Nordnet Blogi

Nyt voit käydä kauppaa Tencentillä ja muilla OTC Pink -listan osakkeilla Nordnetissä

Sijoittajille on hiljattain avautunut mahdollisuus ostaa ja myydä OTC Pink Sheets -listattuja osakkeita Nordnetin kautta. Muun muassa Tencent, Nintendo, Nestlé ja muut OTC Pink -listan osakkeet ovat olleet viime aikoina erittäin kysyttyjä suomalaisten piensijoittajien keskuudessa.

Lyhenne OTC tulee sanoista Over The Counter – kyseessä ovat siis ”tiskin yli” myytävät osakkeet, joita ei ole pörssilistattu. Niillä ei voi käydä kauppaa suoraan Nordnetin verkkopalvelussa tai mobiilisovelluksella, vaan kaupankäynti tapahtuu puhelimitse meklareidemme kautta. Meklarimme palvelevat maanantaista perjantaihin klo 9.00–19.00 numerossa 020 198 5898* ja klo 19.00–23.00 numerossa +46 8 506 33 100 ruotsiksi ja englanniksi. Huom. puhelintoimeksiannoista veloitetaan tietyissä tapauksissa erillinen maksu, ks. hinnasto.

Mitä yhtiöitä OTC Pink -listalta sitten löytyy? Tässä esimerkkinä muutama suosittu OTC Pink -osake:

  • Tencent Holding Ltd. (TCEHY – yhtiö omistaa mm. enemmistön suomalaisesta mobiilipeliyhtiö Supercellistä sekä Kiinassa suositun WeChat-sovelluksen)
  • Nestlé (NSRGY)
  • Nintendo (NTDOY)
  • Naspers Ltd. (NPSNY)
  • BYD Co., Ltd. (BYDDF)
  • Softbank Group (SFTBY)

Tietoa OTC-osakkeista

OTC-osakkeet ovat osakkeita, joita ei ole listattu Yhdysvaltain Nasdaq- tai NYSE-markkinapaikoilla. Tällaiset yhtiöt ovat usein aasialaisia tai eurooppalaisia ja ns. sekundäärisiä listauksia. Yhtiöiden osakkeet on usein listattu jonkin toisen maan pörssiin, mutta yhtiön johto on kuitenkin halunnut tarjota ulkomaisille sijoittajille tavan sijoittaa yhtiöön ilman Nasdaq- tai NYSE-listausta. Sijoittajan tulee olla erityisen tarkkana sijoittaessaan OTC-listattuihin osakkeisiin, sillä niihin ei sovelleta samaa arvopaperilainsäädäntöä ja samoja raportointivelvollisuuksia kuin esimerkiksi Yhdysvaltain tai Pohjoismaiden pörssilistoille listautuneisiin yhtiöihin.

OTC-kaupankäyntiin liittyviä rajoituksia

Nordnetin kautta et voi käydä kauppaa ns. Penny Stock -statuksen omaavilla osakkeilla tai osakkeilla, jotka on listattu OTC Grey -listalla. Voit tarkistaa tietyn osakkeen OTC-statuksen osoitteessa www.otcmarkets.com – jos osakkeen tietosivulta löytyy termi ”Penny Stock Exempt”, niin osakkeella voi käydä Nordnetin kautta kauppaa. Saadakseen ”Penny Stock Exempt”-statuksen osakkeen tulee täyttää yksi seuraavista ehdoista:

  1. osakkeen hinnan tulee olla vähintään $5/osake,
  2. liikkeeseenlaskijan liikevaihdon on tullut olla vähintään 6 000 000 miljoonaa dollaria viimeisten kolmen vuoden ajan, tai
  3. liikkeeseenlaskijan nettokäyttöomaisuuden arvon tulee olla yli kaksi miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, jos liikkeeseenlaskija on toiminut yhtäjaksoisesti vähintään kolmen vuoden ajan tai yli viisi miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, jos toimintaa on ollut alle kolme vuotta.

Osakkeen arvon on oltava myös vähintään $0,01.

Penny Stocks – mitä ovat ”penniosakkeet”?

”Penny Stocks” on termi, jolla viitataan osakkeisiin, joiden osakekohtainen markkina-arvo on hyvin pieni. Tällaisten osakkeiden päivänsisäiset arvonmuutokset voivat olla suuria, minkä vuoksi ne ovat myös monien treidaajien suosiossa. Suurten arvonvaihteluiden vuoksi ”penniosakkeisiin” liittyvä riski on kuitenkin myös hyvin korkea.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

8
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Nimetön
Nimetön
Voivatko alaikäiset tehdä kauppaa näillä OTC-osakkeilla?
Nimetön
Nimetön
Koska OTC-markkinoilla on paljon kaupankäyntirajoitteita ja lainsäädännön kiemuroita, niin suosittelemme olemaan yhteydessä Maistraattiin ennen OTC-toimeksiantojen tekemistä lapsen salkkuun. Teknisesti toimeksiantojen tekeminen kyllä onnistuu. /Henri
Nimetön
Nimetön
Eli toisin sanoen Nordnet ei tiedä, voiko näitä ostaa ilman maistraatin lupaa? Mitä tehdään sen jälkeen, kun osake on ostettu Nordnetin suosiollisella avustuksella ja maistraatti ilmoittaa, että lupaa ei ole ja se olisi tarvittu? Vinkkinä, että muut pankit ovat maksaneet vahingonkorvauksia tällaisissa tilanteissa.
Nimetön
Nimetön
Käytännössä Maistraatti saattaa pyytää selvityspyyntöjä alaikäisen salkkuun ostetuista OTC-osakkeista, koska ne voivat Maistraatin tulkinnan mukaan olla ns. monimutkaisia arvopapereita, tai niihin voi liittyä muuta epäselvyyttä. Jos haluaa välttää selvityspyynnöt Maistraatin suunnalta, niin OTC-osakkeiden kelpoisuus lapsen salkkuun kannattaa selvittää etukäteen suoraan Maistraatin kanssa. Käytännön syistä selvitysvastuu on asiakkaalla – OTC-markkinoiden osakelista elää jatkuvasti, eikä Maistraatilla itselläänkään varmasti ole jatkuvasti listaa siitä, mitkä osakkeet heidän tulkintansa mukaan ovat ok ja mitkä eivät. /Henri
Nimetön
Nimetön
Siis Nestle voi ostaa Zurichin pörssissä, te myytte näitä osakkeita OTC? Mikä fee?
Nimetön
Nimetön
Koska Zurichin pörssiin ei ole kauttamme pääsyä, onnistuu ko. yhtiöön sijoittaminen Yhdysvaltain OTC-markkinan kautta. Perimme kaupoista välityspalkkion samalla logiikalla kuin normaaleista USA-kaupoista: http://www.nordnet.fi/hinnasto /Henri
Nimetön
Nimetön
Nestleen voi sijoittaa myös Xetran kautta tickerillä NESR (NESTLE NAM. SF-,10 (NESR))
Nimetön
Nimetön
Eri markkinoille listatut osakkeet toimivat samalla tavalla, eli kurssit korreloivat keskenään kehityksen suhteen ja kumpikin osakelaji tarjoaa omistajalleen saman osinko-oikeuden. Listausten merkittävin ero syntyy siitä, että USA:ssa listatun osakkeen likividiteetti on huomattavasti suurempi kuin Saksassa listatulla arvopaperilla. Näin ollen kaupankäynti-spreadit (osto- ja myyntikurssin välinen erotus) sekä osakkeen päiväkohtainen vaihto ovat USA:ssa listatun osakkeen osalta huomattavasti parempia. /Henri

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.