Nordnet Blogi

Näitä osakkeita ja rahastoja suomalaiset ostavat velkavivulla

Artikkeli julkaistu alunperin 19.9.2017 ja päivitetty lukujen osalta helmikuussa 2018.

Velalla sijoittaminen yhä suositumpaa

Vaikka suomalaiset ovat varovaisia luoton ottamisessa sijoitustarkoituksiin, on sen käyttö yleistynyt. Kun markkinat ovat nousseet pitkään ja tuotot hyvällä tasolla, ovat suomalaiset innostuneet ottamaan enemmän velkaa sijoittamiseen. Velkavipua käyttävien määrä on kasvanut Nordnetissä viimeisen vuoden aikana 12 %.

Tällä hetkellä korkotason ollessa erittäin alhainen on luotonotto yleisestikin edullista ja houkuttelevaa. Alhaiset lainakustannukset mahdollistavat parempien tuottomahdollisuuksien tavoittelun pienemmällä riskillä verrattuna aikoihin, kun korot ovat olleet korkeammalla. Jo pelkillä osingoilla on mahdollista päästä korkokustannusta korkeampaan tuottoon.

Mitä velalla sijoittaminen tarkoittaa?

Velalla sijoittaminen tarkoittaa strategiaa, jossa omalla rahalla ostettuja osakkeita vakuutena käyttämällä sijoittaja voi hankkia lisäosakkeita velkarahoituksella. Sijoittaja uskoo saavansa velalla tehdyille sijoituksille velan korkoa korkeamman kokonaistuoton. Onnistuessaan velan kanssa suunnitellulla tavalla sijoittaja pystyy kattamaan velkarahalla tehtyjen sijoitusten tuotoilla ainakin velan juoksevat korot. Ihannetilanteessa nämä tuotot riittävät myös velan lyhentämiseen (tai muihin uusiin sijoituksiin).

Lainarahalla sijoittaminen sopii kokeneelle sijoittajalle, jolla on erityistä kiinnostusta, kokemusta ja tietämystä arvopaperisijoittamisesta ja joka ymmärtää, että lainarahan käyttö kasvattaa riskiä.

Näitä osakkeita suomalaiset ostavat velkavivulla

Nordnetin suomalaiset asiakkaat ottavat lainaa hankkiakseen erityisesti osinkoyhtiöiden osakkeita.

Seuraavassa esitetään Nordnetin suomalaisasiakkaiden top 10 suurimmat omistukset velkasalkuissa – eli salkuissa, joissa on olemassa luottosopimus – tiettyä instrumenttia omistavien asiakkaiden määrän mukaan mitattuna, poislukien Superrahastot. Tilanne 19.2.2018.

Osakkeet Lainoitusarvo Rahastot Lainoitusarvo
1. Nokia 70 % Spiltan Aktiefond Investmentbolag 85 %
2. Nordea 80 % Skagen Global Acc 85 %
3. Fortum 85 % Handelsbanken USA Indeksi 85 %
4. Telia 85 % Evli Suomi Pienyhtiöt B 80 %
5. Sampo 85 % Franklin Biotech Discovery Fund 80 %

Nordnet tutkitusti ylivoimainen sijoitusten rahoittajana, korko jopa 0,99 %

Osakesäästäjien teettämässä Välittäjä 2017 -tutkimuksessa piensijoittajat antoivat eniten laatupisteitä Nordnetin kaupankäyntiluotolle.

”Jos haluaa käyttää sijoittamisessa velkavipua, Nordnetin palveluun kannattaa tutustua. Se saa ylivoimaisesti parhaat laatupisteet rahoituksen järjestäjänä.”

(Viisas Raha 6/2017)

Nordnetin kaupankäyntiluoton etuja:

  • ei aloitus-, kuukausi-, tai vuosimaksuja
  • korkoa maksetaan vain nostetun luoton osalta
  • käyttämättä olevasta luotosta ei aiheudu kustannuksia
  • ei ennalta määrättyä takaisinmaksuaikaa
  • luotto on limiittimuotoinen ilman päättymispäivää, eli sitä voi käyttää tarpeen mukaan
  • lainakorot voi vähentää pääomatuloista (Nordnet ilmoittaa lainat ja korot automaattisesti verottajalle)
  • hyvät lainoitusasteet osakkeille ja rahastoille
  • Superluoton todellinen vuosikorko matalimmillaan 0,995 % (kaupankäyntiluoton vuosikorko lähtökohtaisesti 4,85 %)
  • kaupankäyntiluottomuotoista lainaa saa sijoitusomaisuutta vastaan, mutta luottoa voi käyttää myös muuhun tarkoitukseen, esim. korkeakorkoisemman lainan poismaksamiseen toisessa pankissa

Mitä sijoittajat sanovat Nordnetin Superluotosta

”Kulutusluottojen korot ovat kalliita +10 % ja niiden hankkimisessa on kalliit järjestelypalkkiot… Superluotto on hyvin edullinen tapa saada lainaa osakesalkkua vastaan, ei järjestelypalkkioita tai maksuaikatauluja.”

– Nuuka 

”Superluotto antaa joustoa säännöllisiin sijoituksiini, sillä välillä on hyviä ostopaikkoja mennyt sivusuun, kun kuukausittainen pääoman lisäys on ollut vasta kuun lopussa palkkapäivänäni. Näin ollen hyvän ostopaikan tullen voin käyttää sen kuukauden pääoman lisäyksen jo etukäteen ja maksaa siitä ihan mitättömän pienen koron.”

– Matkalla vaurauteen 

”Lainaa voi koska vain ottaa lisää tai maksaa pois. Jos salkussa on lainoitusarvoa jäljellä, voit myös nostaa rahaa sieltä tilillesi, velkasaldo vain kasvaa. Korkokulut veloitetaan kerran kuukaudessa eikä lainaa tarvitse lyhentää milloinkaan. Korkokulut voi vähentää verotuksessa, koska kyseessä on tulonhankkimislaina. Eikös olekin näppärää ja yksinkertaista, kertakaikkiaan.”

– Antero Vipusen loitsukirja 

Nämä velkavipua harkitsevan on syytä huomioida

Velkavivulla sijoittavan on hyvä varautua kurssilaskuun. Velkavipu kasvattaa niin voittoja kuin tappioita, joten sijoittaa ei kannata enempää kuin on varaa hävitä.

Kurssien laskiessa myös salkun vakuusarvo laskee. Jos salkun vakuusarvo ei riitä kattamaan lainaa, joutuu sijoittaja lyhentämään lainaa tallettamalla lisää rahaa tai myymällä arvopapereita. Arvopapereiden lainoitusasteita ja vakuuksien arvostusperiaatteita voidaan muuttaa. Luottoa kannattaakin käyttää maltillisesti, eikä ”vivuttaa salkkua tappiin”.

HUOM!

Rahoitusvälineisiin sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voivat sekä nousta että laskea, ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Luotolla sijoittaminen altistaa salkkusi osakemarkkinoiden hintavaihteluille. Sekä tappiot että voitot voivat olla suuremmat luotolla sijoittaessasi. Arvopaperimarkkinoiden heilahtelut ja arvopaperien lainoitusarvojen muutokset voivat aiheuttaa arvonlaskun, joka johtaa pääoman menetykseen. Merkittävässä markkinoiden laskusuhdanteessa voit myös menettää enemmän kuin sijoitetun pääoman.

Tutustu kaupankäyntiluoton mahdollisuuksiin tästä. 

Katso luottowebinaari

Lue myös nämä:

 Nordnet paras valinta velkavipua käyttävälle - tule asiakkaaksi

Hakeaksesi luottoa sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

4
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Nimetön
Nimetön
Warren Buffet-siteeraus blogissa, joka mainostaa velkasijoittamista… minua hävettäisi
Nimetön
Nimetön
Kiitos palautteesta. Sitaatti on poistettu. /Henri
Nimetön
Nimetön
Olipas ala-arvoista siteerata Warren Buffettia, joka juurikin uusimmassa kirjeessään antaa velkavivun käytölle totaalisen täystyrmäyksen. Ilmeisesti blogin kirjoittaja ei ole lukenut Buffetin uusinta kirjettä, kun teki tällaisen mokan.
Nimetön
Nimetön
Kiitos palautteesta. Sitaatti on poistettu. /Henri

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.