Siirry pääsisältöön

Osingonmaksu ja sen vaikutus osakekurssiin

Teoreettisesti katsottuna osakekurssin pitäisi laskea osingon määrällä välittömästi yhtiökokouspäivän jälkeen, mutta teoria ja käytäntö ovat usein eri asioita. Todellisessa maailmassa muun muassa verotus ohjaa sijoittajia ratkaisevalla tavalla. Osinkoja verotetaan saajan päässä lievemmin kuin kurssivoittoja, minkä vuoksi moni sijoittaja suosii osingonmaksua erityisesti, jos osinkotuotto on korkea.

Yksi yksityissijoittajan harvoista verosuunnittelumenetelmistä on ostaa osakkeita ennen osinkoa ja myydä ne osingonmaksun jälkeen. Täten sijoittaja joutuu maksamaan osinkoveron, mutta vastaavasti hän saa vähennyskelpoisen tappion, jonka taloudellinen merkitys on suurempi kuin osinkovero, jos osake laskee osingon verran. Käyttäen tätä menetelmää sijoittaja voisi rakentaa tappioreservin, jonka turvin myyntivoitot voitaisiin eliminoida.

Tänä vuonna yhden euron osingosta menee 25,5 senttiä tai 27,2 senttiä veroa riippuen pääomatulojen määrästä. Vastaavasti kurssitappion tuoma verosuoja on 30 tai 32 senttiä. Yllä olevan menetelmän mukaan sijoittaja voisi eliminoida 4,5 tai 4,8 senttiä myyntivoittoveroja jokaista osinkoeuroa kohden.

Meistä tuntuu, että hyvinä pörssivuosina osakekurssit laskevat enemmän kuin osingon verran, jos osinkotuotto on poikkeuksellisen suuri. Tämä voisi viitata siihen, että sijoittajat yrittävät muuttaa myyntivoittoja lievemmin verotettaviksi osingoiksi.

Varoituksena voi mainita, että verottaja saattaa tulkita kyseisen menetelmän veronkiertona, jos sijoittajalla on yksi suuri myyntivoitto ja yrittää eliminoida sen näillä näennäisillä tappioilla. Sijoittaja on ottanut todellisen riskin ja jos hän on valinnut osakkeet oikein, voisi kauppoja perustella sillä, että todennäköisyys, että kurssi laskee vähemmän kuin osingon irroittaminen edellyttäisi, on suuri. Emme uskalla arvata kumman tulkinta, verottajan vai sijoittajan, voittaisi, mutta luultavasti tämä jäisi tuomioistuimen päätettäväksi.

Miten osakkeet reagoivat osingonmaksuun?

Kävimme läpi kaikki viime vuoden osingonmaksut ja pääomanpalautukset ja vertasimme niitä kurssireaktioihin. Tämä antaa hieman osviittaa siitä, miten kurssit reagoivat osingonmaksuun.

Osingonmaksulla on erittäin pieni vaikutus niiden yhtiöiden kursseihin, joiden kurssi on alle kolme euroa. 19 tapauksessa 22:sta kurssi laski vähemmän kuin osingon määrällä. Monessa tapauksessa kurssi oli jopa muuttumaton! Selitys on kuitenkin se, että tämä ryhmä koostuu suurelta osin pienistä, erittäin epälikvideistä yhtiöistä.

Muiden osinkoa maksavien yhtiöiden keskimääräinen osinkotuotto oli 4,6 prosenttia. 42 yhtiön osinko oli alle keskiarvon, kun taas 29 yhtiön osinko oli keskiarvoa suurempi. Puolet yhtiöistä, joiden osinkotuotto oli keskiarvoa pienempi, laski osinkoa enemmän. Koko ryhmä laski kuitenkin keskimäärin osingon määrällä.

Yhtiöt, joiden osinkotuotto oli keskimääräistä suurempi, käyttäytyivät hieman toisin kuin olimme odottaneet. Yhdessätoista tapauksessa kurssi laski osinkoa enemmän, yhdessä tapauksessa yhtä paljon ja 18 tapauksessa osinkoa vähemmän. Ostamalla ennen osingon irtoamista ja myymällä sen jälkeen olisi tässä ryhmässä saanut keskimäärin yhden prosentin ylituoton.

Viime vuoden tietojen perusteella näyttäisi siltä, että korkean osinkotuoton omaavien yhtiöiden osakekurssit laskisivat keskimäärin vähemmän kuin osingon määrällä. Tämän ryhmän pitäisi kiinnostaa myös niitä sijoittajia, jotka ovat kiinnostuneita muuttamaan kurssivoittoja osinkotuloksi. Ensinnäkin korkean osinkotuoton omaavat yhtiöt minimoivat transaktiokulut, mutta samalla on mahdollista tienata hieman ylimääräistä.

Katso korkean osinkotuoton osakkeet Nordnetin palvelusta

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
5 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
04.03.2014 19:21

Kevät on todella osakesäästäjän parasta aikaa. Lämmittää sydäntä (ja omaa lompakkoa) kun pienet osingot kilahtelevat taas Nordnetin tilille. Saa vahvistuksen itselleen siitä, että kannatti elää taas vuosi säästäväisesti “näkkileipää syöden” ja laittaa shoppailuun varatut rahat osakesijoituksiin krääsän ostamisen sijaan.

Ovatkohan lapsuudessa luetut Roope-sedän sarjisjutut vaikuttimena alitajuisesti vai mistä johtuu… mutta osakesalkun kasaaminen tuottaa itselleni enemmän mielihyvää kuin kaupoissa juokseminen ja kaikenlaisen turhankin ostaminen. Ei sitä uutta henkilöautoa tai herkkuruokia välttämättä ihminen tarvitse, hyvin pärjään ilmankin ja rahat säästöön.

Nimetön
Nimetön
27.02.2014 12:50

Kiitos ajankohtaisesta artikkelista! Sinansa raikasta luettavaa, koska tassa kasiteltiin muutakin kuin pelkkia efektiivisia osinkotuottoprosentteja kevaan parhaista osingonmaksajista.

Nimetön
Nimetön
26.02.2014 10:47

Näkyy Lindströmeissäkin asuvan pieni spekulantti.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.05.2014 13:31

Voisitko lainata ko kirajt ne luettuasi? Kiinnostaa ne4hde4, esitte4ve4tkf6 ko evolutionistit meiste4 kreationisteista niite4 samoja valheita vai oletteko keksineet ihan uusiakin. Kiinnostaa myf6s ne4hde4, piekse4ttekf6 samoja olkiukkoja vai oletteko keksineet uusia, vai onko tapahtunut se ihme, ette4 uskallatte kommentoida niite4 ve4itteite4 mite4 me kreationistit oikeasti esite4mme.

Nimetön
Nimetön
26.02.2014 10:22

Nolla artikkeli, yhden vuoden otanta. Pitäisikö tätä pitää jonkinlaisena tutkimuksena, kuten artikkelissa viitataan?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki