Nordnet Blogi

Populistinen protektionismi vastaan vastuuton vapaakauppa

Ensin Brexit, sitten Trump. Valitaanko seuraavaksi EU –vastainen Marine Le Pen ranskan presidentiksi ja Alternative für Deutschland (AfD) saksan uudeksi valtapuolueeksi? Populismi ja sen mukana kasvava protektionismi on todellinen uhka, paitsi maailmantalouden elpymiselle, varsinkin sen puolesta äänestäville kansantalouksille.

Protektionismilla tarkoitetaan kotimaisten tuottajien suojaamista ulkopuoliselta kilpailulta esimerkiksi suojatullein, valtion suoralla tai epäsuoralla avulla, suojatullein tai kiintiöin. Syinä ovat sinänsä hyvät tarkoitusperät kuten oman tuotannon, työllisyyden ja omavaraisuuden suojaaminen. Protektionistiset keinot ovat kuitenkin väärät ja johtavat päinvastaiseen tulokseen.

Protektionismi

Kuvitellaanpa esimerkiksi, että Espoo päättäisi sulkea rajansa tuontitavaralta ja kuntaanmuuttajilta. Perusteluna olisi tietenkin espoolaisten työpaikkojen ja yritysten suojeleminen. Espoossahan on tunnetusti paljon osaavia ihmisiä ja kannattavia yrityksiä. Sulkemalla rajat kukaan ei vie espoolaiselta työpaikkaa, eikä mikään muualta tuotu tuote tai palvelu syrjäytä Espoossa tuotettua tuotetta tai palvelua. Näin Espoolaisten työpaikat, yritykset ja talous ovat turvatut?

Koska muualla tuotettuja tuotteita ei saa tuoda Espooseen, syntyy uusia työtilaisuuksia. Espoolaiset saavat nyt tuottaa omat autonsa, vaatteensa, ruokansa ja hammastikkunsa. Koska Espoolaiset markkinat ovat pienet, tuotteiden hinnat lähtevät kuitenkin nousuun. Uuden automallin tuotekehityskustannukset kun täytyy upottaa muutaman sadan vuosittain myydyn auton hintaan. Hammastikkuja varten ei kannata pystyttää tehdasta. Niinpä hammastikut vuollaan käsin.

Pienimuotoisen tuotannon seurauksen lisäksi tuotteiden laatu heikkenee, koska ulkopuoliset osaajat eivät ole tervetulleita Espooseen. Espoolaiset eivät voi olla kaikessa yhtä hyviä kuin kaikki muut oman alansa ammattilaiset maailmalla. Ei vaikka koulujärjestelmä olisi kuinka hyvä. Espoossa riittää ensiksi töitä, mutta koska tuotteet ja palvelut ovat kalliita ja huonoja, talous näivettyy. Ihmisillä ei ole varaa hankkia samoja asioita kuin ennen. Ei edes espoolaisella vientiyrityksen työntekijällä, jonka tulot säilyvät ennallaan.

Tästä kaikesta seuraa se, että ne osaajat, joille riittää kysyntää muualla muuttavat pois – viimeistään julkisten palveluiden rahoittamiseksi tarvittavien 95 prosentin tuloverojen takia. Niinpä verot nousevat entisestään. Näin espoolaisilla on entistä huonommin varaa ostaa espoolaisia tuotteita ja palveluita. Syntyy konkursseja. Espoo velkaantuu ja lainoittajat kaikkoavat. Elintasosta voidaan olla montaa mieltä, mutta useimpien espoolaisten mielestä se on tässä vaiheessa heikentynyt. Vaikka ruoka olisikin lähituotettua.

Vapaakauppa

Protektionismin vastakohta on vapaakauppa. Siinä ihmiset ja yritykset voivat vapaasti käydä kauppaa keskenään myös valtakunnanrajojen yli. Vapaakauppa on kuitenkin poliittisesti hankala asia. Sen on viimeaikoina voinut EU:ssa selvästi aistia. Vaikka hyödyt ovat massiivisia, ne ovat epämääräisiä. Haitat sen sijaan ovat kohdistettuja, kannustaen siitä kärsiviä ajamaan äänekkäästi protektionismia.

Vapaakaupan kannustajat ovat maailmalla edustaneet valtavirtausta viimeiset kuusi vuosikymmentä. He ovat kuitenkin aliarvioineet nyt toteutuneet riskit siitä, että merkittäviä osia yhteiskunnista ovat jääneet paitsioon. Erilaisten tuotantojen hakeutuessa niille optimaalisiin maihin – kuten käsityövaihteista hyötyvä lenkkareiden tuotanto Kiinaan – alkuperäiset työntekijät ovat kärsineet. Tämän ehkäisemiseksi olisi tarvittu määrätietoisia rakenteellisia muutoksia avittavia toimenpiteitä, joita kuitenkin impotentit poliitikot ovat jättäneet toteuttamatta.

Niinpä nyt kuudenkymmenen länsimaisen rauhan ja talouskasvun vuoden jälkeen on nationalismi ja protektionismin vuoro. Siinä häviävät kaikki. Sen ovat myös talousviisastelijat huomanneet. Tuottavuus ei ole viime aikoina parantunut totuttuun tahtiin. Myös keskimääräinen vuotuinen osakemarkkinatuotto on ollut hidastumaan päin.

 

 

Aiheesta lisää 

The Economist: The Concencus Crumbles

The Harvard Business Review: Why Protectionism doesn’t pay

Bloomberg: The Lure of Protectionism Will Grow

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

5
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Nimetön
Nimetön
Protektionismi nousee, ja sitä vaan päivitellään. Mutta miksi protektionismi kasvattaa suosiotaan? Keskusta, Sdp ja Kokoomuus olleet hallitusvastuussa vuorotellen jo lähes 50vuotta, em puolueet ajaneet väärää politiikkaa, eivätkä suostu muuttamaan uusliberaali politiikkaansa, joka suosii eliittiä ja hyviä veljiä.
Nimetön
Nimetön
Vapaakauppa ja pääomien vapaa liikkuminen yhdistettynä globaaliin markkinaan on erittäin huono isäntä. Markkina ei koskaan tuota tavallisen kansalaisen kannalta hyvää ratkaisua tällaisessa ympäristössä. Taloudellinen toiminta optimoitui vain sijoittajan edun kannalta. Tätä on hyvin naivia nähdä kannatettavana asiana. Taloudellinen toiminta vaatii sääntelyä ja ohjausta aivan muilla ehdoilla. Jatkuvan kasvun ja tuottavuuden ideologia on heikon järjenkäytön ja realiteettien unihduksen tulos. Globaali talous ja ihmiskunta tulee tarvitsemaan yhä enemmän keskitettyä suunnittelua, sopimista ja valvontaa. Ihmismassojen ja luonnonvarojen sekä ympäristön yhteensovittaminen ei ole markkinavoimien näkymättömän käden hallittavissa eikä sitä tule alistaa sille. Se johtaa täystuhoon.
Nimetön
Nimetön
Kiitos selkeästä kirjoituksesta. Vain yksi kohta kirjoituksessa jää epäselväksi tai jotenkin arvoitukselliseksi. Kirjoittaja esittää, että vapaakaupan haittojen ”ehkäisemiseksi olisi tarvittu määrätietoisia rakenteellisia muutoksia avittavia toimenpiteitä, joita kuitenkin impotentit poliitikot ovat jättäneet toteuttamatta.” Mitäköhän nämä määrätietoiset rakenteelliset muutokset mahtaisivat olla? Oma arvaukseni on, että hyvinvointivaltiota ja sen turvaverkkoja olisi pitänyt purkaa paljon nykyistä enemmän ja jo aiemmin, jolloin täkäläinen palkkataso olisi laskenut globaalisti kilpailukykyiseksi.
Nimetön
Nimetön
(Ehkä yhtälailla epäämääräisesti todettakoon, että..) Tarvittavat rakenteelliset muutokset ovat niitä jotka: 1) lopettaisi Suomesta ne työt joita täällä ei kannata tehdä 2) varmistaisi, että kaikki edellisestä syystä työttömäksi jääneet saisivat uudet (taloudellisesti kannattavammat) työt 3) tukisi yrittämistä ja työntekoa ylipäätään (tuloloukut) Eli kaikki sellainen mikä kasvattaisi työssä käyvien määrää, työtehtäviä ja näiden taloudellista lisäarvoa Suomessa. Mielestäni varsinkin kohta 2 on jäänyt toteuttamatta.
Nimetön
Nimetön
”2) varmistaisi, että kaikki edellisestä syystä työttömäksi jääneet saisivat uudet (taloudellisesti kannattavammat) työt” Nykyisinhän toimitaan niin, että pyritään varmistamaan työnsä menettäneen päätyminen hullujenhuoneella järjettömän pompottelun vuoksi…

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.