Siirry pääsisältöön

Rahasto-osuuksien yllättävä lunastuskäytäntö

 

KYSYMYS:

Olen kuullut, että jos tarpeeksi monta sijoittajaa yrittää lunastaa osuutensa tavallisesta tai ETF-rahastosta, niin rahasto voi joutua myymään arvopapereita voidakseen maksaa kaikki lunastukset ulos rahana.

Eli kun osakemarkkinat sukeltaa rahasto myy osakkeita saadakseen käteistä. Osakkeiden myymisen seurauksesta rahastossa saattaa siten olla esimerkiksi jopa viidennes käteistä. Lisäksi osakkeiden myynti realisoi luovutusvoitot, josta rahastoon jäävä osuudenomistaja joutuu verolle.

Meneekö tämä näin?

———————————————————————————————————————————

VASTAUS:

Tämä on erittäin hyvä ja aiheellinen kysymys, koska useimmat rahastonomistajat eivät välttämättä tiedä miten lunastukset toteutuvat pörssiromahduksen yhteydessä. Varsinkin paljon tippuvien ja huonon likviditeetin omaavien, kehittyville markkinoille sijoittavien rahastojen kohdalla lunastuskäytäntö saattaa tulla osuudenomistajille yllätyksenä.

Tavallisten- ja pörssilistattujen ETF-rahastojen välillä on lisäksi merkittäviä eroja.

Tavalliset rahastot

Kun tavalliseen, rahastoyhtiöllä lunastettavaan rahastoon tulee paljon lunastuspyyntöjä, rahasto joutuu myymään osakkeita voidakseen maksaa lunastukset käteisenä. Osakerahastot pitää useimmiten mahdollisimman vähän käteistä salkussaan, jotta käteisen osaketuottoa jarruttava vaikutus minimoituisi.

Mikäli tavallinen rahasto pörssiromahduspäivänä onnistuu myymään tarpeeksi osakkeita tyydyttääkseen määräaikaan mennessä rahastoyhtiölle tulleet lunastukset, lunastukset toteutuvat kyseisen lunastuspäivän arvoon ja rahat maksetaan 2-3 kolmen päivän kuluessa (tai kun rahasto on saanut rahansa arvopapereiden myynneistä). Huomaa, että lunastuksen toteutumispäivä määrittää saatavan käteisen määrän vaikka maksu tapahtuisikin vasta myöhemmin.

Mikäli rahasto ei onnistu myymään tarvittavaa määrää osakkeita lunastusten maksamiseksi, siirtyy osa lunastuspyynnöistä seuraavaan päivään. Lunastukset käsitellään ja toteutetaan tulojärjestyksessä. Pahimmillaan lunastuksen toteutumista voi joutua odottamaan useita päiviä, esimerkiksi jos rahasto sijoittaa hyvin epälikvideille markkinoille. Rahasto ei kuitenkaan voi lyödä lunastusarvoja kiinni ennen kuin tarvittavat osakkeet on myyty. Muuten rahastoon jäävät osuudenomistajat kärisisivät heille kuulumattomia tappioita.

Eri maihin rekisteröityjen rahastojen verotus eroaa toisistaan esimerkiksi luovutusvoittojen osalta. Euroopassa rahastot eivät lähtökohtaisesti maksa luovutusvoittoja, muualla maailmassa käytäntö vaihtelee. Mikäli pörssiromahduksen yhteydessä veroseuraamuksia syntyy, kohdistuvat nämä ensisijaisesti osuutensa lunastaviin osuudenomistajiin. Rahaston arvopaperisalkusta myydään vain lunastusten arvon edestä arvopapereita. Veroseuraamukset eivät kuitenkaan jakaudu tasan, mikäli salkunhoitaja kohdistaa myynnit yksittäisiin osakkeisiin.

Pörssiromahdusten aikaan tavallisella rahastolla voi päiväkohtaisesti olla normaalia suurempia määriä käteistä salkussa. Käteisen määrä liittyy silloin ensisijaisesti (paitsi salkunhoitajan näkemyksen ottoon) rahaston lunastuspyyntöihin, eikä siksi varsinaisesti vaikuta rahastoon jäävien osuudenomistajien tuottoon.

ETF rahastot

ETF-rahastoja ei varsinaisesti merkitä tai lunasteta tavallisten rahastojen tapaan. ETF-rahastojen osuuksia ostetaan ja myydään pörssissä. ETF-osuuksien “lunastus” tapahtuu pörssissä osuuksia myymällä mikä ei vaikuta rahaston arvopaperisalkkuun millään tavalla. Rahaston salkku pysyy samana, vaikka rahaston osuuksilla käydään – osakkeiden tapaan – kauppaa vaikka kuinka.

Pörssiromahduksen yhteydessä ETF-osuuksien myyminen on toki hankalaa kun ostajia ei välttämättä ole mailla halmeilla. Hosuva ETF osuudenomistaja saattaa siksi helposti myydä osuutensa liian halvalla, ainakin rahaston arvopaperisalkun arvoon nähden. Mikäli rahaston osuuksille löytyy markkinatakaaja tilanne voi olla hieman parempi, mutta usein markkinatakaajakaan ei ostele osuuksia juuri pörssiromahduksen yhteydessä.

Suuret sijoittajat voivat toki merkitä ja lunastaa ETF-osuuksia suurissa köntissä. Silloin lunastus tapahtuu niin sanotun merkintäyksikön mukaisen osakesalkun ja käteissuorituksen muodossa (redemption “in-kind”). Tällaisen lunastuksen yhteydessä ETF-rahasto osakkeiden myymisen sijaan toimittaa lunastajalle rahastosalkun pienoiskoossa, osakkeineen kaikkineen. Näin ollen osakkeiden myynti ja mahdolliset luovutusvoittoverot ovat lunastajan ongelma.

Koska muiden osuudenomistajien hosumiset eivät voi vaikuttaa ETF-rahaston tuottoon millään tavalla, ETF-rahasto saattaa pitkäaikaissäästäjän kannalta olla mielekkäämpi vaihtoehto. Taitava rahastoyhtiö pystyy toki suojaamaan pitkäaikaissäästäjien intressejä myös tavallisissa rahastoissa, muun muassa yllämainittujen periaatteiden avulla.

Kaikki rahastot

Vaikka varsinkaan pitkäaikaissäästäjän ei kannattaisi myydä sijoituksiaan pörssiromahduksen aikaan, monet kuitenkin sortuvat tähän virheeseen. Tämä johtunee pitkälti siitä a) ettei osakesäästämisen pitkäjänteisyyttä ole sisäistetty b) sijoittaja kantaa liikaa riskiä, ja/tai c) hän kuvittelee pystyvänsä ajoittamaan markkinoiden liikkeitä.

Jos sen sijaan olet sisäistänyt, että osake(rahasto)sijoitus tehdään kymmeniksi vuosiksi kerrallaan, sijoitettuja rahoja ei siksi saa tarvita sinä aikana ja markkinaliikkeet ovat sattumanvaraisia – silloin säästöjen arvo tuplaantuu keskimäärin joka 8. vuosi ja unen laatu on yhtä hyvää oli markkinakehityksen suunta mikä tahansa.

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
02.02.2016 13:52

Kivijalkapankit menevät edelle jo varsinkin harvoin pientä kauppaa tekevien joukossa. Milloin NON vastaa hinnoitteluun? Muistetaan myös Deziron tulo.

http://www.nordea.fi/henkiloasiakkaat/saastot/sijoittaminen/online-sijoittaminen.html#tab=Hinnat-1_4_-alkaen

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki