Siirry pääsisältöön

Raha ei kasva puussa – eikä pankkitilillä

Pitkällä aikavälillä rahojen makuuttaminen pankin korottomilla tileillä voi olla riskialttiimpaa kuin niiden sijoittaminen esimerkiksi rahastoihin. Sopiva hätävararahasto on kuitenkin hyvä säilyttää aina pankkitilillä.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisilla kotitalouksilla oli vuoden 2019 lopussa yli 100 miljardia euroa talletuksia pankkitileillään. Talletuksien määrä on myös kasvanut tasaisesti vuositasolla viimeisen 10 vuoden ajan huolimatta siitä, että olemme eläneet poikkeuksellisen alhaisten korkojen aikakautta. Toki osa talletuksista on kuukausittaista käyttörahaa. Käteistalletuksiin verrattuna kotitalouksien sijoitusvarallisuus on kuitenkin varsin pientä.

Käteisvarojen makuuttaminen tilillä on suomalaisten kenties suurin virhe omassa taloudenhallinnassa. Säästäjät menettävät pitkän aikavälin arvonnousun, eivätkä hyödy korkoa korolle -vaikutuksesta. Toki osa talletuksista on kuukausittaista käyttörahaa, mutta valtaosa voitaisiin sijoittaa tuottavasti.

Tällä hetkellä talletuksien keskikoron ollessa noin 0,1 % ja osakerahastojen tuotto-oletuksen ollessa noin 7 %, menetetään 6,9 % vuosittainen tuotto. Se voi kuulostaa pieneltä, mutta pitkässä juoksussa se voi muodostaa yksittäisenkin säästäjän kohdalla satojen tuhansien eurojen eron. Esimerkiksi 20 vuoden aikana sijoitettu summa lähes nelinkertaistuisi 6,9 % tuotto-olettamalla.

Talletustilisäästäjät menettävät pitkän aikavälin arvonnousun, eivätkä hyödy korkoa korolle -vaikutuksesta.

Sopiva tasapaino sijoitusten ja talletusten välillä

Moni jättää rahat pankkitileille, koska se on turvallista. Mutta vaikka se on turvallista, se ei välttämättä ole järkevää. Voisikin sanoa, että pitkällä aikavälillä rahojen säilyttäminen tilillä on riskialttiimpaa kuin niiden sijoittaminen. Kaikkea rahaa ei kuitenkaan ole turvallista laittaa sijoituksiin – pahan päivän varalle pankissa on hyvä säilyttää itselle sopivaa turvapuskuria, jota voi käyttää yllättäviin menoihin.

Pankissa makaavien säästöjen ostovoimaa nakertaa vuodesta toiseen yleinen hintojen nousu, eli inflaatio. Euroopan keskuspankin (EKP) inflaatiotavoite on hieman alle 2 % vuodessa. Tällä vauhdilla säästöjen arvo laskisi 10 vuodessa noin 17 %. Pankkitalletuksille kertyy kuitenkin pientä korkotuottoa vuosittain – tosin tätä korkotuottoa myös verotetaan joka vuosi.

Älä tyhjennä pankkitiliäsi kokonaan

Hyvä ohjesääntö on pitää talletustilillä 1–2 kuukauden palkkaa vastaava summa säästössä. Näin se kattaa kuukauden kiinteät, juoksevat ja myös mahdollisesti yllättävät kulut. Talletustilille voi myös säästää lyhytaikaisia hankintoja varten, kuten tulevaa kesälomamatkaa varten. Loppusumma on kuitenkin hyvä sijoittaa osakkeisiin tai rahastoihin, oman riskinottokyvyn ja sijoitushorisontin mukaisesti.

Mihin sijoittaa talletukset?

Sijoituskohteiden valitseminen ei ole aina helppoa, mutta sijoitusideoita löytyy joka lähtöön. Haluatko helppoa hajauttamista rahastoilla? Katso tällöin ideoita Rahastoideat-sivultamme. Jos taas haluat käyttää hieman enemmän aikaa sijoituskohteiden tutkimiseen ja seuraamiseen, Osakeideat-sivu voi tarjota ideoita alkuun pääsemiseksi. Osakkeiden ja rahastojen parhaat puolet voi myös yhdistää ja poimia salkkuunsa hallinnointipalkkioiltaan edullisia ETF:iä eli pörssinoteerattuja rahastoja.

Jos haluat seurata menestyviä sijoittajia, voit kurkistaa myös mihin parasta tuottoa nauttiva kymmenys Sharevillen yli 200 000 käyttäjästä ovat sijoittaneet. Katso suosituimmat rahastot, osakkeet ja osallistu keskusteluun.

Menestystä sijoituksiin!

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki