Siirry pääsisältöön

Sveitsin frangi ja maailman miljonäärit

Sveitsin keskuspankki päästi tänään torstaina yllättäen frangin ja euron vaihtokurssin kellumaan. Eurokriisin keskellä vuonna 2011 keskuspankki oli päättänyt, että yhdellä eurolla saa vähintään 1,20 frangia.

Kelluttamisuutisen jälkeen Sveitsin frangi nousi välittömästi 17 prosenttia euroon nähden, vaikka Sveitsin keskuspankki samalla hetkellä alensi jo ennestään negatiivista viitekorkoaan puolella prosentilla -0,75 prosenttiin, markkinareaktion lievittämiseksi. Matalampi korko kun tekee frangin vähemmän kiinnostavaksi: frangimääräisiä talletuksia syö nyt noin 0,75 prosentin negatiivinen korko. Mihin tämä kaikki sitten vaikuttaa?

Hiihtoloma Sveitsissä kallistui

Jos sinulla on hiihtolomareissu Sveitsiin maksamatta, se kallistui juuri lähes viidenneksen. Jos maksoit matkan äskettäin luottokortilla, kannattaa tarkistaa, että matka on jo veloitettu. Luottokorttitalon kiusaus siirtää kurssinousu asiakkaille maksutapahtuman jälkeen voi olla suuri. Joka tapauksessa kaikki määränpäässä maksaa nyt viidenneksen enemmän.

Sveitsiläiset sijoitukset ponnahtivat

Jos sinulla on frangeja sveitsiläisellä tilillä, olet sijoittanut sveitsiläisiin osakkeisiin, rahastoihin (jotka ovat sijoittaneet Sveitsiin) tai kiinteistöihin, tai jos sinulla on frangimääräisiä saatavia, voit onnitella itseäsi: olet nyt 17 prosenttia varakkaampi. Maailman miljonäärit, jotka tavan mukaan makuuttavat osaa varallisuudestaan Sveitsissä, vaurastuivat siis juuri entisestään.

Toisaalta jos sinulla on frangimääräistä velkaa, olet nyt saman verran köyhempi, ellei sinulla ole vastaavaa määrä omaisuutta tai saatavia.

Osakemarkkinoiden reaktio

Osakemarkkinat ympäri Euroopan reagoivat Sveitsin keskuspankin päätökseen ensin rajuilla pudotuksilla, mutta markkinat palautuivat pian uutista edeltävälle tasolle. Syy ensireaktioon on todennäköisesti ollut markkinoiden pelko siitä, että sveitsiläiset sijoittajat joutuisivat myymään eurooppalaisia arvopapereita pakon edessä.

Euron kurssi

Euron kurssi heikentyi euron ja frangin minimivaihtokurssin romuttamisesta kaikkiin päävaluuttoihin nähden. Näin siksi, että euroalueelta katosi tavallaan juuri 20. valtio – Sveitsi. Kun frangin minimivaihtokurssi ei enää pidä euron arvoa ylhäällä, euron arvo tippui.

Sveitsiläiset hedge-rahastot

Sveitsiläiset hedge-rahastot, jotka ovat lainoittaneet arvopaperisalkkunsa frangimääräisellä lainalla ja sijoittaneet ulkomaille, ovat nyt todella kovan paikan edessä. Yksinkertaistettu esimerkki: sveitsiläiseen rahastoon on sijoitettu 100 yksikköä frangia. Tämän lisäksi rahastoa on lainoitettu (vivutettu) toisella mokomalla. Sijoituksia on tehty euro-alueelle koko 200:n edestä. Kun näiden sijoitusten frangimääräinen arvo juuri tippui noin viidenneksennellä, rahastosta haihtui 40 frangia, eli rahaston nettoarvosta (NAV) haihtui 40 prosenttia yhden keskuspankin päätöksen myötä. Viisinkertainen vivutus (100+500), johtaisi koko rahaston menetykseen.

Harva sveitsiläinen hedge-rahasto on kuitenkaan sijoittanut kaikki rahansa euromääräisiin kohteisiin, mutta myös muiden päävaluuttojen frangikurssi heikkeni vastaavasti. Kansainvälisen sijoitussalkun perusvaluutan (kotivaluutan) kurssiheilahdus vaikuttaakin arvopaperisalkun kaikkiin sijoituksiin.

Siksi monen sveitsiläisen hedge-rahaston salkunhoitajat ovat tänään helisemässä. Kuten myös ulkomaalaiset hedge-rahastot, joilla isoja lyhyeksimyytyjä positioita esimerkiksi sveitsiläisissä korkopapereissa. Myös sveitsiläisten yksityissijoittajien ulkomaille sijoittamat eläkerahat saivat tänään pahan kolhun.

Miksi Sveitsin keskuspankki yllätti markkinat?

Sveitsin keskuspankki ei olisi voinut varoittaa lähiaikoina tapahtuvasta muutoksesta, koska markkinat olisivat joka tapauksessa reagoineet siihen heti. Jos Sveitsin keskuspankki olisi “ilmoitellut”, että “pohdiskelevat” parhaillaan euron ja frangin minimivaihtokurssin “välttämättömyyttä”, frangin arvo markkinoilla olisi ponnahtanut saman tien. Sveitsin keskuspankki alensi sen sijaan viitekorkonsa lähes prosentin miinukselle, jotta frangin arvo ei nousisi niin paljon.

Päätös minimivaihtokurssin purkamiseen perustunee siihen, että sidotut valuuttakurssit eivät ole kestäviä pitkässä juoksussa. Niillä voi hyvin vakauttaa markkinoita lyhyellä ja keskipitkällä tähtäimellä, mutta se on käytännössä mahdotonta pitkässä juoksussa. Ajankohtaan on vaikuttanut euron merkittävä heikkeneminen viime aikoina.

Vaikutukset?

Mitkä sitten ovat tämänpäiväisen euron ja frangin minimivaihtokurssin romuttamisen, euron halpenemisen ja halvan öljyn vaikutukset? Kun euron arvo laskee, Euroopan tuonti kallistuu. Tämä kohdistaa eurokassavirrat kasvavassa määrin euro-alueella tuotettuun tavaraan, mikä tukee eurotaloutta. Samalla vienti euroalueelta saa vetoapua kun sen tuotteet, muiden maiden valuutoissa, ovat entistä halvempia. Euron halpenemistakin rajummin halventunut öljy tukee myös osaltaan eurotaloutta ja pitää samalla inflaation alhaisena. Tästä puolestaan seuraa, että Euroopan keskuspankin luvatut elvytystoimenpiteet, jotka tähtäävät inflaation nostoon, todennäköisesti ovat aiottuakin päättäväisempiä.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
13 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
22.01.2015 14:49

Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta, tämä auttoi konkreettisesti ymmärtämään asiaa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.01.2015 20:51

Kiitos, todella mukava kuulla!

Nimetön
Nimetön
16.01.2015 13:05

Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä!

En oikein ymmärtänyt, miksi sveitsiläiset sijoitukset kasvattivat arvoaan 17 %? Tänään yhdellä eurolla saa 1,01 frangia. Kasvattivatko sijoitukset arvoaan vain hetkellisesti?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.01.2015 13:20

Eilen aamulla 100 frangilla sai vain 83 euroa. Nyt 100 frangilla saa noin 100 euroa. Eli frangien arvo euroissa nousi.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.01.2015 13:59

Kiitos, tämä selvensi ja nyt vasta ymmärsin!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
17.01.2015 13:18

Hienoa! Valuuttakursseista korkomuutoksista ja näiden lainalaisuuksista menee helposti sekaisin, joten haastava aihe se on.

Nimetön
Nimetön
16.01.2015 08:35

Mielenkiintoisia huomioita, mutta lukemista hieman häiritsee toistuva kielioppivirhe. Sana “sveitsiläinen” kirjoitetaan keskellä tekstiä pienellä alkukirjaimella, ei isolla. Sama virhe toistui moneen kertaan hallintarekistereitä koskevassa kirjoituksessasi, jopa väliotsikossa: “Suomalaisten omistaman Suomalaiset osakkeet”.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.01.2015 09:52

Kiitos huomiosta, täytyy yrittää muistaa tuo. Oppia ikä kaikki.

Nimetön
Nimetön
16.01.2015 07:41

hippe

Nimetön
Nimetön
15.01.2015 19:24

“Eurokriisin keskellä vuonna 2011 keskuspankki oli päättänyt, että yhdellä eurolla saa vähintään 1,20 euroa.” Taitaa olla jotain hassusti.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.01.2015 19:58

Kiitos Aavikkorotta, korjattu on.

Nimetön
Nimetön
15.01.2015 18:52

“…olet sijoittanut Sveitsiläisiin osakkeisiin…”

Tähän tarkennus. Noteerausvaluutallahan ei oikeastaan tässä ole merkitystä, vaan sillä, missä valuutassa firman myynti tapahtuu (ja missä valuutassa kulut muodostuvat).

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.01.2015 19:09

Hyvä tarkennus, kiitos siitä.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki