Nordnet Blogi

Nordnetin konkurssi: miten varojesi käy?


Rahaston konkurssiriski -blogi
 herätti kysymyksiä siitä, miten asiakasvarojen käy mikäli Nordnet menisi konkurssiin. Nordnet tekee matalilla marginaaleilla 135 miljoonan euron liikevaihtoa ja lähes 50 miljoonan euron tulosta, joten ihan lähiaikoina firma ei ole konkurssiin menossa. Siitä huolimatta konkurssiriski on hyvä ymmärtää, jotta siltäkin osin tietäisi mihin rahansa on laittanut.

Käteinen

Asiakkaiden käteisvarat, olivat ne sitten missä valuutassa tahansa, kuuluvat niin sanotun talletussuojan piiriin. Suoja tulee voimaan mikäli Nordnet menee konkurssiin tai mikäli Finanssivalvonta syystä tai toisesta niin päättää. Talletussuoja korvaa kaikki asiakastalletukset korkoineen yhteensä sataan tuhanteen euroon asti. Talletussuoja on asiakas ja pankkikohtainen. Hajauttamalla 100 000 euron arvoiset käteisvarat useamman pankin kesken saat isomman summan talletussuojan piiriin.

Suomalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset arvopaperit

Arvopapereiden konkurssisuoja riippuu markkinasta. Suomessa, Norjassa ja Tanskassa arvopaperisäilytys on keskitetty arvopaperikeskukseen (Central Securities Depository, CSD). Suomessa tätä roolia hoitaa kaupallinen Euroclear Finland. Säilytys on suoraa, eli jokaista arvopaperia kohden kotimaisten omistajien nimet ovat kaikkien nähtävillä.

Ulkomaisten omistajien osalta säilytys on hallintarekisteröity. Eli suomalaisten omistamat norjalaiset osakkeet säilytetään Nordnetin nimissä, samalla tavalla kuin tanskalaisten omistamat suomalaiset omistukset. Varat ovat kuitenkin erillään Nordnetin varoista, joten Nordnetin konkurssissa nämä arvopaperit eivät kuulu Nordnetin konkurssipesään.

Ruotsalaiset arvopaperit

Ruotsissa arvopaperit voidaan säilyttää sekä suoraan, että hallintarekisterissä (suoran- ja hallintarekisterin eroista täältä). Nordnetin kaikkien asiakkaiden ruotsalaiset arvopaperit säilytetään hallintarekisterissä. Omistamasi ruotsalaiset arvopaperit ovat ruotsin arvopaperikeskuksessa yhtenä könttänä Nordnetin asiakasvaratilillä. Asiakkaiden arvopaperit säilytetään kuitenkin erillään Nordnetin omistuksista, joten asiakasvaroille ei Nordnetin konkurssissa käy mitenkään.

Arvopaperikeskuksen (CSD) konkurssi ei myöskään vaikuta Nordnetin asiakkaiden arvopaperiomistuksiin, koska mitkään säilytettävät varat eivät kuuluu arvopaperikeskuksien konkurssipesään.

Eurooppalaiset, yhdysvaltalaiset ja kanadalaiset

Nordnetin asiakkaiden eurooppalaiset, yhdysvaltalaiset ja kanadalaiset arvopaperit säilytetään Pershingillä erillään Nordnetin, mutta myös Pershingin varoista. Pershing kattaa myös käyttämiensä alasäilyttäjien synnyttämät tappiot vallitsevien sääntöjen mukaisesti. Asiakasvarat ovat osittain myös SIPC:in suojaamia, jonka lisäksi Pershingillä on vakuutus Lloyds of Londonilla yhteen miljardiin dollariin asti.

Muu maailma

Nordnetin asiakkaiden muun maailman osakkeet säilytetään SEB:issä, joka toimii Nordnetin säilytysyhteisönä. Myös täällä Nordnetin asiakasvarat säilytetään erillään Nordnetin, mutta myös SEB:n varoista.

Säilytettävät varat ovat erillään myös SEB:n käyttämien ala-säilyttäjien varoista. Eli mikäli SEB:n ala-säilyttäjä menisi konkurssiin, Nordnetin varat ovat erillään alasäilyttäjän varoista, eivätkä siten kuulu tämän konkurssipesään.

Mutta…

Maailmalla vallitsevien säilytyskäytäntöjen mukaisesti alasäilyttäjätasolla säilytettävät arvopaperit ovat usein arvopaperikohtaisilla, yhteisillä ”omnibus” tileillä. Vaikka näiden tilien varat ovat eriytetty alasäilyttäjän varoista, omnibus tileillä voi erittäin poikkeuksellisissa tapauksissa syntyä tilanne, jolloin tiettyä arvopaperia on liian vähän. Silloin tämä vaje/ tappio jaetaan suhteellisin (pro rata) osuuksin kaikkien kesken.

Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi merkittävän johdannaismarkkinaosapuolen konkurssin yhteydessä. Jos tämä on esimerkiksi myynyt suuria määriä tiettyä arvopaperia lyhyeksi ja arvopaperin arvo muuttuu rajusti, voi olla, ettei kyseistä arvopaperilainausta hallinnoiva osapuoli ehdi sulkea positiota ajoissa, jolloin vakuudet eivät riitä kattamaan syntynyttä vajetta.

Näin olisi käynyt hedge rahasto Long Term Capital Managementin konkurssin yhteydessä vuonna 1998, ellei markkinaosapuolet, yhdysvaltain keskuspankin säestyksellä olisi korvanneet syntyneet $ 3,6 miljardin tappiot.

Eli

Nordnetin mahdollisen konkurssin yhteydessä käteisvarasi on turvattu 100 000 euroa vastaavaan summaan asti. Nordnetin konkurssissa asiakkaiden arvopaperiomistuksille ei myöskään käy mitenkään, koska Nordnetin asiakkaiden arvopaperisäilytys on kaikkialla maailmassa eriytetty Nordnetin varoista. Nordnetin asiakasvarat säilytetään erillään myös Nordnetin käyttämien säilyttäjien ja alasäilyttäjien varoista, eivätkä siten tule osaksi myöskään näiden konkurssipesiä.

Hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa on mahdollista, että alasäilyttäjätasolla syntyy tappioita. Mikäli näin kävisi, alasäilyttäjä, paikalliset markkinaosapuolet yhdessä, kyseisen valtion keskuspankin avustuksella tai ilman, voivat korvata syntyneet tappiot.

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

9
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Nimetön
Nimetön
Kiitos rehellisyydestä. Hyvä artikkeli. Muutama lisäkysymys: *Ovatko norjalaiset osakkeet varmasti asiakkaiden omissa nimissä? Kysyin muutama vuosi sitten Statoilin AGM:ään ilmoittautumista ja ymmärsin, että osakkeet olivat Nordnetin nimissä. *Jos ruotsalaiset osakkeet eivät ole asiakkaiden omissa nimissä, niin miten jotkin ruotsalaiset firmat osaavat lähettää postia myös suomalaisille osakkaille? *Onko koskaan käynyt niin (esim. viime finanssikriisin aikana), että jonkin pankin tai säilyttäjän konkurssi olisi johtanut asiakkaiden omaisuuden katoamiseen? Kiitos
Nimetön
Nimetön

Kiitos tarkentavista kysymyksistä, jonka seurauksesta tarkensin myös tuota alkuperäistä tekstiä. 1) Ulkomaisten omistajien osalta säilytys on hallintarekisteröity. Eli suomalaisten omistamat norjalaiset osakkeet säilytetään Nordnetin nimissä, samalla tavalla kuin tanskalaisten omistamat suomalaiset omistukset. Varat ovat kuitenkin erillään Nordnetin varoista, joten Nordnetin konkurssissa nämä arvopaperit eivät kuulu Nordnetin konkurssipesään. 2) Posti kulkee, koska yritykset lähettävät tiedon Nordnetille, joka lähettää sen edelleen asiakkailleen. Vaihtoehtoisesti AGM:ää varten tehtyjen osallistumisilmoitusten yhteydessä yritrys on saanut osoitetiedot haltuunsa, jonka perusteella postia lähetetään. 3) Tähän asti muut pankit (case: LTCM vuonna 1998) tai veronmaksajat (2008 finanssikriisi) ovat maksaneet laskun. En ole varma miten kävi 30-luvulla. Finanssikriisin jälkimainingeissa, kuluvan… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
”Nämä muut ovat 1) pankin osakkeenomistajat (joutuvat sijoittamaan lisää osakepääomaa) ja 2) tilinomistajat (jossa talletussuojaan kuulumattomilta leikataan valuuttatilien saldoa).” 1) Osakkeenomistajat (shareholders) eivät missään olosuhteissa *joudu* sijoittamaan lisää osakepääomaa. *Mahdollisuus* siihen saattaa tarjoutua (1994 case Kansallisanti). 3) Pankin velkojat (velkakirjojen haltijat, bondholders) saattavat menettää velkansa osittain tai kokonaan.
Nimetön
Nimetön
Osakkeenomistajat ”joutuvat” pääomittamaan pankkia, elleivät sitä tee, osuus pankin tulevista kassavirroista pienenee. Toisin sanoen, he joutuvat laittamaan lisää rahaa, tai sitten heidän omistuksensa dillutoituu. Kohta 3) juuri näin, hyvä tarkennus!
Nimetön
Nimetön
Erittäin hyvä ja kiinnostava kirjoitus! Mielestäni jokaisen palveluntarjoajan tulisi ilmoittaa nämä perustiedot heti kättelyssä.
Nimetön
Nimetön
Rajua tulosta teette ilmaisilla tuotteilla 😀 Eipä tuo itsepalvelu käy kovin edulliseksi kun salkut pyörii. Onhan rahat Suomen talletussuojan piirissä? Vai minkä maan kun sitä ei kerrottu.
Nimetön
Nimetön
Kiitos erittäin mielenkiintoinen ja erityisen hyödyllinen teksti! (Y)
Nimetön
Nimetön
Moi. Kiitos hyvästä tekstistä. Haluaisin vielä kysyä, muuttuuko tilanne jotenkin sellaisessa salkussa, missä käytetään Nordnetin luottoa eli osakkeista on allekirjoitettu edelleenpanttaussopimus.
Kristian
Vieras
Kristian
Hei, mites esim tuon Nordentin Omxh25 superahaston suhteen kävisi mahdollisessa Nordnetin konkurssissa? Eikai myöskään tällaisen rahasto omistuksen kohdalla sijoittaja menettäisi omistuksiaan?

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.