Nordnet Blogi

Osakesäästötili on tulossa Nordnetiin

Viime viikolla eduskunta hyväksyi osakesäästötilin, josta on kohistu jo vuoden päivät. Keväällä 2018 valtiovarainministeriön verotyöryhmä julkaisi raportin eri sijoitusmuotojen verokohtelusta ja ehdotti eri vaihtoehtoja osakesäästötilille. Sijoittajan etuja ajavat tahot, kuten Pörssisäätiö ja Osakesäästäjien keskusliitto, ovat puolustaneet tiliä läpi vuoden kiivaasti. Nyt kun osakesäästötilin tiedetään tulevan voimaan 1.1.2020 alkaen, voidaan Nordnetissä kääriä hihat ja keskittyä tilin kehittämiseen.

Osakesäästötilikokemuksia muista Pohjoismaista

Nordnetillä on kokemusta osake- ja sijoitussäästötileistä Norjasta ja Ruotsista. Norjassa ASK-tili (Aksjesparekonto) otettiin käyttöön vuonna 2017 ja se on ollut menestys. Päivittäin osakesäästötilejä, ASK-tilejä, avataan enemmän kuin tavallisia osake- ja rahastosalkkuja, eli arvo-osuustilejä. Myös Ruotsissa avataan päivittäin reilusti enemmän sijoitussäästötilejä, ISK-tilejä (Investeringssparkonto), kuin tavallisia salkkuja. Ruotsissa ISK-tili on ollut käytössä vuodesta 2012, ja tuona aikana tilejä on avattu maassa noin 3 miljoonaa.

Jokaisessa maassa tilityypit noudattavat paikallista verolainsäädäntöä ja rajoituksia, mutta perusperiaate on sama: asiakas voi yksillä tunnuksilla hallinnoida helposti kaikkia tilejään ja sijoitukset tehdään samassa verkkopalvelussa.

Osakesäästötili kiinnostaa suurta joukkoa

Yksityiskohdat suomalaiselle osakesäästötilille ovat nyt suuressa määrin selvillä. Vaikka toiveemme rahastojen, ETF:ien ja muiden pörssilistattujen instrumenttien mukaan saamisesta osakesäästötilille ei toteutunut, näemme tilissä silti isot mahdollisuudet.

Keskimääräinen salkun koko on Nordnetissä noin 30 000 euroa ja mediaani sitä alhaisempi. Uskon 50 000 euron rajan olevan riittävän houkutteleva, jotta suuri osa sijoittajista avaa tilin. Tilille voi siirtää vain rahaa, jolloin osakesijoitusten tekeminen koti- ja ulkomaisiin osakkeisiin vienee suurelta osaa sijoittajista useamman vuoden. Sinä aikana kauppoja voi tehdä tilin sisällä ilman veroseuraamuksia. Tämä on monelle yksityissijoittajalle varsin toivottu uudistus.

Suomalaiset ovat sijoittajina erityisen osinko-osakekeskeisiä. Tätä kuvastaa se, että Nordnetin suomalaisasiakkaat saavat vuosittain koko pohjoismaisen Nordnet-konsernin asiakassalkkuihin tilitettävästä osinkopotista peräti noin puolet. Tämän vuoksi myös osinkojen verottomuus osakesäästötilillä sekä mahdollisuus sijoittaa ne uudelleen tekevät tilistä kiinnostavan.

Osakesäästötilin tarjoaminen on Nordnetin ydinliiketoimintaa

Nordnet on Suomessa kauppojen lukumäärällä mitattuna suurin yksityissijoittajien käyttämä välittäjä Helsingin pörssissä. Osuutemme suomalaisista arvo-osuustileistä lähentelee jo 25 %. Osakekaupankäynti ja siihen kuuluvat lisäpalvelut ovat ydinliiketoimintaamme. Tähän osakesäästötili sopii erinomaisesti.

Osakesäästötilin markkinaosuudet jaetaan niiden toimijoiden kesken, jotka pystyvät kilpailukykyisen hinnoittelun lisäksi auttamaan ja tukemaan asiakkaitaan osakevalinnoissa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, kuinka eri toimijat ottavat tämän haasteen vastaan.

Osakesäästötilin avaaminen ja hinnoittelu

Välittömästi eduskunnan hyväksyttyä osakesäästötilin asiakaspalveluumme alkoi tulla kysymyksiä siitä, miten osakesäästötilin saa auki. Tätä joudutaan vielä hetki odottamaan, sillä tarvittava kehitystyö tilityypin eteen on tehtävä seuraavan puolen vuoden aikana. Olemme toki tehneet jo valmistelutyötä, mutta itse koodaaminen ja kehitystyö voidaan aloittaa vasta kesällä, kun kaikki yksityiskohdat ovat selvillä.

Nykyistä arvo-osuustiliä ei voi muuttaa osakesäästötiliksi, vaan tähän tarkoitukseen tulee avata erillinen tili. Tämä johtuu mm. siitä, että näitä tilejä verotetaan jatkossa eri tavalla ja osakesäästötilille voi siirtää vain rahaa. Nykyisestä osake- ja rahastosalkusta voi kuitenkin siirtää vapaasti käteisvaroja uudelle osakesäästötilille enintään 50 000 euron verran.

Tulemme ilmoittamaan syksyllä tarkemmasta aikataulusta ja osakesäästötiliä koskevasta hinnoittelusta sekä lisäpalveluista. Tavoitteena on luonnollisesti se, että tilit ovat auki vuoden vaihteessa kaikille niille, jotka haluavat siirtää rahaa tilille hyvissä ajoin. Hinnoittelussa välityspalkkiot ovat suuremmassa roolissa, kun taas mahdollista kuukausimaksua tai prosentuaalista maksua vielä pohditaan.

Koska tilillä voi sijoittaa myös ulkomaisiin osakkeisiin, myös valuutanvaihtokulut ovat osa pakettia. Mietittäväksi jää myös se, tarjotaanko sijoittajalle luottoa sijoitusten tekemiseen ja millaisia etuja saa, kun sekä tavallinen salkku että osakesäästötili ovat molemmat Nordnetissä. Näihin kaikkiin kysymyksiin palaan viimeistään syksyllä, kun päätökset on tehty.

Kertomalla mielipiteesi voit vaikuttaa

Haluaisimme kuulla sinun mielipiteesi osakesäästötilistä – klikkaa tästä ja vastaa lyhyeen, anonyymiin mielipidekyselyyn. Kiitos kun vastaat ja annat meille palautetta, jonka avulla voimme kehittää osakesäästötilistä mahdollisimman hyvän tuotteen!

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

35
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
seppo
Vieras
seppo
Jaahas. Taas yksi tekosyy lisää olla laittamatta resursseja turvalliseen sisäänkirjautumiseen. OST on floppi. Jätän itse väliin.
Nordnet
Kirjoittaja
Nordnet
Moi! Sisäänkirjautumiseen on tulossa todennäköisesti jo tällä viikolla uudistuksia. Pysyhän kuulolla! /Henri
seppo
Vieras
seppo
Moi Henri, Tämä viikko meni jo ja mitään ei kuulunut. P.S. Uudistuksia on luvattu jo vuodesta 2016 lähtien.
Tapi
Vieras
Tapi
Saako muuten osakesäästötilejä avata useampia. Yksi Nordnetiin, toinen Nordeaan, kolmas OP:hen jne. Ja jokainen näistä 50000 € saakka.
Markku
Vieras
Markku
Tarkoitus lienee ollut henk.kohtainen raja. Jos näin on, voiko rajan sisällä olla useita tilejä samalla tai eri välittäjillä? Näidenhän on tarkoitus olla siirrettävissä tarjoajalta toiselle. Tuleeko tähän jokin keskinäinen hallintajärjestelmä? Hankalaksi menee, jos vasta verottaja toteaa, että raja on ylitetty.
Mikko
Vieras
Mikko
Miksi osakesäästötilille tarvittaisiin kuukausimaksu tai prosentuaalinen maksu? Sehän on loppujen lopuksi vain arvo-osuustili eri nimellä, hieman erilaisin rajoituksin ja eri verokohtelulla. Nordnet saa edelleen rahaa jokaisesta osakekaupasta, joka tuolle tilille kohdistuu. Toki Nordnetille maksaa jotain tehdä tarvittavat muutokset järjestelmäänsä. Toisaalta, jos osakesäästötili oikeasti aktivoi uusia ihmisiä sijoittamaan, niin se tulee osaltaan luomaan asiakaskuntaa palveluntarjoajille ja siten myös uutta liikevaihtoa. Osakesäästötilin ajatus menee hukkaan, jos sen suomat veroedut syödään uusilla palvelumaksuilla. Ehkä tämä ei ole tarkoitus Nordnetissa (?), mutta varmasti joillakin toimijoilla voi olla houkutus hinnoitella osakesäästötili uutuustuotteen varjolla käyttäjälle kalliimmaksi palveluksi kuin tavallinen arvo-osuustili ja kerätä parempaa katetta.
Peter B.
Vieras
Peter B.
Voiko osakesäästötilin siirtää toiselle palveluntuottajalle?
Markku
Vieras
Markku
Osakesäästötili kannustaa aktiivisempaan kaupankäyntiin, joten välityspalkkion merkitys kilpailutekijänä korostuu.
Fe9
Vieras
Fe9
Yksi oleellinen ominaisuus olisi luoda mekanismi, jolla tilin saa juridisesta näkökulmasta suljetuksi, mutta palautettua pienellä vaivalla ja pienillä kuluilla (tai kuluitta) takaisin käyttöön myyntitappioiden vähentämiseksi verotuksessa.
Ilkka Tervaoja
Vieras
Ilkka Tervaoja
USA:n osakkeista saatavasta osingosta menee 15% lähdevero. Mitä tapahtuu tällaisen osingon verotukselle Suomessa? Eihän vaan käy niin että maksat ensin 15% ja sen jälkeen Suomeen 30% tai 34% kun nostat rahaa??
Antero
Vieras
Antero
Salliiko laki luoton ottamista osakesäästötilin sisällä, eli voiko vivuttaa osakesäästötilin sijoituksia? Jos on niin, niin tuleeko tämä ominaisuus Nordnetin osakesäästötileihin?
Ossi
Vieras
Ossi
Miten sitten kun rahaa otetaan ulos? Meneekö tässä vaiheessa pääomaveroja vai mitä tapahtuu? Miten tämä yhdistyy sen 1000€ myyntiä ilman veroseuraamuksia kanssa?
Mikko T
Vieras
Mikko T
Toivon suuresti, että osakesäästötili on maksuton tai sitten maksu olisi todella marginaalinen. Mielestäni Nordnetin kannattaa keskittää liketoimintansa välityspalkkioihin ts. tehdä sijoittajalle houkuttelevaksi aktiivinen kaupankäynti. Jos maksu peritään, niin ehdotan maksusta vapauttamista tai selkeää alennusta, jos esimerkiksi osakekauppojen kpl määrä tai rahallinen summa ylittäisi tietyn rajan. Itse teen nykyisin jo hieman aktiivisemmin kauppoja, mutta osakesäästötili houkuttaa luonnollisestikin lisäämään kaupankäyntiä. Älkää Nordnet pilatko näitä odotuksia, kun kansanedustajat ovat kerrankin tehneet järkevän päätöksen…

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.