Nordnet Blogi

Tässä tapauksessa osakesäästötili on kannattavampi kuin arvo-osuustili

1.1.2020 alkaen yksityissijoittajat voivat sijoittaa osakesäästötilin kautta osakkeisiin hyödyntäen veroetuja, joilla on mahdollisuus säästää jopa kymmeniä tuhansia euroja pitkässä juoksussa. Uudella tilillä osingoista tai osakkeiden myyntivoitosta ei tarvitse maksaa veroa, ennen kuin rahat nostetaan tililtä. Näin koko sijoitussumma kasvaa korkoa korolle.

Tutkimuksen mukaan 32 % suomalaisista aikoo varmasti tai mahdollisesti avata osakesäästötilin vuonna 2020. Nykyisistä osake- ja rahastosäästäjistä jopa 55%. Kuulutko sinä heihin?

Nordnetissä voit avata tilin jo nyt odottamaan tammikuussa 2020 käynnistyvää kaupankäyntiä. Jos avaat tilin ennen vuoden vaihdetta, saat ennakkotarjouksen kaupankäyntiin.

Osakekauppaa tilin sisällä ilman veroseuraamuksia

Osakesäästötili on tili, jossa yksityissijoittaja voi ostaa suomalaisia ja ulkomaisia pörssiosakkeita ja myydä ne voitolla maksamatta veroja välittömästi. Myyntivoiton voi siis sijoittaa uudelleen täysimääräisenä kasvamaan korkoa korolle. Vastaavasti osakesäästötilille saadut osingot voidaan verottomasti sijoittaa kasvamaan uusia osinkoja tuleville vuosille. Sijoittaja maksaa sijoitusten tuotoista veroa vasta siinä vaiheessa, kun hän nostaa tililtä rahaa.

Osakesäästötilin veroedun myötä 60 % nykyisistä osake- ja rahastosijoittajista ilmoittaakin kaupankäyntiaktiviteettinsa lisääntyvän selvästi tai hieman.

Tilille voi laittaa korkeintaan 50 000 euroa alkupääomaa. Aiemmat osakeomistukset eivät ole siirrettävissä. Tilin voi avata myös alaikäiselle.

Tämän takia osakesäästötili kannattaa avata

Moni varmasti miettii nyt kannattaako osakesäästötili avata vai jatkaa arvo-osuustilillä.

Tutkimuksen mukaan osakkeita ostetaan vuonna 2020 todennäköisemmin osakesäästötilin (suomalaisista 22 %) kuin arvo-osuustilin (14 %) kautta. Nykyisten osake- ja rahastosijoittajien keskuudessa osakesäästötili on osakkeiden ostamiseen vielä yleisempi valinta (35 %) verrattuna arvo-osuustiliin (25 %).

Käytännössä osakesäästötili on parempi vaihtoehto, jos

  • sijoittajalla on useiden vuosien sijoitushorisontti,
  • osingot sijoitetaan uudelleen tai
  • sijoituskohteita vaihdetaan sijoitusaikana.

Esimerkkilaskelma osakesäästötilin veroedusta arvo-osuustiliin verrattuna.

Laskelma on yksinkertaistettu esimerkki, jossa molemmilla tileillä tehdään alkusijoitus. Laskelmassa on käytetty 4 %:n osinkotuottoa ja 5 %:n arvonnousua. Myyntivoitot ja osingot realisoituvat ja verotetaan joka vuoden lopussa arvo-osuustilillä. Osakesäästötilillä voitot nostetaan vasta koko sijoitusajan lopussa, jolloin ne myös verotetaan.

Alkusijoitus
10 000 €
10 vuottaVerojen jälkeenErotus AOT vs. OST20 vuottaVerojen jälkeenErotus AOT vs. OST 30 vuottaVerojen jälkeenErotus AOT vs. OST
Arvo-osuustili18 422 €18 422 €33 936 €35 104 €62 517 €65 772 €
Osakesäästötili23 674 €19 572 €+1 150 €56 044 €40 389 €+6 453 €13 2677 €90 967 €+28 450 €


Kuten laskelmista nähdään, osakesäästötili sopii kaiken tyyppisille sijoittajille. Osta ja pidä -strategiaa hyödyntävä sijoittaja hyötyy pitkässä juoksussa verorasitteen lykkäyksestä korkoa korolle -efektin kautta. Osakesäästötili sopii luonnollisesti myös treidaajalle, joka vaihtaa sijoituskohteitaan ja käy kauppaa aktiivisesti. Kun verojen maksaminen siirtyy myöhemmäksi, sijoittajalla on mahdollisuus päästä parempiin tuottoihin.

Miksi Nordnet on osakesäästötilisijoittajan ykkösvalinta?

Koska osakesäästötilejä voi avata vain yhden, välittäjä kannattaa valita tarkkaan.

Nordnet on yksityissijoittajien suosituin välittäjä, mistä on konkreettista hyötyä sinulle kauppojen nopeampina toteutumisaikoina, parempaan hintaan.

  1. Et maksa minkäänlaisia kiinteitä avaus-, kuukausi-, verkkopankkitunnus- tai säilytysmaksuja.
  2. Saat reaaliaikaisesti striimaavat kurssit pohjoismaisille osakkeille maksutta.*
  3. Käytössäsi on Euroopan parhaiksi palkitut analyysit suomalaisista pörssiyhtiöistä.
  4. Sharevillessä näet muiden osakesäästötilisijoitukset ja voit poimia parhaiden sijoittajien sijoitusideat omaan salkkuusi.
  5. Automaattinen veroraportointi säästää aikaasi. Nordnet sai Välittäjä 2019 -tutkimuksessa parhaat pisteet raportoinnin kaikilla osa-alueilla.
  6. Saat markkinoiden joustavinta lainarahoitusta osakesäästötilisijoituksiisi nykyisiä omistuksiasi vastaan jopa 0,99 % korolla.

Älä missaa ennakkotarjousta

Kun avaat osakesäästötilin Nordnetiin 31.12.2019 mennessä, hyödyt Early Bird -tarjouksesta: Käyt kauppaa osakesäästötilillä 1.1.–31.3.2020 hinnastomme parhaalla tasolla 1: 0,06 % min. 3 €/toimeksianto Helsingin pörssissä.

Jopa 67 % suomalaisista kaipaa ainakin jonkun verran apua osakevalintoihin. Tämän takia saat Nordnetiltä maksutta sähköpostiisi osakestrategi Jukka Oksaharjun vetämän videoverkkokurssin, jonka avulla pääset tehokkaasti alkuun osakesäästötilisijoituksissasi heti 1.1.2020 alkaen. Lisäksi saat pääsyn osakeanalyyseihin ja mallisalkkuihin.

Kirjoituksessa käytetty tutkimus: Nordnet/YouGov 5.–9.4.2019. Kyselyyn vastasi 1005 yli 18-vuotiasta suomalaista. Virhemarginaali n. +/- 2,8 %-yksikköä.

* Tarjous Oslon pörssin reaaliaikaisista ja striimaavista kursseista on voimassa 31.12.2020 asti.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

6
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Henri
Vieras
Henri
Aiemmin olen nähnyt artikkeleita ettei ulkomaalaisia osakkeita kannata ostaa osakesäästötilille. Tässä artikkelissa ei puhuta siitä mitään. Eli miten on kannattaako ostaa ulkomaalaisia osakkeita osakesäästötilille vai ei?
Jags
Vieras
Jags
Osakesäästötilillä syntyy kuluja osto ja myyntitoimeksiantojen toteutuessa. Vähentävätkö nuo kulut osakesäästötilille sijoitettua pääomaa? Esim. jos olen sijoittanut säästötilille 50 000€ ja kaupankäyntikuluja on tullut vuodessa 100€, voinko siis tehdä tililleni 100€ talletuksen lisää?
Jouni Kauppinen
Vieras
Jouni Kauppinen
Miten jos kuolee ja on osakesäästätiliĺlä rahaa. Miten verotus
Timo
Vieras
Timo
Käyttääkö tuottotaulukkonne hankintameno-olettamaa hyväksi arvo-osuustilille? Osakesäästötilillä hankintameno-olettamaa ei voi käyttää lainkaan.

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.