Siirry pääsisältöön

Rahaston rekisteröintimaa Yhdysvalloista Eurooppaan – mitenkäs verot?

MiFID II:n tultua voimaan arvopaperivälittäjiltä on – ainakin toistaiseksi – kielletty Pohjois-Amerikkaan rekisteröityjen ETP-tuotteiden (Exchange Traded Product), kuten ETF-sijoitusrahastojen ostomahdollisuuden tarjoaminen EU:n kansalaisille. Nordnetin asiakkaiden suosimista ETP-tuotteista noin kolmasosaa ei voi enää ostaa (vaikkakin niitä voi edelleen omistaa ja myydä).

Pohjois-Amerikkaan rekisteröityjä, varsinkin kehityksen kärjessä olevia ETP-tuotteita jäädään siis kaipaamaan. Toisaalta kielto tulee ohjaamaan EU:ssa asuvien sijoittajien rahat EU:ssa rekisteröityihin sijoitustuotteisiin, mikä kasvattaa kaupankäyntivolyymejä ja uusien tuotteiden kaupallista mielekkyyttä niitä tarjoaville tahoille.

Kysymys kuitenkin kuuluu: miten Yhdysvalloissa ja EU:ssa rekisteröityjen, Yhdysvaltoihin sijoittavien sijoitusrahastojen verotukset eroavat toisistaan?

Vero-erot?

Veroa kannetaan kolmella tasolla: i) lähdemaassa, ii) sijoitustuotetasolla ja iii) henkilökohtaisessa verotuksessa.

i) Osinkojen ja korkomaksujen lähdeverotus

Lähdeveroa joutuu maksamaan esimerkiksi osingoista, osinkoa maksavan yrityksen kotimaahan. Siltä osin kun pohjoisamerikkalaiselle ETP-tuotteelle – kuten Yhdysvaltoihin sijoittavalle ETF:lle – löytyy Irlantiin rekisteröity serkku, lähdeverotuskohtelu on sama, kuin jos sijoittaisit yhdysvaltalaiseen ETF:ään. Irlanti onkin toiseksi suurin rekisteröintimaa EU-rahastoille.

Irlannin ja Yhdysvaltojen verosopimuksessa lähdevero on määritetty samaan 15 prosenttiin, kuin Suomen ja Yhdysvaltojen välisessä verosopimuksessa. Luxembourgiin rekisteröity rahasto joutuu sen sijaan maksamaan 30 prosentin lähdeveron Yhdysvaltoihin osingoistaan. Yhdysvaltoihin sijoittaessa sijoitusrahaston reksiteröintimaalla on merkitystä.

EU:n alueelle sijoittavat rahastot eivät lähtökohtaisesti maksa lähdeveroja, oli rahasto sitten rekisteröity EU:ssa tai Yhdysvalloissa (poikkeuksena esimerkiksi Tanska). Verovapaus on toisin sanoen yksisuuntainen.

ii) Rahastojen verotus

EU:ssa rahastot eivät tavallisesti maksa veroja rahastoihin kertyvästä osinko- tai korkotuotosta rahaston rekisteröintimaan verottajalle. Tämä pätee myös Irlantiin rekisteröityyn ETF:ään (katso tämän linkin takaa löytyvästä PWC:n selvityksestä sivu 14).

iii) Henkilökohtainen verotus

Yhdysvaltalaiset osingot karttuvat Irlantiin rekisteröityyn rahastoon 85-prosenttisesti ja kasvavat kasvu-osuudellisessa rahastossa korkoa korolle, kunnes myyt osuudet. Luovutusvoitosta maksat sitten pääomatuloveron Suomeen (katso Suomen ja Irlannin verosopimus 14 Artikla, 6. kappale – huomaa että ETF:t ovat verotuksessa rahastoja).

USA:ssa tuotto-osuudet

Yhdysvalloissa rahastot maksavat realisoidut voittonsa aina ulos.  Tällaisissa “tuotto-osuudellisissa” rahastoissa sijoittaja joutuu vuosittain i) lähdeveron lisäksi maksamaan rahaston ii) rekisteröintimaan perimän ennakkoveron ja iii) Suomen verotuksessa loput.

Kunhan ennakonpidätys toteutetaan (oikaisua anomalla tai arvopaperivälittäjän toimesta) Suomen verosopimuksen mukaisesti, sijoittaja maksaa osingoista suomalaisen pääomatuloverotuksen mukaiset 30-34 prosentin verot – osinkotulojen määrästä riippuen.

Rahastosijoituksen kannalta tämä vastaa – 2-5 prosentin osinkotuotto-olettamalla – ylimääräistä 0,3-0,95 prosentin vuotuista kuluerää (2% x (30%-15%) = 0,3 ja 5% x (34%-15%) = 0,95).

EU:ssa kasvu-osuudet

Osingot uudelleensijoittavassa (eli kasvuosuudellisessa) sijoitusrahastossa rahastoon kertyvät osinko- ja korkomaksut sijoitetaan suoraan uudelleen rahastossa oleviin arvopapereihin. Jos keskimääräinen vuotuinen osaketuotto-olettama on 7 prosenttia ja veroetu lähes prosentin, on vaikutus Suomalaiselle sijoittajalle pitkässä juoksussa merkittävä.

EU:sta löytyy kasvuosuudellisia ETF:iä ja tavallisilla rahastoillakin on usein molemmat osuusluokat. Yhdysvaltoihin rekisteröityjen sijoitusrahastojen on maksettava realisoidut tuottonsa ulos osuudenomistajille.

Lue lisää MiFID II:n tuomista muutoksista tästä.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
5 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
16.01.2018 15:13

Kysymys, miten saa tilin Nordnet Tanskaan, jottaa pääsee jälleen ETF kaupoille?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.01.2018 11:37

Valitettavasti vain muuttamalla Tanskaan. /Henri

Nimetön
Nimetön
16.01.2018 15:13

Martinille tiedoksi, että huhujen mukaan kilpailijanne Danske Bank myy onlinena USA:n ETF, kun oston tekee itsenäisesti. Perustuu Tanskan finanssivalvonnan tulkintaan.

Nimetön
Nimetön
05.01.2018 02:55

Hei,

Voisitko avata alla olevaa hieman lisää?

“Rahastosijoituksen kannalta tämä vastaa – 2-5 prosentin osinkotuotto-olettamalla – ylimääräistä 0,3-0,95 prosentin vuotuista kuluerää (2% x (30%-15%) = 0,3 ja 5% x (34%-15%) = 0,95).”

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.01.2018 15:11

Tässähän ei nyt sitten ole otettu huomioon, että Yhdysvaltalaisten verojen vähennykset saa omassa verotuksessa hyödyntää Yhdysvaltoihin rekisteröidyssä sijoituksessa. Jos löytyy vähennyksiä, esim Internet liittymä, virustorjunta jen, ne vuosittaiun vähennettävissä taas Suomen verottamasta 15%:sta.

Samoin jää huomoimatta, että jos osingoilla ostetaan korkeampaan kurssiin kurssin noustessa voitot eivät ole niin suuret ja lopussa myydessä voittoverotus pienempi. Jos ävhennyyksiä jää tekemättä ja osa hankittu “kalliimalla” niin mielestäni ei ole yksi selitteisesti selvää, että voittaa verotuksessa.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki