Siirry pääsisältöön

Tuottoja ja tulevaisuutta lapselle

Tavoitteeni on selvä. Koitamme saada kasaan 50 000 euroa siihen mennessä, kun lapsemme täyttää 18 vuotta. Miksi näin ja mitä tuon summan kasaan saaminen vaatii – tästä voi lukea ensimmäisestä kirjoituksestani. Tässä tekstissä avaan tarkemmin sijoitusperiaatteitani, eli sitä, millä keinoin toivon pääseväni tavoitteeseen. Lisäksi pohdin kuinka voin hyödyntää osakesäästötiliä tavoitteeni saavuttamisessa.

Vastuullista ja vaikuttavaa sijoittamista

Meille on syntymässä esikoinen 1.1.2020 ja haluan rakentaa tyttärellemme kestävän sijoitussalkun. Tällä tarkoitan sitä, että sijoitettujen rahojen tulee vaikuttaa positiivisesti maailmaan, jossa lapsemme tulee kasvamaan. Joku voisi heti ajatella, että miksen sitten lahjoita säästettyjä rahoja hyväntekeväisyyteen esimerkiksi luonnon ja ympäristön parantamista varten? On kuitenkin tärkeää tehdä ero hyväntekeväisyyden ja hyvän tekemisen välille. Maailmassa on monia yrityksiä, jotka tekevät paljon hyvää samalla, kun ne pyörittävät kannattavaa liiketoimintaa. Tarkoitukseni on löytää tällaisia yrityksiä ja pohtia, milloin niihin on oikea aika sijoittaa.

Minua on pitkään kiinnostanut vastuullinen ja erityisesti vaikuttava sijoittaminen. Jälkimmäinen on käsitteenä hieman uudempi, minkä takia tähän kategoriaan sopivia yrityksiä on hieman haastavampi löytää. Vastuullisella sijoittamisella tarkoitetaan usein ESG-periaatteiden (Environmental, Social, Governance) noudattamista ja näitä myös monet yritykset raportoivat. Vaikuttavuuden arvioiminen on hieman subjektiivisempaa, mutta lähtökohtaisesti myös ESG-kriteerien tulee täyttyä. Myös SRI (Sustainable Responsible Investing) ja CSR (Corporate Social Responsibility) ovat aiheesta yleisesti käytettyjä termejä.

Oma yksinkertaistettu näkemykseni eettisestä, vastuullisesta ja vaikuttavasta sijoittamisesta. Termeille löytyy hieman erilaisia määrittelyitä lähteistä riippuen.

Sijoittamisessa tarkoitus on laittaa rahaa sivuun (sijoituksiin), jotta summa kasvaisi ja tulevaisuudessa voisi käyttää enemmän rahaa. Säästämisellä taas tarkoitetaan rahan laittamista sivuun (säästöön), jotta saman summan voi käyttää tulevaisuudessa. Hyvin yleinen säästämisen muoto ovat pankkien talletustilit, joille maksetaan pientä korkoa. Tämä toki hieman kasvattaa euromääräistä summaa, mutta inflaation takia tuotto jää usein nollille tai hieman negatiiviseksi.

Puhuessani sijoittamisesta tarkoitan aina tuoton tekemistä. Vastuullisen sijoittamisen periaatteiden noudattamisen vaikutuksesta positiivisesti tuottoon on tehty paljon tutkimusta, vaikka aiheesta kirjoitellaan myös hieman ristiriitaisesti. Tuottotavoitteeni on 5,5% vuosituotto ja uskon vahvasti tähän pääseväni omia sijoitusperiaatteitani noudattamalla. Tarkoituksena on siis löytää vastuullisesti toimivia yrityksiä, jotka vaikuttavat positiivisesti tulevaisuuden maailman samalla tarjoten hyviä tuottoja sijoittajille.

Esimerkki: Yritys A valmistaa takkeja. Yritys ei toimi millään pois suljetulla toimialalla jolloin omien eettisten kriteerien täytyttyä voi eettinen sijoittaja ostaa yrityksen A osakkeita. Yritys B valmistaa samankaltaisia takkeja, huolehtii syntyneen jätteen asianmukaisesta kierrätyksestä, kohtelee työntekijöitä tasa-arvoisesti, ei peittele mitään osia toiminnastaan ja täyttää muutkin ESG-kriteerit. Vastuullinen sijoittaja on tyytyväinen ja ostaa yrityksen B osakkeita. Vaikuttavaa sijoittajaa kuitenkin mietityttää, koska takit eivät itsessään tee positiivista vaikutusta maailmaan. Löytyy kuitenkin yritys C toiselta toimialalta, joka täyttää samat kriteerit kuin A ja B. Yritys C rakentaa aurinkopaneeleita kehittyviin maihin vähentäen hiilidioksidipäästöjä, työllistäen paikallisia ja samalla tehden kohtuullista voittoa. Vaikuttava sijoittaja kokee yrityksen tekevän positiivisen vaikutuksen maailman ja ostaa innoissaan yrityksen C osakkeita.

Osakesäästötilin hyödyntäminen pitkällä aikavälillä

Nordnet on kerännyt hyvin yhteen paikkaan tietoa osakesäästötilistä sekä tarjoaa hyvät edut vielä tämän vuoden puolella tilin avaajille. Ylläolevista linkeistä löydät tietoa tiliin liittyvistä faktoista ja rajoituksista. Alla mielestäni merkittävimmät osakesäästötilin tarjoamat edut lapselle tai ylipäänsä pitkäaikaisen sijoittamisen kannalta.

Verovapaata kaupankäyntiä: osakesäästötilin sisällä tapahtuvasta kaupankäynnistä ei tarvitse maksaa veroa. Tämä tarkoittaa, että myydessäsi voitollisia osakkeita et maksa myyntivoitosta veroa ja voit paremmin hyötyä korkoa korolle -efektistä. Voitoista syntyneitä veroja maksetaan vasta kun varoja otetaan pois osakesäästötililtä.

Verovapaat osingot: suomalaisista osingoista maksetaan normaalisti 25,5% tai 28,9% veroa. Osakesäästötilillä olevien suomalaisten osakkeiden maksamat osingot ovat kuitenkin verovapaita. Näin voit sijoittaa osingot takaisin osakkeisiin ilman välittömiä veroseuraamuksia.

Muista kuitenkin, että nostaessasi osakesäästötililtä pois varoja ovat tuotot pääomatuloveron alaisia. Tämä tarkoittaa, että osinkoja pitää sijoittaa uudelleen usean vuoden ajan ennen kuin niiden ulos ottaminen on verotehokasta. Lapselle säästäessä aikaa on kuitenkin reilusti, jolloin osakesäästötilistä saadaan enemmän hyötyä. Tiivistettynä osakesäästötili vaikuttaa kannattavalta, kun käyt kohtuullisen aktiivisesti kauppaa ja sijoitat hyvin osinkoa maksaviin kotimaisiin yrityksiin.

Tulossa

Sijoittaessani esikoisellemme tarkoitus on siis tehdä vastuullisia sijoituspäätöksiä ja löytää yrityksiä, jotka vaikuttavat positiivisesti lapsemme tulevaisuuden maailmaan. Sijoittaja-roolissa en kuitenkaan halua “maksaa turhaan” vastuullisuudesta vaan löytää kohteita missä vastuullisuus ja riskikorjattu tuotto yhdistyvät. Osakesäästötili myös vaikuttaa hyvältä uudelta vaihtoehdolta lapsen sijoitusportfolion rakentamisessa.

Seuraavaa kirjoitusta tehdessä meillä saattaakin perhe olla jo pystyssä. Tulevassa blogipostauksessani tarkoitus on käydä läpi, miten etsin sijoitusperiaatteitani vastaavia osakkeita ja kuinka päätän, haluanko niitä lapsellemme ostaa. Lisäksi käyn luultavimmin lyhyesti läpi, miten arvo-osuustilin ja osakesäästötilin avaaminen vastasyntyneellemme onnistuu.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki