Nordnet Blogi

Tässä tapauksessa osakesäästötili on kannattavampi kuin arvo-osuustili

1.1.2020 alkaen yksityissijoittajat voivat sijoittaa osakesäästötilin kautta osakkeisiin hyödyntäen veroetuja, joilla on mahdollisuus säästää jopa kymmeniä tuhansia euroja pitkässä juoksussa. Uudella tilillä osingoista tai osakkeiden myyntivoitosta ei tarvitse maksaa veroa, ennen kuin rahat nostetaan tililtä. Näin koko sijoitussumma kasvaa korkoa korolle.

Tutkimuksen mukaan 32 % suomalaisista aikoo varmasti tai mahdollisesti avata osakesäästötilin vuonna 2020. Nykyisistä osake- ja rahastosäästäjistä jopa 55%. Kuulutko sinä heihin?

Nordnetissä osakesäästötilejä on avattu jo yli 50 000 (17.2.2020).

Osakekauppaa tilin sisällä ilman veroseuraamuksia

Osakesäästötili on tili, jossa yksityissijoittaja voi ostaa suomalaisia ja ulkomaisia pörssiosakkeita ja myydä ne voitolla maksamatta veroja välittömästi. Myyntivoiton voi siis sijoittaa uudelleen täysimääräisenä kasvamaan korkoa korolle. Vastaavasti osakesäästötilille saadut osingot voidaan verottomasti sijoittaa kasvamaan uusia osinkoja tuleville vuosille. Sijoittaja maksaa sijoitusten tuotoista veroa vasta siinä vaiheessa, kun hän nostaa tililtä rahaa.

Osakesäästötilin veroedun myötä 60 % nykyisistä osake- ja rahastosijoittajista ilmoittaakin kaupankäyntiaktiviteettinsa lisääntyvän selvästi tai hieman.

Tilille voi laittaa korkeintaan 50 000 euroa alkupääomaa. Aiemmat osakeomistukset eivät ole siirrettävissä. Tilin voi avata myös alaikäiselle.

Tämän takia osakesäästötili kannattaa avata

Moni varmasti miettii nyt kannattaako osakesäästötili avata vai jatkaa arvo-osuustilillä.

Tutkimuksen mukaan osakkeita ostetaan vuonna 2020 todennäköisemmin osakesäästötilin (suomalaisista 22 %) kuin arvo-osuustilin (14 %) kautta. Nykyisten osake- ja rahastosijoittajien keskuudessa osakesäästötili on osakkeiden ostamiseen vielä yleisempi valinta (35 %) verrattuna arvo-osuustiliin (25 %).

Käytännössä osakesäästötili on parempi vaihtoehto, jos

  • sijoittajalla on useiden vuosien sijoitushorisontti,
  • osingot sijoitetaan uudelleen tai
  • sijoituskohteita vaihdetaan sijoitusaikana.

Esimerkkilaskelma osakesäästötilin veroedusta arvo-osuustiliin verrattuna.

Laskelma on yksinkertaistettu esimerkki, jossa molemmilla tileillä tehdään alkusijoitus. Laskelmassa on käytetty 4 %:n osinkotuottoa ja 5 %:n arvonnousua. Myyntivoitot ja osingot realisoituvat ja verotetaan joka vuoden lopussa arvo-osuustilillä. Osakesäästötilillä voitot nostetaan vasta koko sijoitusajan lopussa, jolloin ne myös verotetaan.

Alkusijoitus
10 000 €
10 vuottaVerojen jälkeenErotus AOT vs. OST20 vuottaVerojen jälkeenErotus AOT vs. OST 30 vuottaVerojen jälkeenErotus AOT vs. OST
Arvo-osuustili18 422 €18 422 €33 936 €35 104 €62 517 €65 772 €
Osakesäästötili23 674 €19 572 €+1 150 €56 044 €40 389 €+6 453 €13 2677 €90 967 €+28 450 €


Kuten laskelmista nähdään, osakesäästötili sopii kaiken tyyppisille sijoittajille. Osta ja pidä -strategiaa hyödyntävä sijoittaja hyötyy pitkässä juoksussa verorasitteen lykkäyksestä korkoa korolle -efektin kautta. Osakesäästötili sopii luonnollisesti myös treidaajalle, joka vaihtaa sijoituskohteitaan ja käy kauppaa aktiivisesti. Kun verojen maksaminen siirtyy myöhemmäksi, sijoittajalla on mahdollisuus päästä parempiin tuottoihin.

Miksi Nordnet on osakesäästötilisijoittajan ykkösvalinta?

Koska osakesäästötilejä voi avata vain yhden, välittäjä kannattaa valita tarkkaan.

Nordnet on yksityissijoittajien suosituin välittäjä, mistä on konkreettista hyötyä sinulle kauppojen nopeampina toteutumisaikoina, parempaan hintaan.

  1. Et maksa minkäänlaisia kiinteitä avaus-, kuukausi-, verkkopankkitunnus- tai säilytysmaksuja.
  2. Saat reaaliaikaisesti striimaavat kurssit pohjoismaisille osakkeille maksutta.*
  3. Käytössäsi on Euroopan parhaiksi palkitut analyysit suomalaisista pörssiyhtiöistä.
  4. Sharevillessä näet muiden osakesäästötilisijoitukset ja voit poimia parhaiden sijoittajien sijoitusideat omaan salkkuusi.
  5. Automaattinen veroraportointi säästää aikaasi. Nordnet sai Välittäjä 2019 -tutkimuksessa parhaat pisteet raportoinnin kaikilla osa-alueilla.
  6. Saat markkinoiden joustavinta lainarahoitusta osakesäästötilisijoituksiisi nykyisiä omistuksiasi vastaan jopa 0,99 % korolla.

Kun avaat osakesäästötilin Nordnetiin uutena asiakkaana, voit käydä kauppaa osakesäästötilillä kaksi kuukautta hinnastomme parhaalla tasolla 1: 0,06 % min. 3 €/toimeksianto Helsingin pörssissä.

Jopa 67 % suomalaisista kaipaa ainakin jonkun verran apua osakevalintoihin. Tämän takia saat Nordnetiltä tukea sijoituksiisi ja pääset tehokkaasti alkuun osakesäästötilisijoituksissasi.

Osakesäästötilin voit avata suoraan verkossa ja aloittaa kaupankäynnin saman tien.

Avaa osakesäästötili Nordnetiin

Kirjoituksessa käytetty tutkimus: Nordnet/YouGov 5.–9.4.2019. Kyselyyn vastasi 1005 yli 18-vuotiasta suomalaista. Virhemarginaali n. +/- 2,8 %-yksikköä.

* Tarjous Oslon pörssin reaaliaikaisista ja striimaavista kursseista on voimassa 31.12.2020 asti.

Lue/katso myös nämä:

Artikkeli julkaistu alunperin 20.11.2019 ja päivitetty 9.3.2020.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

23
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Henri
Vieras
Henri
Aiemmin olen nähnyt artikkeleita ettei ulkomaalaisia osakkeita kannata ostaa osakesäästötilille. Tässä artikkelissa ei puhuta siitä mitään. Eli miten on kannattaako ostaa ulkomaalaisia osakkeita osakesäästötilille vai ei?
Jags
Vieras
Jags
Osakesäästötilillä syntyy kuluja osto ja myyntitoimeksiantojen toteutuessa. Vähentävätkö nuo kulut osakesäästötilille sijoitettua pääomaa? Esim. jos olen sijoittanut säästötilille 50 000€ ja kaupankäyntikuluja on tullut vuodessa 100€, voinko siis tehdä tililleni 100€ talletuksen lisää?
Jouni Kauppinen
Vieras
Jouni Kauppinen
Miten jos kuolee ja on osakesäästätiliĺlä rahaa. Miten verotus
Timo
Vieras
Timo
Käyttääkö tuottotaulukkonne hankintameno-olettamaa hyväksi arvo-osuustilille? Osakesäästötilillä hankintameno-olettamaa ei voi käyttää lainkaan.
Jan
Vieras
Jan
Laskelmassa virhe. Osinkovero lasketaan 85% arvosta (0,85*30%). Lopputulemana 10 vuoden laskelmassa erotus kapenee 835 € tuosta näytetystä 1 150 €.
SaamJahva
Vieras
SaamJahva
Totta ja kun huomioidaan yli 10 vuoden osalta arvo-osuustilillä saatava hankintameno olettama niin osakesäästötili muuttuu välittömästi huonommaksi ja tuotto pienemmäksi.
Edisson
Vieras
Edisson
Ei taida esimerkin 9% tuotolla hankintameno-olettama auttaa vielä 10 vuoden jälkeen, mutta 30 vuoden kohdalla se on jo merkittävä edellyttäen osta ja pidä strategiaa. Ilmeisesti laskelma on laadittu kuitenkin siten, että arvo-osuustilillä kierrätetään koko salkun sisältö vuosittain. Mikäli tuo Janinkin havainto pitää paikkansa niin sanoisin, että esimerkkilaskelma on liian yksinkertaistettu ja jopa tarkoitushakuinen. Olisi mukava jos kirjoittaja vastaisi näihinkin kommentteihin.
Vieras
Vieras
Vieras
Voiko jo omistamia osakkeita siirtää osakesäästötilille?
pekka
Vieras
pekka
Miksi se on vain sallittu laitaa 50,000 euro säästötilille Ruotsissa voit laitaa niin paljon kun haluat
Miettinen
Vieras
Miettinen
Jos minulla on osakkeita arvo-osuustilillä ja kaikki sijoitukseni ovat voitolla, osakesäästötilin avaaminen ei siis kannata?
Kari
Vieras
Kari
Mitä eroa jos sijoittaa Nordnetin osingot uudelleen sijoittavaan osakeindeksirahastoon tai osakesäästötilin kautta osakkeisiin suurinpiirtein samantyyppisellä allokaatiolla?
Osakesäästäjä Asiakas
Vieras
Osakesäästäjä Asiakas

Olisi kiva jos näissä maonoksissa mainittaisiin että osakesäästötili sopii ainoastaan kotimaisille osinko-osakkeille ei ulkomaisille. Ulkomaisista osinko-osakkeista joutuu maksamaan tupla verot. Ensin osingoista maksetaan lähdevero usein 15% (esim. Tanska 27%) ja sitten lopussa kun tilin lopettaa niin vielä 30% myyntvoittovero. Normaalitiliä käytettäessä voidaan liian suuria lähdeveroja anoa takaisin ja jo maksetut lähdeverot huomioidaan osinko verotuksessa. Lisäksi mahdollisuus poistaa mahdollisia myyntitappioita verotuksessa. Eikä ainoastaan tiliä lopetettaessa. Kaikki nämä seikat puuttuivat myös viisasraha lehden 4- 1 osakesäästötilin hyväksi artikkelista. Tämä on taas yksi esimerkki maailmalta (Ruotsista) kopioidusta kannustavasta ’järjestelmästä’ joka lokalisoidaan ja koko idea katoaa. En halua rajoittaa salkkua pelkkien Suomalaisten varmojen ja… Lue lisää >>

Vaulis
Vieras
Vaulis
Näin uunituoreena noviisisijoittajana olen iloinen siitä, että näitä blogeja kirjoitetaan ja siitä, että niitä myös kommentoivat kokeneemmat sijoittajat. Harmaansävyjä tulee keskusteluun melkoisesti mukaan kommentoijien ansiosta. Hyvä myös, että Nordnet vastaa esitettyihin kysymyksiin niin ettei ne jää vain ilmaan leijumaan! Kyllä tässä varmaan pikkuhiljaa alkaa tietotaito itsellä karttua…

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.