemman suosikkituotteen – Superrahastot – niin tuotoissa kuin suosiossakin. Syyskuussa Nordnetin suomalaisasiakkaiden rahasto-osuuksien nettomerkinnöistä lähes 50 % meni Smart-rahastoihin ja 20 % Superrahastoihin.

Vertailuindeksejä ja muita rahastoja parempaa tuottoa

Markkinoilla on viimeisen vuoden aikana nähty suuria liikkeitä, joihin syynä ovat olleet muun muassa kauppasota, heikko makrodata, keskuspankkien elvytystoimet, ydinaseuhka sekä villisti twiittaava talousmahdin johtaja. Osakemarkkinoiden seuraaminen on vaatinut rautaisia hermoja, mutta kiitos Smart-salkkujen laajan hajautuksen, Smart-sijoittajat ovat nähneet sijoitustensa kasvavan ilman suurempaa arvonheiluntaa.

Nordnet Smart -salkut lanseerattiin 23.10.2018 ja ne ovat tuottaneet loistavasti, ylittäen vertailuindeksiensä tuotot selvästi. Smart 5 on voittanut vertailuryhmänsä matalariskisissä yhdistelmärahastoissa yli 50 % tuottoerolla. Nordnet Smart 10 ja Smart 15 ovat tuottaneet tuplasti vertailuindeksejään paremmin. Suurta tuottoeroa selittää parhaiten Smarttien harjoittama aktiivinen allokaatiomalli, missä sijoitusten painotusmuutokset tasoittavat laskuja ja ottavat kaiken hyödyn irti nousutrendeistä. Lisäksi matalariskisten ja paremman tuotto/riski-suhteen omaisuusluokkien vivuttaminen on nostanut tuottoja.

Vertailuindeksit: Yhdistelmärahastojen rahastoluokat (Morningstar), Globaalit osakkeet (MSCI World TR USD) ja suomalaiset osakkeet (Superrahasto Suomi).

Omaisuusluokkien tuotot

Valtioiden velkakirjat olivat parhaiten tuottava omaisuusluokka koko vuoden aikana. Keskuspankkien harjoittama politiikka, ohjauskorkojen lasku ja pääomavirrat ns. turvasatamiin nostivat velkakirjojen arvoja. Vuoden aikana koettiin myös käänteinen korkokäyrä, mikä tarkoittaa tilannetta, jossa pidempien korkojen tuotto laskee poikkeuksellisesti lyhyempien korkojen alapuolelle. Korkokäyrän kääntyminen on usein ennakoinut taantumaa, mutta tällä kertaa asiantuntijat pitävät sitä oireena keskuspankkien epätavallisesta elvyttävästä politiikasta.

Osakemarkkinat laskivat rajusti vuoden 2018 viimeisellä kvartaalilla, mutta elpyivät nopeasti vuodenvaihteen jälkeen. Liikkeet markkinoilla ovat olleet tapahtumavetoisia ja suurvaltapolitiikka on yksi suurimmista osakkeita heiluttaneista tekijöistä kuluneen vuoden aikana.

Hyödykemarkkinoilla kulunut vuosi on ollut heikko ja useimpien hyödykkeiden hinnat ovat laskeneet. Selkein poikkeus ovat jalometallit, kuten kulta ja hopea, joiden kysyntä on ollut epävarmuuden keskellä vahvaa. Öljyn hinnassa on nähty vahvaa turbulenssia, kun se laski vuoden 2018 lopussa vahvasti elpyäkseen vuonna 2019 öljyä tuottavien maiden levottomuuksien takia. Epävakaa tilanne Venezuelassa ja drone-iskut Saudi-Arabiassa ovat rajoittaneet öljyntuotantoa ja nostaneet hintoja.

Perinteisten omaisuusluokkien lisäksi Nordnet Smart -salkuissa riskejä hajautetaan edelleen allokoimalla pieni osa sijotuksista ns. Alternative Risk Premia -sijoituksiin, eli faktorisijoituksiin. Akateeminen tutkimus on löytänyt osaketuottoja selittäviä ja ennustavia faktoreita, kuten koko, arvo, momentum ja alhainen riski. Näitä hyödyntämällä on osoitettu saatavan pitkässä juoksussa markkinatuoton ylittävää tuottoa. Kuluneen vuoden aikana tämän strategian tuotto oli kuitenkin negatiivinen. Faktorisijoitusten hyödyntäminen on kuitenkin pitkällä aikavälillä perusteltua ja globaalit instituutiot jatkavat investointeja tämän tyyppisiin hajautusstrategioihin.

Viimeinen vuosi on ollut vaikea useille omaisuusluokille ja sijoittajat ovat joutuneet elämään jatkuvan epävarmuuden keskellä. Vuonna 2018 kaikkien tärkeimpien omaisuusluokkien tuotto oli negatiivinen – vuonna 2019 lähes jokainen omaisuusluokka puolestaan on noussut. Nordnet Smart -salkut ovat kaiken turbulenssien keskellä onnistuneet saavuttamaan 6,6–14,1 %:n tuoton, joka ylittää vertailuindeksien tuoton selvästi. Tuotto on myös saavutettu selvästi pienemmällä riskillä ja arvonheilunnalla. Tämä kertoo mielestämme Smart-rahastojen sijoitusstrategian toimivuudesta ja siitä, että riskilähtöinen sijoitusfilosofia on toimiva lähestymistapa maailmanmarkkinoilla, joissa kilpailu tuottoprosenteista käy kovempana kuin koskaan.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

9
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Eat My Shorts
Vieras
Eat My Shorts
Jutun mukaan tuotteet lanseerattiin 23.10.2019 ja kuitenkin puhutaan vuoden tuotoista. Onko kyseessä virtuaaliset tuotot vaiko pelkkää huolimattomuutta näissä tarinoissa?
Tilastonikkari
Vieras
Tilastonikkari
Vale, emävale, tilasto? Voisitteko kertoa mitä tarkoittaa globaalien osakkeiden vertailuindeksinä käytetty MSCI World TR? MSCI World (EUNL-ETF) on tuottanut samaisena aikana 12,3% ja yleisesti koko maailman osakkeiden kehitystä kuvaavana pidetty MSCI World All Country (XMAW-ETF) 12,6%. Näiden lukujen perusteella siis Nordnet Smart 15 ollut edelleen parempi, mutta ero ei ole enää niin huikea.
Mikko
Vieras
Mikko
iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUR) (EUNL) tuotti vastaavalla ajanjaksolla yli 15%. Voitte tarkistaa Morningstarista. Tämähän on Nordnetissä muistaakseni myös kk-säästössä? Eli tuo ”globaalit osakkeet” 9,7% on kyllä ihan reippaasti alakanttiin, mielestäni on härskiä kirjoittaa tällainen artikkeli tuottoeroista ja esittää Smartin peitonneen globaalit osakkeet lähes 5%:lla. Ihan mielenkiinnosta, millä etf-tuotteella voi sijoittaa tuohon tr-indeksiin, joka on antanut alle 10% tuoton suomalaiselle sijoittajalle tuossa ajassa? En heti löytänyt. Ja Superrahastolle Morningstar näyttää 10% tuoton 22.10.18 – 21.10.19. Teillä on 7,9%. Onko vika Morningstarissa vai teidän käppyröissä, kumpaa pitää uskoa? Surullinen vertailu. Toivottavasti tarkastatte harhaanjohtavat luvut.
Jarkko
Vieras
Jarkko
Nämä edelliset kommentit askarruttavat monia täällä ruudun takana, saisikos Nordnetilta kommentit esitettyihin kysymyksiin?

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.