Siirry pääsisältöön

Nokiat ulos, Comptelia sisään

Myimme omistuksemme Nokiassa eilen 6,30 euron hintaan eksperttisalkustamme. Tasan vuoden kestänyt omistuksemme Nokiassa tuotti osinkoineen 32 %. Luovumme Nokiasta, koska emme näe osakkeessa lähivuosille positiivisia ajureita ja pidämme yhtiön riskiprofiilia Alcatel-Lucent -kaupan jälkeen liian korkeana. Heren myynti tulee toimimaan lyhyen tähtäimen ajurina osakkeelle, mutta viimeaikaisten Here-huhujen sekä Nokian osakkeen pienen nousun perusteella myös Heren arvo on viimein tunnistettu markkinoilla. Nokiaa mielestämme tukevat tekijät eli Heren arvo ja Technologies-yksikön tuloskasvupotentiaali eivät riitä kattamaan niitä riskejä, joita Nokian verkkoliiketoimintojen tulevaan markkinakehitykseen sekä Alcatel-Lucent -fuusioon liittyy. Nokian myynnistä saadut varat sijoitimme pieneen ohjelmistoyhtiö Compteliin, missä taustalla on yksinkertainen logiikka. Kun tietoliikenneverkkojen älykkyys ja lisäarvo siirtyy tulevaisuudessa laitteistoista ohjelmistoihin, kannattaa panokset pitkässä juoksussa laittaa mieluummin puhtaaseen ohjelmistoyhtiöön. Näin etenkin jos yhtiöiden arvostuskertoimet ovat samalla tasolla.

Tietoliikenneverkkojen virtualisoituminen on teknosektorin iso trendi, josta puhutaan sijoitusmaailmassa vielä melko vähän. Yksinkertaistettuna verkkolaitteista tulee pitkälle standardoituja ja verkkoja ja niiden toimintoja hallinnoidaan erillisten, laitteista irrallisten ohjelmistojen avulla. Lisäarvo ja älykkyys siirtyvät laitteista ohjelmistokerrokseen, mikä johtaa verkkolaitemarkkinan voimakkaampaan kommodisoitumiseen ja tuotteiden bulkkiutumiseen. Verkkotoimintojen virtualisoinnilla verkoista tulee joustavampia ja verkkolaitteista saadaan lisäksi enemmän tehoja irti, jolloin operaattoreiden tarvitsee investoida vähemmän verkkolaitteisiin. On vielä vaikea arvioida, mitä tämä tulee esimerkiksi seuraavan 10 vuoden aikana tarkoittamaan Nokian laitemyynnin marginaaleille, volyymeille tai ylipäätään perinteisten verkkolaitevalmistajien ansaintamalleille. Kun yhdistämme tähän uhkakuvaan langattomien verkkojen laitemarkkinan orastavan syklin käänteen sekä Alcatel-Lucent -fuusion riskit, on mielestämme nyt turvallisinta hypätä toistaiseksi pois Nokia-junasta. Jää nähtäväksi, miten Nokia asemoituu verkkomarkkinan tulevassa kehityksessä ja kilpailussa erityisesti IT-taloja vastaan. Nokia lähtee kuitenkin juoksuun ainakin Ericssoniin nähden melkoisesta takalyöntiasemasta, sillä seuraavat vuodet kuluvat Alcatel-Lucent -fuusion läpivientiin. Ericsson on reagoinut tuleviin trendeihin ja investoinut useiden vuosien ajan aggressiivisesti uusille kasvualueille ja ohjelmistoliiketoimintaan.

Verkkojen virtualisoitumiskehityksen suhteen on selvää, että puhtaat ohjelmistoyhtiöt ovat tässä trendissä voittajien puolella. Comptel toimii operaattoreiden liiketoiminnan tukiohjelmistoissa valitsemillaan niche-segmenteillä, ja sen markkinat kasvavat 7-8 %:n vuosivauhtia. Yhtiö on pitkään koettu alisuorittajaksi, mutta Comptelin liiketoiminta (ja samalla osake) on viimeisen vuoden aikana osoittanut selkeitä käänteen merkkejä. Käänne on nyt mielestämme käsillä, sillä yhtiön liiketoiminta on vuonna 2011 käynnistetyn uuden strategian jälkeen edennyt viimein siihen vaiheeseen, että mittavat tuotekehityspanostukset ja investoinnit uusiin tuotealueisiin alkavat nyt vetää operaattoriasiakkaissa. Erityisesti Fulfillment-tuotealueella (noin puolet Comptelista) yhtiö on uudella tuotteellaan muutamassa vuodessa tehnyt selkeän läpimurron ja noussut haastamaan markkinalla suuret toimijat kuten Oraclen ja Ericssonin. Pienellä Comptelilla on pelkässä noin kolmen miljardin dollarin arvoisessa Fulfillment-markkinassa jo merkittävää kasvupotentiaalia. Comptelin toisella tukijalalla Intelligent Data -yksikössä yhtiön pitää vielä todistaa uuden tuotestrategian onnistuminen. Comptelin tilausvirta ja liikevaihdon kehitys ovat olleet erittäin vahvaa kolme neljännestä peräkkäin ja myös tiedotteita uusista merkittävistä tilauksista on tullut tasaiseen tahtiin.

Comptelin EV/EBIT -kertoimet tälle ja ensi vuodelle ovat ennustamallamme asteittaisella tulosparannuksella noin 11x ja 8x. Arvostus on maltillinen globaalisti toimivalle skaalautuvan teknologian yhtiölle. Nokian vastaavat kertoimet ovat vakaalla 11x tasolla, sillä Nokian tulos tuskin kasvaa lähivuosina. Comptelin osake on noussut rajusti viimeisen vuoden aikana, mutta näkemyksemme mukaan se on perustunut räikeän alihinnoittelun purkautumiseen ja pidämme osaketta edelleen kohtuullisesti hinnoiteltuna nousujohteisesti kehittyvän liiketoiminnan valossa. Riskeinä Comptelissa näemme toimialan teknologiamuutokset, suurten toimijoiden kilpailupaineen, uuden tuotestrategian onnistumisen sekä hintaeroosion yhtiön vakiintuneissa tuotealueissa, jotka edustavat vielä merkittävää osaa liiketoiminnasta.

Omistamme osakkeita Comptelissa.

-Inderes

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki