Nordnet Blogi

Osinkoverotus 2019 ja case Nordea

Osinkokausi on alkanut, joten on tullut aika palauttaa mieleen myös osinkojen verotuskäytännöt. Osinkoverotus vaihtelee riippuen siitä, onko kyse julkisesti noteeratusta (pörssiyhtiöstä) vai muusta yhtiöstä (listaamattomasta yhtiöstä). Verotus vaihtelee myös sen mukaan, mihin maahan yhtiö on listattu.

Osinko suomalaisesta pörssiyhtiöstä

Pörssilistattujen yhtiöiden jakamasta osingosta 85 % on veronalaista pääomatuloa ja 15 % verovapaata tuloa. Osinko on siis luovutusvoittoa kevyemmin verotettua tuloa.

Pääomatulojen veroprosentti on 30 % 30 000 euroon saakka ja ylimenevästä osasta 34 %. Osingosta menevän veron määrä on siten 25,5 % (0,85*30) tai 28,9 % (0,85*34) .

Osingot maksetaan Nordnet-tilillesi osingon maksupäivänä. Se on yleensä n. 10 päivän päästä yhtiökokouksesta ja osingon irtoamispäivästä. Osingon maksava pörssiyhtiö tekee osingoista automaattisesti 25,5 % ennakonpidätyksen, joka luetaan hyväksi lopullisessa verotuksessa ja kattaa siis koko veron määrän, jos pääomatulot ovat alle 30 000 euroa.

Osinko ulkomaisesta pörssiyhtiöstä

Jos osinkoa jakava yhtiö on EU-maasta tai sellaisesta valtiosta, jonka kanssa Suomella on osinkoihin sovellettava verosopimus, osinkoveron lopullinen määrä vastaa suomalaista osinkoverotusta. Silloin ulkomaisista osingoista peritään ulkomailla lähdevero, joka on suuruudeltaan Suomen ja lähdevaltion verosopimuksessa määritetty prosenttiluku. Tämä prosenttiluku hyvitetään Suomeen maksettavasta verosta, jolloin sinulle jää maksettavaksi lähdeveron ja suomalaisen osinkoveron erotus.

Esimerkki: ruotsalainen pörssilistattu yritys maksaa osinkoa 100 kruunun verran. Tästä peritään verosopimuksen mukainen lähdevero 15 %, eli Nordnet-tilillesi maksetaan osinkoa 85 kruunua. Lopullisessa verotuksessa Suomen valtio perii loput 10,5 kruunua (kun pääomatulojen veroprosentti on 30 %). Maksat siis samat 25,5 % veroa kuin suomalaisistakin yhtiöistä, mutta lähdeveron jälkeen jäävä loppuosa veroista peritään vasta lopullisessa verotuksessa.

Ulkomaisten osinkotuottojen osalta sinun on itse pidettävä huolta siitä, että lähdevero on peritty verosopimuksen mukaisesti. Jos sinulta on peritty liian suuri lähdevero, liikaveron palautushakemusten tehtailu voi osoittautua hyvinkin kannattavaksi puuhaksi. Lue aiheesta lisää: Ulkomainen osinko vaatii veronsa.

Case Nordea

Nordean pääkonttori muutti Suomeen 1.10.2018 ja samalla myös Nordean osinkoverotus muuttui. Suomalaisilta sijoittajilta peritään jatkossa ennakonpidätys 25,5 %, kuten muistakin Suomeen listatuista yhtiöistä.

Aiemmin osingosta perittiin 15 % lähdevero osingonmaksun yhteydessä ja loppuosa lopullisessa verotuksessa. Veron määrä ei siis muutu.

Parhaita osingonmaksajia

Tässä kirjoituksessa esitetty koskee yksityishenkilöiden verotusta. Yritysten verotus eroaa yksityishenkilöiden verotuksesta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

7
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
hubs
Vieras
hubs
Tämä kirjoitus unohtaa, että verotus on kokonaisuus. Tietysti on ihan hyvä muistuttaa, että Nordean osingosta tehtävä pidätys muuttuu (lähdevero/ennakonpidätys), mutta asiaan liitty myös ainakin tällainen juttu: https://blogi.nordnet.fi/tulo-ulkomailta-syo-verovahennyksen/ – tältä osin siis tilanne korjaantuu, kun Nordean osinko ei ole enää ulkomaista tuloa.
osinkosijoittaja
Vieras
osinkosijoittaja
Tuosta ulkomailta liikaa perittyjen lähdeverojen takaisinperinnästä olisi mukavaa saada käytännön ohjeistusta esim. mitä dokumentteja vaaditaan, mistä ne saa, paljonko aiheutuu kuluja jne. Ajankohtainen aihe, etenkin kuin Tanska sekä nyt myös Norja ovat liittyneet verosopimusten vastaiseen lähdeveron ennakonpidätykseen 15% -> 25%.
heps
Vieras
heps
Saako myyntitappiot vähentää osinkoverotuksesta
Kroisospennone
Vieras
Kroisospennone
Aviator
Vieras
Aviator
Jos myyn tappiolla osakkeita ja saan samaan aikaan osinkoa muista omistuksistani niin pitääkö minun tehdä itse tuo ilmoitus vai meneekö ”automaattisesti” pankista tms. verottajalle kuten nuo luovutusvoittolaskelmatkin? Joku konreettinen esimerkki olisi varmaan muillekin aloittelijoille hyödyksi.

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.