Nordnet Blogi

Sijoittajien rihkamaa

Sijoituksia tulisi analysoida niiden pitkän aikavälin reaalituottopotentiaalin ja tuotto-riski-suhteen perusteella. Näistä kriteereistä ensimmäinen on varsin tärkeä, sillä jos sijoitukselle ei saa reraalituottoa, säästöjen ostovoima kutistuu.

Sijoittajien riskikäyttäytymistä ohjaavat kuitenkin toivo ja pelko, joten sijoittajan kannalta sellainen sijoitustuote, joka yhdistää lottokupongin (toivo) ja palovakuutuksen (pelko) on siis houkutteleva.

Yllä mainittu seikka on tietysti johtanut siihen tilanteeseen, että pankkiirit hyväksikäyttävät näitä mainituja psykologisia heikkouksia ja myyvät monia lottokupongin ja palovakuutuksen yhdistäviä sijoitustuotteita, joita voimme hieman hienommin kutsua strukturoiduiksi tuotteiksi. Ne tavallisesti antavat NIMELLISEN pääomaturvan ja mahdollisuuden kivaan ja pieneen tuottoon, vaikkapa 15 %. Kyse ei kuitenkaan ole säästöjen ostovoiman turvaamisesta vaan nimellisestä arvosta. Säästöjen ostovoimaa voi paremmin turvata sijoittamalla osakkeisiin.

Vaikka pääomaturvatun lainan tuottorakenne saattaa tuntua eksoottiselta ja sellaiselta, että siitä kannattaa maksaa, ei se sitä ole. Tuotteet tehdään usein optioita käyttäen ja sijoittaja yhtenä osana strukturoitua tuotetta tavallisesti ostaakin option eli mahdollisuuden (antaa toivoa). Sen lisäksi vielä sijoitetaan osa strukturoidun tuotteen pääomasta lainaan, jonka pääoma on X vuoden päästä on taattu (poistaa pelkoa). Saman logiikan perusteella kuitenkin myös Kreikan liikkeelle laskemat velkakirjat ovat myös pääomaturvattuja.

Mikä olisi siis kyseisten tuotteiden odotettu inflaatiokorjattutuotto-odotus? Entä niiden tuotto-riski-suhde?

Ilman sen kummenpaa matemaattista demonstraatiota voidaan kuitenkin varmaan todeta, että jos pääomaturvatut sijoitustuotteet olisivat pitkällä aikavälillä kannattavia sijoitustuotteita, Veikkauksen liiketoiminta olisi lottoamista (ei niiden järjestämistä) ja Sampo ostaisi vakuutuksia.

Mahdollinen käteen jäävä reaalituotto haisee pahalle.

Kun pankkiiri tarjoaa minulle strukturoituja tuotteita, minä nauran. Ne ovat sijoittajien rihkamaa.

 

/Jarkko Peltomäki

 

Photo credit: Kotomicreations / Foter / CC BY-NC

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.