Nordnet Blogi

USA:n nykyinen pörssikupla historiallisessa vertailussa

Tarkastelen USA:n pörssikuplaa kahdessa kirjoituksessa. Tämä ensimmäinen osa on johdanto, jonka kiireisimmät ja suurille numeromäärille allergiset lukijat voivat jättää väliin. Lähiaikoina ilmestyvässä jälkimmäisessä osassa tarkastelen markkinatilannetta käytännönläheisemmin ja vain nykyhetkeen keskittyen.

 

Härkämarkkinan määritelmä

Karhumarkkina tarkoittaa vähintään 20 % laskua indeksissä. Härkämarkkina on osakemarkkinoiden pitkäaikainen, vähintään pari vuotta kestävä, nousutrendi kurssipohjalta seuraavalle huipulle.

Härkä- ja karhumarkkinat voidaan määritellä vasta jälkikäteen, eli tänään emme tiedä, onko USA:ssa tai Suomessa meneillään härkämarkkina vai karhumarkkina.

 

Pörssihistorian rajut härkämarkkinat

USA:n osakemarkkinoiden nykyään seuratuin indeksi, suuria ja keskisuuria yhtiöitä seuraava S&P500, kolminkertaistui vuoden 2009 pohjalta vuoden 2014 tähänastiseen huippunoteeraukseen.

S&P500-indeksiä on laskettu vasta 1950-luvulta alkaen, joten tarkastelen pörssihistoriaa aikavälillä 1900–61 Dow Jones Industrial Averagen (DJIA) avulla.

Vuodesta 1900 alkaen USA:ssa on ollut viisi vähintään 200 % härkämarkkinaa.

http://stockcharts.com/freecharts/historical/djia1900.html

– 1921 alkaen kolminkertaistui kuudessa vuodessa; 1921–29 nousua yhteensä 495 %

– 1932 alkaen kolminkertaistui kolmessa vuodessa; 1932–37  nousua yhteensä 373 %

– 1949 alkaen kolminkertaistui kuudessa ja puolessa vuodessa; 1949–1961 nousua yhteensä 222 %

http://stockcharts.com/freecharts/historical/spx1960.html

– 1982 alkaen kolminkertaistui viidessä vuodessa;  1982–87  nousua yhteensä 223 %

– 1990 alkaen kolminkertaistui kuudessa ja puolessa vuodessa; 1990–2000 nousua yhteensä 409 %

 

Härkämarkkina 2009–14 harvinaisen raju ja poikkeuksellisen jyrkkä

S&P500 pääsi siis 200 % nousulukemaan vuodesta 2009 alkaen tämän vuoden tähänastiselle huipulle. Historiallisessa tarkastelussa tämä on (sääterminologiaa lainaten) nousuprosentiltaan harvinaisen raju nousutrendi, ja jyrkkyydeltään jopa poikkeuksellinen.

114 vuoden tarkastelussa löytyi siis viisi härkämarkkinaa, joilla lopulliset nousuprosentit olivat suuremmat kuin tällä vuonna 2009 alkaneella nousutrendillä.

Sen sijaan tätä jyrkempiä — siis härkämarkkinan alusta laskien vähintään 200 % nousua enintään viidessä vuodessa — löytyikin ainoastaan yksi. Vuoden 1932 lamapohjien jälkeen +200 % oli taulussa jo kolmen vuoden kohdalla.

 

Rajut ja jyrkät härkämarkkinat alkavat yleensä matalilta arvostustasoilta

Yllä mainituista vähintään 200 % härkämarkkinoista neljä viidestä alkoi silmiinpistävän matalilta arvostustasoilta. Robert Shillerin datan mukaan vuosien 1921, 1949 ja 1982 pohjilla suhdannesyklin yli normalisoidut p/e-luvut (ks. Shillerin p/e http://www.multpl.com/shiller-pe/faq) olivat luokkaa 6x.

http://www.multpl.com/shiller-pe/table

Osakemarkkinoilta sai 6–8 % osinkotuottoja, ja 1932 kurssipohjalla jopa 14 %!

http://www.multpl.com/s-p-500-dividend-yield/table

 

Poikkeukset: 1990 ja 2009

Vuosina 1990 ja 2009 härkämarkkinat eivät alkaneet erityisen matalilta arvostustasoilta. Maaliskuun 2009 pohjalla S&P500:n Shillerin p/e oli 13x, eli arvostustaso oli kaksinkertainen verrattuna vuoden 1982 kurssipohjaan. Myöskään p/b-luku 1,4x ja osinkotuotto 3,6 % eivät olleet maaliskuussa 2009 mitenkään lamatasolla.

Arkijärki sanoo, että sellaiset rajut härkämarkkinat, jotka eivät alkaneet erityisen matalilta arvostustasoilta, ovat loppuvaiheessaan sijoittajille vaarallisempia kuin hyvin matalilta arvostustasoilta alkaneet.

 

20 vuoden tyypillinen kurssinousu ahdettuna viiteen vuoteen

Yhdysvalloissa suurten ja keskisuurien pörssiyhtiöiden voittojen pitkäaikainen vuotuinen kasvutrendi on alle 2 % inflaatiosta puhdistettuna. Suurten ja keskisuurten yhtiöiden tulokset kasvavat kansantaloutta hitaammin, koska pienet pörssiyhtiöt ja pörssin ulkopuolella olevat menestykselliset startup-yritykset kontribuoivat talouskasvuun suhteellisesti enemmän.

Jos inflaatio on kolme prosenttia, S&P500-yhtiöiden käyvät arvot (intrinsic values) kasvavat vajaat 5 % vuosittain. 5 % keskimääräisellä vuotuisella kurssinousulla kurssit kolminkertaistuisivat runsaassa 20 vuodessa.

 

Edessä menetetty vuosikymmen Wall Streetilla?

Yhdysvaltain historia tuntee pitkiä jaksoja, joina yleinen kurssitaso ei noussut nimellisestikään (saati sitten reaalisesti), vaikka talous ja tulokset olivat pitkäaikaisella kasvutrendillään.

DJIA oli 1930-luvun lopulla samalla tasolla kuin 30 vuotta aiemmin. Vuoden 1929 huippu ylitettiin vasta runsas neljännesvuosisata myöhemmin. 1960-luvun puolivälistä vuoteen 1982 yleinen kurssitaso nousi hyvin vähän. Keväällä 2009 kurssit laskivat tasolle, jonka ne olivat saavuttaneet jo 13 vuotta aiemmin.

Seuraavassa kirjoituksessani käännän katseeni nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Seuraavaksi teemana on, miksi USA:n osakemarkkinoilla on luultavasti edessä pitkä vaisujen tuottojen kausi.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

3
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Nimetön
Nimetön
Kiitos tekstistä! Ytimekkäässä kuoressa paljon asiaa, tällaista lisää!
Nimetön
Nimetön
Täytyy myös ottaa huomioon, kuinka sijoittaminen on yleistynyt väestönkasvun ja kiinnostuksen heräämisen jälkeen. Esim monien maiden peruskansalaiset (mm Venäjä, Kiina) ovat vasta pääsemässä osakkeiden kimppuun. Ei kommunismin aikana mitään mahdollisuuksia ollut. Lisäksi ennen tietokoneiden vallankumousta 2000-luvulla ihmisiä ei kiinnostanut sijoittaminen yhtä paljon, vaan siitä tuli muoti-ilmiö vasta sen jälkeen.
Nimetön
Nimetön
”Seuraavaksi teemana on, miksi USA:n osakemarkkinoilla on edessä pitkä vaisujen tuottojen kausi.” Pakkohan se on olla laskukausi tulossa kun Nordnetissä on tarjouksessa osakekaupat USA:n.. 😉 Vähän kuin taannoinen kaupankäyntitarjous Tescossa. Heti rommasi.

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.








Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.