Nordnet Blogi

Osingon täsmäytys-, irtoamis- ja maksupäivä – nyt kannattaa olla hereillä!

Artikkelin tietoja päivitetty 27.2.2018. Artikkeli julkaistu alunperin 7.2.2013.

Suomessa osinkojen maksutapa ja aikataulu on kansainvälisesti tarkastellen kaikkinensa varsin erikoinen (vrt. ruotsalainen lunastuserikoisuus voitonjaossa). Suomessa varsinkin piensijoittajat kirmaavat markkinoille yleensä keväisin osinkojen perässä, mutta valitettavan usein erilaiset osingonmaksuun liittyvät käsitteet tuppaavat unohtumaan, jolloin osinko saattaa pahimmassa tapauksessa mennä mennä sivu suun (tai shorttari joutuu maksamaan sijaisosingon, jollei sulje positiotaan viimeistään yhtiökokous-/osinkopäätöspäivänä).

Pitkällä tähtäimellä toimivan osakesijoittajan ei kannata olla päivämääristä huolissaan, mutta toki kannattaa aina varmistaa oman arvopaperisalkun tapahtumista, että osingot on asianmukaisesti maksettu ja mahdollinen ennakonpidätys osingosta tehty.

Osake on ostettava ennen irtoamispäivää, jos osingon halajaa salkkuunsa – käytännössä tämä pääsääntöisesti tarkoittaa, että osake on ostettava/omistettava viimeistään yhtiökokouspäivänä.

Osingon nappaamiseksi on syytä kiinnittää huomiota erityisesti osingon irtoamispäivään (tavallisesti: T+1), joka on Suomessa tavallisesti yhtiökokousta seuraava päivä. Suomalaisen lainsäädännön mukaan oikeus osinkoon on sillä osakkeenomistajalla, joka yhtiökokouksessa (T+0) päätettynä osingon täsmäytyspäivänä (T+2) on merkitty yhtiön osakkeenomistajan yhtiön osakasluetteloon (ts. osinko on mukana). Osake on siis ostettava ennen irtoamispäivää, jos osingon halajaa salkkuunsa – käytännössä tämä pääsääntöisesti tarkoittaa, että osake on ostettava/omistettava viimeistään yhtiökokouspäivänä.

Osingon irtoamispäivä on tunnistettavissa ns. irtoamisilmiöstä, jossa osakkeen markkinahinta laskee osingon verran ja irtoamispäivänä osakkeilla käydään kauppaa ilman aiemmin päätettyä ”osinko-oikeutta”. Tehokkailla markkinoilla irtoamispäiväilmiö tapahtuu siinä mielessä automaattisesti, että sijoittajat hinnoittelevat ”osinko-oikeudettomuuden” osakkeen hintaan (yhtiö jakaa rahaa ja/tai osakkeita ulos) ja markkinatoimijat yhdessä määräävät irronneen osingon osakkeen uuteen hintaan (ks. Eades, Hess & Kim 1984; Boyd & Jagannathan 1994). Sijoittajan on syytä tietysti huomioida, että joissakin tilanteissa osingon irtoamispäivä on voitu määrätä myöhempään ajankohtaan kuin heti yhtiökokousta seuraavaksi päiväksi, joten tämäkin asia vaatii kuitenkin hieman tarkkuutta! Näissä tilanteissa osake on kuitenkin ostettava edelleen viimeistään T+2 ennen varsinaista täsmäytyspäivää, jotta osakasluettelot päivittyvät asianmukaisesti.

Esimerkki osingonmaksusta: Kone Oyj (2018)

Yhtiökokouspäivä (engl. declaration date / announcement date – tai päivä, jolloin osingonjakoa koskeva päätös tehdään): 26.2.2018
Irtoamispäivä (engl. ex-dividend date / ex-date): 27.2.2018
Täsmäytyspäivä (engl. date of record): 28.2.2018
Maksupäivä (engl. first date of dividend payment / payment date / payout date): 7.3.2018

Sijoittajalle, joka osti tai omisti Koneen osakkeen viimeistään yhtiökokouspäivänä (26.2.2018), maksettiin osinko verolla vähennettynä 7.3.2018. Osingon saadakseen hän olisi voinut halutessaan myydä osakkeet pois heti osingon irtoamispäivänä 27.2.2018. Sijoittaja, joka puolestaan osti osakkeen 27.2.2018, ei ollut oikeutettu osingonjakoon. Jos shorttarilla olisi ollut lainassa Koneen osakkeita ja tämä ei olisi sulkenut positiotaan viimeistään yhtiökokouspäivänä (lue: ostanut osakkeita takaisin), niin hän olisi joutunut maksamaan sijaisosingon sille taholle, jolta Koneen osakkeet olivat lainassa.

Muista: Osta/Omista osake ennen irtoamispäivää!

Lisäluettavaa:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

9
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Nimetön
Nimetön
Osinkojen maksupäivät kiinnistavat
Nimetön
Nimetön
Myös Suomessa kaupat selviää T+2, blogissa vanhaa tietoa. (Tulin Osinkojuna-artikkelin linkin kautta)
Nimetön
Nimetön
Olet oikeassa. Virhe korjattu. /Henri
Nimetön
Nimetön
Vieläkin jäi korjattavaa…vuosi 2013 jäi esimerkkilaskelmaan haamuilemaan.
Nimetön
Nimetön
Kiitos jälleen huomiosta! Nyt on sekin korjattu 🙂 /Henri
Eevis
Vieras
Eevis
Liekö esimerkin täsmäytyspäivä oikein? 28.1.?
K. Mäkelä
Vieras
K. Mäkelä
Hei Tuossa kirjoituksessa taitaa olla virhe: Täsmäytyspäivän pitäisi olla 28.2. Ja kysymykseni: Jos ostan osakkeita pankin kautta, niin kestää kolme päivää, ennen kuin pankki merkitsee minut osakkeiden omistajaksi. Pitääkö minun ostaa osakkeet 23.2. vai 24.2. vai milloin saadakseni osingon?

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.