Nordnet Blogi

Treidaajan viisi yleisintä virhettä

Nordnetin meklari Juuso Lindström listasi viisi yleisintä virhettä, joihin aktiiviset treidaajat sortuvat.

Seuraamalla näitä viittä ohjetta saat omaisuutesi hupenemaan taatusti. Jos sen sijaan haluat olla menestyvä sijoittaja, niin painat seuraavat kohdat mieleesi ja vältät niihin sortumista viimeiseen asti.

 

1. Et noudata mitään treidausstrategiaa

Jokaisella menestyvällä treidaajalla on selkeästi määritelty treidausstrategia, eli tapa, jolla treidaaja katsoo ja tulkitsee markkinoiden liikkeitä. Jos sitä ei ole, treidaus perustuu intuitioon ja näppituntumaan, mikä ei koskaan tuo hyviä tuloksia.

Jokaisella kaupalla tulee olla treidausstrategiaan perustuva syy – oli se sitten esim. fundamentaali- tai tekniseen analyysiin perustuva.

Säännöt kaupankäynnille on parasta asettaa pörssin ollessa kiinni, sillä tällöin sijoittaja ei ole tunteiden vallassa, vaan kykenee katsomaan markkinoita objektiivisesti.

 

2. Menetät itsehillintäsi ja treidaat tunteella

Menestyvä treidaaja ei osta tai myy vain siksi, että osake ”tuntuu ja näyttää halvalta”, tai koska on ollut aikanaan kyseisessä yhtiössä töissä ja siihen on siksi syntynyt tunneside.

Jos käyt kauppaa tunteiden kautta, menetät rahaa varmasti. Mikäli omat säännöt esimerkiksi käskevät myymään, hyvä treidaaja noudattaa niitä orjallisesti eikä muuta menetelmiään epätoivon tai euforian vallassa.

 

3. Otat riskisiä positioita ja käytät aina maksimimäärän velkavipua

Useimmat ammattimaiset sijoittajat rajoittavat yksittäiset treidauspositionsa 1–3 prosenttiin koko salkkunsa arvosta. Tälle on syynsä: näin yksikään yksittäinen epäonnistunut treidi ei tuhoa koko salkun arvoa.

Pikavoittojen tavoittelu johtaa helposti liialliseen riskinottoon, jolloin yksikin väärä sijoitus tuhoaa pääoman hetkessä.

 

4. Myyt vain voitolla

Yksi menestyvien treidaajien avainsäännöistä on pitää tappiot minimissään. Sijoituksille määritetään viimeistään ostohetkellä varmuuden vuoksi Stop Loss -taso, jossa osake myydään automaattisesti pois – vaikka kuinka harmittaisi tehdä tappiollinen kauppa.

Hyvin usein pieni 2 %:n tappio vaihtuu ajan mittaan 5%:iin, 10%:iin ja 20%:iin. Tällöin pääoma on myös lukittuna heikosti menestyvässä sijoituksessa, jolloin treidaaja voi menettää muita hyviä treidaustilaisuuksia.

Päättämällä etukäteen Stop Loss -tasot ja pitämällä niistä orjallisesti kiinni varmistat, ettet hävitä pääomaasi yksittäisen virheen seurauksena.

 

5. Treidaat vahvaa trendiä vastaan

Yksi tunnetuimmista treidaajien sanonnoista on ”Trend is your friend”. Sijoittajia vaivaa usein houkutus yrittää arvata milloin trendi kääntyy. On kuitenkin perusteltua kysyä, miksi sijoituskohteen hinta kääntyisi eri suuntaan juuri sillä hetkellä, kun sinä astut markkinoille? (Olettaen, että markkinoille ei tule juuri tuolla hetkellä uutta tietoa sijoituskohteesta.)

 

Kaupat treidaajille nyt vain 2 € / 0,04 %

Tutustu Nordnetin Active Trader -etuohjelmaan ja vältä nämä aktiivisijoittajan tyypilliset virheet. Tarjoamme nyt kotimaiset kaupat uusille Active Trader -asiakkaille kolmeksi kuukaudeksi vain 2 € / 0,04 %. Lisäksi saat mm. tehokkaat trading-työkalut, reaaliaikaiset kurssit, laajat shorttausmahdollisuudet ja lisäostovoiman.

Tutustu Active Trader -etuohjelmaan ja treidaa kuin ammattilainen

 

Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

1
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Nimetön
Nimetön
Miten treidaaja saa parhaan voiton osinkojen irtoamisista ?

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.