Nordnet Blogi

Tällä summalla miljonääriksi

Tämän päivän (18.4.2019) Iltalehden pääsiäisliitteessä on loistava juttu säästämisestä ja vaurastumisen demokratiasta otsikolla ”Haluatko miljonääriksi”. Miten paljon sinun sitten pitäisi säästää tullaksesi miljonääriksi eläkeikään mennessä?

Olin laskenut juttuun taulukon, josta kukin voi viiden vuoden tarkkuudella katsoa, mitä miljonääriksi tuleminen eläkeikään mennessä vaatisi kuukausisäästämisen muodossa. Päinvastoin kuin mitä lehdessä lukee, taulukon tuottoprosentti huomioi inflaation, eli ostovoiman heikkenemisen.

Jutussa esiintyvien asiantuntijoiden käsitykset uskottavasta osakemarkkinoiden keskimääräisestä vuotuisesta tuotosta vaihtelee [taas] hieman. Kollegani Jukka Oksaharju pitää realistisena lukuna 5-8 prosenttia, Nordean Olli Kärkkäinen 2-6 prosenttia.

Keskimääräinen vuotuinen reaalituotto, eli inflaation huomioiva tuotto, on Yhdysvalloissa ollut 6,7 prosenttia 210 vuoden jaksolla, 16 maan keskimääräinen vuotuinen tuotto 6,9 prosenttia, maasta riippuen 115-145 vuoden jaksoilta ja Suomessa 10,03 prosenttia 145 vuoden jaksolla.

Pienemmät arvoyhtiöt ovat viimeisten 88 vuoden aikana tarjonneet keskimäärin 9,9 prosentin vuotuista reaalituottoa. Toki sijoitus voi tuottaa huonommin, mutta huomaa, että – Suomi-esimerkkiä lukuun ottamatta – edellä mainitut tuottotilastot ovat laajojen osakekorien tilastoja.

Heijastaisikohan eri asiantuntijoiden eriävät näkemykset osakesijoitusten pitkän aikavälin tuotto-odotuksesta kunkin asiantuntijan työnantajan sijoitustuotteiden kuluja? Eli sellainen asiantuntija, jonka työnantajan tarjonnassa on kalliimpia sijoitustuotteita, antaa alhaisemman näkemyksen tuottopotentiaalista?

Pidän seitsemän prosentin keskimääräistä vuotuista tuottoa täysin realistisena, jopa hieman konservatiivisena. Täysin kuluttomia ja siten tuottoja mahdollisimman vähän syöviä indeksirahastoja kun on paitsi Nordnetillä ja Avanzalla, myös Vanguardilla, ja pienempiin arvoyhtiöihin voi sijoittaa 0,3 prosentin kuluilla.

Näin ollen alla oleva taulukko pitänee kutinsa. Merkillepantavaa tässä on se, miten paljon pienemmällä kuukausierällä pääsee miljonääriksi, jos aloittaa ajoissa.

miljonääriksi tällä summalla

Tämän voi myös havainnollistaa kuukausittain sijoittaneiden henkilöiden kokonaissijoituksen määrällä (katso kuvaaja alla). Aika on selvästi rahaa. Neljäkymmentäviisivuotiaan on maksettava miljoonastaan puolet, kun vastasyntyneelle sen saa ostettua noin viidellä prosentilla.

omat rahat miljoonasta

Jos kertasijoituksia verrataan, vastasyntyneen tilanne paranee entisestään. Kun tarvittava summa sijoitetaan heti syntymästä – eikä kuukausittain lapsen elinkaaren aikana – korkoa korolle -efektistä saadaan kaikki irti. Silloin miljoonan saa ”ostettua” vain 12 000 eurolla.

Lue aiheesta lisää:

Lapselle säästäminen käytännössä, Maailman parhaat ETF rahastot?, Parempaa tuottoa, Maksamalla vähemmän saat enemmän.

Vastuuvapauslauseke: Raha ei tee onnelliseksi, eikä elämän tarkoitus ole rahan tekeminen. Yhtä lailla kannattaisi ottaa vetoapua omaan talouteensa hyödyntämällä pitkäjänteistä, kustannustehokasta osakesäästämistä.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteestamartin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella@MartinNordnetja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.