Nordnet Blogi

Sijoittamisen aloittaminen nuorena

Morjes Martin!

Olen 15-vuotias nuori ja katsellut jo jonkin aikaa #rahapodi-jaksojanne.

Olette saanneet mielenkiintoni sijoittamista kohtaan ehdottomasti heräämään ja haluaisin oppia aiheesta tarpeeksi onnistuakseni sijoittamisessa, siksi päätinkin suoraan ottaa sinuun yhteyttä pienien vinkkejen ja neuvojen toivossa.

Etsin matalan riskin ja sijoitus-summan tapaa kerryttää omaisutta pitkällä aikavälillä, kuukausipanokseksi voisin laittaa esimerkiksi noin 50-100€. Muun muassa minua askarruttavia kysymyksiä ovat:

  • Rahastot kuten esim. Nordetin Suomi Super vaiko osakesijoittaminen?
  • Kuinka pääsen alkuun ja millainen alkupääoma minulla tulisi olla?
  • Kuinka sijoittaminen ala-ikäisenä toimii kun ei omaa esim. omia verkkopankkitunnuksia tai ole iän puolesta muutenkaan kykenevä hoitamaan kaikkea itse?

Parhain terveisin, NN


Hei!

Hienoa että olet, varsinkin oma-aloitteisesti näin ajoissa liikkeellä 😉

Alkuun

Tarvitset huoltajien allekirjoitukset asiakkaaksi tulemiseen. Heillä on oikeus/velvollisuus säästöihisi ja sijoittamiseesi niin kauan kun olet alaikäinen. Aloittaisin sillä, että avaisin huoltajien avulla pankkitilin johonkin pankkiin, josta sitten nettipankkitunnuksilla voit siirrellä rahaa esimerkiksi kuukausisäästöjen muodossa Nordnetiin. Asiakkuus kannattaa avata omiin nimiisi, jotta välttyisit lahjaverolta.

Nordnetilla alkuun pääset ryhtymällä asiakkaaksi täältä. Asiakkuus ei maksa mitään. Sen jälkeen kannattaa myös solmia kuukausisäästösopimus, jolloin sopimuksen puitteissa voit automaattisesti kanavoida Nordnetin tilille siirretyt rahat tiettyihin valitsemiisi rahastoihin. Huomaa, ettet sitoudu maksamaan tiettyä summaa joka kuukausi, vaan aina kun kuukausisäästösopimukseen liitetyllä tilillä on rahaa, ne sijoitetaan sinun puolesta ilmaiseksi määrittelemiisi rahastoihin.

Kustannukset

Nordnetillä asiakkuus ei tosiaan maksa mitään, eikä kuukausisäästäminen sijoitusrahastoihin maksa mitään. Jos ohjaat varasi Superrahastoihin, koko asiakkuutesi ei käytännössä maksa mitään, pois lukien tyhmä 0,25% valuutanvaihtokulu kun sijoitat muihin kuin Superrahasto Suomeen. Pienet sijoittamiseen liittyvät kokonaiskulut ovat sijoitusmenestymisen edellytys.

Vinkki

Hyvä vinkki on myös [hienovaraisesti] pyytää sukulaisia tekemään rahalahjoituksia suoraan kuukausisäästösopimuksen tilillesi sen sijaan, että ostaisivat jotain tavaraa merkkipäivinäsi. Kuka tahansa saa antaa kenelle tahansa korkeintaan 4999 euron lahjoituksen kolmen vuoden aikana ilman veroseuraamuksia.

Tuotto-odotuksista

Osakkeiden arvo heiluu paljon lyhyellä aikavälillä, mutta vastavasti tuottavat parhaiten pitkällä aikavälillä. Alla kuvaaja eri pääomaluokkien 210 vuoden tuottohistoriasta.

Osakemarkkinoille, joko suoraan mutta varsinkin kustannustehokkaiden rahastojen kautta sijoitetut eurot kasvavat kymmenessä vuodessa keskimäärin kaksinkertaiseksi, 30 vuodessa kuusinkertaiseksi ja 60 vuodessa viisikymmenkertaiseksi. Valitse aina sellainen rahasto jossa on niin sanotut kasvu-osuudet. Sellaisissa rahastoon kertyvät osingot sijoitetaan verottamatta suoraan rahastossa oleviin osakkeisiin.

Mihin sijoittaa?

En saa jakaa sijoitusneuvoja, mutta esimerkiksi 3 vuotias tyttäreni säästää 100 euroa kk kaikkiin neljään Superrahastoon (eli 25 euroa/ rahasto). Tällaisen sijoitussalkun arvo nousee välillä tyyliin 50 prosenttia yhtenä vuotena ja toisena puolittuu, mutta se kuuluu asiaan. Näiden liikeiden ajoittaminen saattaa tuntua järkevältä, mutta ei siihen kannata ryhtyä. Ammattilaisetkin vain tuhoavat vaurastumista kun tätä yrittävät.

Pitkässä juoksussa, eli kymmenien vuosien aikana vaurastumisesi heilunta tasaantuu ja saamasi keskimääräinen vuotuinen tuotto lähenee noin seitsemää prosenttia. Tämä on paljon ja niin sanotun korkoa korolle efektin takia vaikutus on mieletön (katso myös video alla).

Lue myös: Vaurastumisen kolme kulmakiveä, Korkoa korolle sukupolvien yli, Vaurastuminen on ihmisoikeus, Maksa vähemmän niin saat enemmän

Mukavaa vaurastumista 👍 Aloittamalla nyt sinulla on mukavasti aikaa vaurastua hyvissä ajoin.

Muista myös ettei Raha tee onnelliseksi, eikä elämän tarkoitus ole rahan tekeminen. Yhtä lailla kaikkien kannattaisi ottaa vetoapua omaan talouteensa hyödyntämällä pitkäjänteistä, kustannustehokasta osakesäästämistä.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi ja puhelimitse numerosta 050 5918292.


Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

1
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
laurisson
Vieras
laurisson
Ah, olenkin odottanut tekstiä minkä voisin syöttää suoraan lapsilleni ilman että selitän itse suu vaahdossa asiasta. Uskon että tää uppoaa paremmin kuin vanhemmilta tuleva toitotus. Kiitos Martin!

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.