Siirry pääsisältöön

Osinkokauden kynnyksellä

Osakesäästäjän mielenkiintoisin kausi on alkamassa, kun yhtiöt kertovat edellisestä tilikaudesta ja julkistavat osinkoehdotuksensa. Ensimmäisinä tulevat Nokia torstaina (23.1.2014) ja Basware perjantaina. Mahdollisia poikkeuksellisia kertaeriä lukuun ottamatta meillä on jo melko tarkka käsitys vuoden 2013 tuloksista. Siitä huolimatta osinkoehdotuksiin liittyy usein yllätyksiä, jotka saattavat vaikuttaa merkittävästi lähiajan kurssikehitykseen. On toki uskaliasta lähteä etukäteen ennustamaan osinkoja, kun kohta kenen tahansa on helppoa olla jälkiviisas. On kuitenkin tosiasia, että oikeaan osunut arvaus palkitsee tekijänsä hyvin. Seuraavassa pyrin hieman valottamaan, mitä saattaa olla tulossa.

Kokonaisuutena tilikausi 2013 on suurin piirtein edellisvuoden kaltainen. Kotimaisten pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu liiketulos oli 7,9 ja 4,8 miljardia euroa vuosina 2011 ja 2012. Nokian suurtappiot kuitenkin vääristävät näitä lukuja, joten kannattaa tarkastella tilannetta ilman kännykkävalmistajaa. Luvut ovat silloin 9,0 miljardia ja 7,1 miljardia vuosilta 2011 ja 2012. Mikäli laskemme yhteen vuoden 2012 viimeisen vuosineljänneksen ja viime vuoden kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen liikevoitot, saamme tulokseksi 5,9 miljardia ilman Nokiaa (ml. Nokia 6,2 miljardia).

Kotimaisten pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu tilikauden raportoitu tulos jäi vuonna 2012 vain 2.180 miljoonaan euroon. Ilman Nokia jättitappiota se olisi kuitenkin ollut lähes kuusi miljardia euroa. Tästä jaettiin viime vuoden aikana osinkoa (ml. pääomanpalautukset) yhteensä 5.777 miljoonaa euroa. Kahden vuoden takaiseen lukemaan 6.329 miljoonaan ei ylletty, koska Nokia luopui viime keväänä osingonjaosta ensimmäisen kerran yli 140 vuoteen. Microsoft-kaupan jälkeen voinee pitää varmana, että Nokia palaa osingonmaksajien joukkoon. Tosin on olemassa riski, että osingonjako lykkääntyy kunnes yhtiön hallitus on vahvistanut uuden liiketoimintastrategiansa.

Kolmen pörssiyhtiön osinko tilivuodelta 2013 on jo tiedossa: Saga Furs nosti osinkoaan 1,70 eurosta 2,05 euroon, mikä tuntuu perin vaatimattomalta loikalta, kun muistamme, että mennyt tilikausi oli 14 kuukauden mittainen ja että voitonjako perustuu kaikkien aikojen parhaaseen tulokseen. Panostaja ja sen tytäryhtiö Takoma päättivät olla jakamatta osinkoa.

Helsingin pörssissä on suuri määrä yrityksiä, joiden osingonjako on lievästi sanottuna satunnaista. Nykyisen päälistan yrityksistä peräti 27 jätti osingot maksamatta tilikaudelta 2012. Valtaosa näistä jatkanee samaa käytäntöä tilivuonna 2013. Hyvin yksinkertaisen peukalosäännön mukaan kannattaa välttää sijoittamasta yrityksiin, joiden tulokset eivät riitä voitonjakoon. Menestyvän sijoittajan kannattaa päinvastoin panostaa vuotuisen osinkovirran kasvattamiseen kykeneviin yhtiöihin. Pitkällä aikavälillä osingon kasvuvauhti ja osakkeen arvonnousu ovat hyvin kiinteästi sidoksissa toisiinsa.

Mitkä yhtiöt ovat nostamassa osinkoaan tulevana keväänä? Monta ehdokasta on helppoa nimetä, koska tulos on vuonna 2013 huomattavasti kohentunut edellisestä vuodesta. Mielestäni aivan selviä osingon korottajia ovat esimerkiksi (aakkosjärjestyksessä) Neste Oil, aiemmin mainittu Nokia, Nordea, Olvi, Pohjola Pankki, Raisio, SRV, Vacon ja Viking Line. Näistä Nordea on jopa julkisesti vihjannut parantuneesta osingonmaksukyvystään. Jokseenkin varmoja tapauksia ovat myös Amer Sports, Apetit, Norvestia, Sampo, Scanfil, Tieto ja Tikkurila.

On olemassa myös joukko yrityksiä, joiden tuloksentekokyky vuonna 2013 ei ole kohentunut merkittävästi vuodesta 2012, mutta joiden noudattama osinkopolitiikka saattaa silti heijastua osingon lievänä korottamisena. Näitä ”jokereita” voisi olla Cramo, Elecster, Fiskars, Huhtamäki, Kesla, Nokian Renkaat, Oral Hammaslääkärit, TeliaSonera, Uponor ja Wärtsilä. Näistä Oral jätti osingot maksamatta vuodelta 2012. Nokian Renkaat kertoi joulukuussa, että ”yhtiön hallitus tulee esittämään yhtiökokoukselle vähintään edellisvuoden tasolla olevaa osinkoa.”

Valitettavasti on myös suuri joukko yrityksiä, joiden tuloksenteko vuonna 2013 oli sen verran tahmeaa, että ne joutuvat harkitsemaan osingon alentamista. Toimialoista perinteisesti hyvänä osingonmaksajana kunnostautunut media-ala on tällä hetkellä suurissa vaikeuksissa. Samaa voi sanoa heikosta kotimaisesta kulutuksesta kärsivistä yhtiöistä. Sanoma on jo julkisestikin kertonut selvästi heikentyneestä osingonmaksukyvystään. On toki muistettava, ettei osinko ole suoraan verrannollinen yhden tilikauden tulokseen. Monella yhtiöllä on jakokelpoisia voittovaroja monen vuoden tarpeisiin, joten niiden hallituksilla on hyvin paljon harkintavaltaa. Lisäksi joidenkin yhtiöiden omistajat saattavat vaatia osinkotuloja heikosta tuloksesta huolimatta. Tyypillisiä tällaisia yrityksiä ovat perhe- ja sukuyhtiöt.

Vaaravyöhykkeessä osingon alentajina ovat muun muassa Ahlstrom, Alma Media, Aspo, Atria, Basware, Cargotec, Ilkka-Yhtymä, Keskisuomalainen, Marimekko, Martela, Nurminen Logistics, Orion, PKC Group, Pohjois-Karjalan Kirjapaino, Ponsse, Raute, Sanoma, Soprano, Stockmann, Wulff-Yhtiöt ja Yleiselektroniikka.

Eräät muutkin yhtiöt tullevat käyttämään kuluvana vuonna vähemmän rahaa voitonjakoon kuin edellisenä vuonna ilman että voisi puhua osingon tietoisesta alentamisesta. Tähän ryhmään kuuluvat sellaiset yhtiöt, joiden osingonjako oli viime vuonna poikkeuksellisen suuri. Syynä saattoivat olla muun muassa yrityskauppojen mahdollistamat lisäosingot tai osinkoverotuksen kiristyminen vuoden 2014 alusta, minkä vuoksi kannatti aientaa tulevan kevään osingonjakoa. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi Biohit, Elektrobit, Exel, Kone, Lassila & Tikanoja, Okmetic, Revenio Group ja Vaisala.

Kaikkein vaikeinta osingon ennustaminen on jakautuneiden yhtiöiden osalta. YIT:stä irronneen Caverionin huikea kurssinousu viime vuoden jälkipuoliskolla ei voi selittää ainakaan osingonmaksukyvyllä, joka näyttää melko heikolta ainakin tilikauden 2013 osalta. ”Uusi” YIT on entistä alttiimpi suhdannevaihteluille, mutta osake on pitkään näyttänyt aliarvostetulta. Toinen irrokki Valmet ei näytä olevan sijoittajien suosiossa, mutta kohtuullinen osinko saattaa muuttaa tilannetta.

Edellä mainituista yhtiöistä salkuistamme löytyvät Ahlstrom, Alma Media, Amer Sports, Aspo, Atria, Cargotec, Caverion, Cramo, Fiskars, Huhtamäki, Ilkka-Yhtymä, Kone, Lassila & Tikanoja, Neste Oil, Nokia, Nokian Renkaat, Norvestia, Orion, Panostaja, PKC Group, Pohjola Pankki, Sampo, Sanoma, Scanfil, SRV, Stockmann, TeliaSonera, Tieto, Tikkurila, Uponor, Vacon, Valmet, Wulff-Yhtiöt, Wärtsilä ja YIT.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki