Nordnet Blogi

Stop Loss -toiminto osana sijoitusstrategiaa

Monille aktiivisille sijoittajille Stop Loss on tuttu ominaisuus, mutta harva kuitenkaan tietää, miten sitä oikeastaan kannattaisi käyttää. Tässä artikkelissa käsittelemme, miten Stop Loss -ominaisuus toimii osana sijoitusstrategiaa.

Stop Loss osana sijoitusstrategiaa

Stop Loss -toimintoa voi käyttää osana yksittäisistä osakkeista koostuvan salkun riskienhallintaa. Riskienhallinta jakautuu kahteen osaan:

  • Osa 1: Hajauttaminen. Hajauttaminen tarkoittaa, että sijoitat pääomaasi useisiin keskenään erilaisiin kohteisiin, joiden arvonmuutokset korreloivat mahdollisimman vähän keskenään. Modernin portfolioteorian mukaan jo kymmenen osaketta eri toimialoilta voi riittää, mutta mitä enemmän, sitä parempi hajauttamisesta saatava hyöty on.
  • Osa 2: Tiedä, koska luopua häviäjäosakkeista. Kuten sijoitusmaailman tunnettu sanonta kuuluu: ”Cut your losses, let your profits run”, eli vapaasti suomennettuna ”leikkaa pois tappiolliset ja anna voittajien kasvaa”. Sijoittamista voidaan siis verrata puutarhanhoitoon: kun leikkaat säännöllisesti pois rikkakasvit, niin kukkaistutuksesi kukoistavat. Tässä vertauskuvassa Stop Loss on kuin puutarhanhoitaja, jonka voit palkata poimimaan rikkaruohoja puolestasi.

Oletetaan, että sinulla on esimerkiksi kymmenestä osakkeesta koostuva salkku, jossa kukin osake on samalla kymmenen prosentin painotuksella. Asetat kullekin osakkeelle Stop Loss -toimeksiannon siten, että se päätyy automaattisesti myyntiin 10 % kurssipudotuksen sattuessa kohdalle. Tällöin salkkusi kokonaisarvo ei periaatteessa voi pudota kuin yhden prosentin, vaikka yksittäinen omistuksesi sukeltaisi rajuunkin laskuun.

Kaikkiin osakkeisiin vaikuttavat, yleiset pörssiromahdukset toki voivat aiheuttaa sen, että pahimmillaan jopa kaikki salkkusi osakkeet laskevat kerralla 10 % tällöin Stop Loss -toimeksianto vain leikkaa tappiot koko salkun osalta kymmeneen prosenttiin.

Stop Loss käytännössä case Fred Olsen Energy

Yllä on esitetty norjalaisen öljy-yhtiö Fred Olsen Energyn (FOE) kurssigraafi. Graafi on esimerkki siitä, että kurssilasku voi kestää vuosikausia  pidempään kuin kukaan odottaa. Kuvaajasta myös näkyy, että yhtiön kurssikehitys on ollut rajusti sahaavaa vuosina 20082014. Jos yhtiötä omistaneella sijoittajalla olisi ollut vaikkapa 15 prosentin laskulle asetettu Stop Loss käytössä tuolloin, niin sijoittaja olisi välttynyt tasaisen tappavalta ja lähes kaiken arvon syöneeltä pudotukselta viime vuosina.

Yllä oleva esimerkki alleviivaa myös sitä, että sijoittajalla tulee olla mietittynä strategia tietyn osakkeen osalta jo ennen sen ostamista. Jos strategiaa ei ole, sijoittaja voi päätyä irrationaalisin perustein pitämään osaketta katkeraan loppuun asti tai jopa sijoittamaan siihen lisää. Taitava puutarhuri ei katsele rikkaruohoja (eikä varsinkaan lannoita niitä), vaan hän leikkaa ne pois ja istuttaa uudet siemenet, jos kukka kuoli.

Stop Loss käytännössä

Voit tehdä palvelussamme joko ns. yksinkertaisen/normaalin tai liukuvan Stop Loss -toimeksiannon. Se tarkoittaa, että voit vähentää sijoitustesi riskiä seuraavin tavoin:

  • voit syöttää kurssin, jolla osake myydään automaattisesti salkustasi (tai ostetaan salkkuusi)
  • voit syöttää kurssimuutoksen suuruuden, jonka koittaessa osake myydään automaattisesti salkustasi (tai ostetaan salkkuusi)

Stop Loss löytyy sekä vanhasta palvelustamme (nordnet.fi) että uudesta palvelustamme (next.nordnet.fi). Käymme seuraavassa kuitenkin läpi vain uuden palvelun toiminnallisuudet, koska uudella puolella voit lisätä Stop Loss -toimeksiannon myös esimerkiksi Pohjois-Amerikan markkinoille, toisin kuin vanhassa palvelussamme, missä Stop Loss on rajoitettu koskemaan vain pohjoismaisia osakkeita.

Löydät ominaisuuden valitun arvopaperin kaupankäyntisivulta, seuraavasta kohdasta:

Kun syötät Stop Loss -toimeksiantoa, näet pienen tietoruudun, joka kertoo, miten toimeksiantosi tulee toteutumaan, jos painat Osta- tai Myy-painiketta.

Stop Loss ja kustannukset

Stop Loss -toimeksiannon käyttämiseen ei liity mitään ylimääräisiä kuluja tai maksuja – maksat vain normaalin hinnaston mukaisen välityspalkkion toteutuneista kaupoistasi. Puutarhuri laskuttaa siis vain keräämistään rikkaruohoista, ei niiden vahtimisesta.

Stop Lossin vaarat ja vaihtoehto Stop Lossille

Stop Loss -toimeksiantojen etu on, että sinun ei tarvitse jatkuvasti seurata omistamiesi osakkeiden kehitystä. Haittapuoli on se, että osakkeesta riippumaton tapahtuma (esim. yleinen, lyhytkestoinen paniikki markkinoilla) voi laukaista Stop Lossin tarpeettomasti osakkeelle, joka on muuten kehittynyt vahvasti. Tällaisia tilanteita voi ehkäistä käyttämällä Stop Lossin sijaan kurssihälytyksiä. Voit asettaa omistuksillesi kurssihälytyksiä kohdassa Markkina -> Luo kurssihälytys.

Toinen huomioitava asia on, että etenkin Stop Loss -myyntitoimeksiannoissa aktivointikurssin ja toimeksiantokurssin välille kannattaa jättää riittävästi erotusta, jotta nopeissa ja jyrkissä kurssilaskuissa toimeksianto ei jää toteutumatta. Hyvin voimakkaissa kurssiliikkeissä Stop Loss -toimeksianto voi jäädä kaikesta varautumisesta huolimatta toteutumatta – sijoittajan on syytä huomioida tämä ja tarkkailla markkinoita etenkin silloin, kun kyse on rahallisesti merkittävästä positiosta.

Tärkeintä sijoittamisessa on se, että olet miettinyt itsellesi strategian ennen sijoituspäätösten tekemistä. Näin vältyt paniikkimyynneiltä ja siltä, että salkkusi täyttyy ajan myötä rikkaruohoista.

Katso myös video, jossa meklari Joonas Nurmi käy läpi Stop Loss -toiminnon ideaa:

Onnea sijoituksiin!

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Huom! Stop Loss -toiminnon saa käyttöön vasta, kun on ensin läpäissyt aiheeseen liittyvän tietämystestin osoitteessa https://next.nordnet.fi/knowledge-test/32.

Nordnet
Nordnetin työntekijät

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

2
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Ben
Vieras
Ben
Kannattaa myös harkita että jättää etenkin myyntitoimeksiannossa aktivointikurssin ja toimeksiantokurssin väliin erotuksen, jotta kurssien jyrkässä ja nopeassa muutoksessa toimeksianto ehtii mennä varmemmin läpi markkinoilla. Jos erotusta ei ole tai se on hyvin kapea, voi kurssin nopea muutos estää toimeksiannon toteutumisen.

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.