Siirry pääsisältöön

Uutta riskipääomaa tarjolla pörssissä

Listautumisryntäys, josta kirjoitimme vastikään (“Vihdoinkin pörssilistaus houkuttelee”, 9.6.2015), osoittaa jo väsähtämisen merkkejä, sillä tällä hetkellä tarjolla olevat Kotipizza ja FIT Biotech ovat joutuneet pidentämään merkintäaikaansa ensi viikon keskiviikkoon ja torstaihin. Myös nykyiset pörssiyhtiöt ovat hyödyntämässä markkinoita riskipääoman lähteenä. Tiistaina (23.6.) alkaa Cityconin jättianti, jossa kerätään uutta pääomaa peräti 608 miljoonaa euroa. Ehkä jo maanantaina ylimääräisen yhtiökokouksen jälkeen saamme kuulla myös SRV Yhtiöiden maksullisesta osakeannista. Maanantaina on puolestaan Incapin parin miljoonan euron annin viimeinen merkintäpäivä.

Alkuvuoden merkintäetuoikeusanteja kommentoitiin 6.3.2015 päivätyssä kirjoituksessamme “Kuumekäyrä nousussa antimarkkinoilla”. Alkuvuonna toteutetut kaksi suurehkoa merkintäoikeusantia toivat Oriola-KD:lle 76 miljoonaa euroa ja Metsä Boardille 100 miljoonaa euroa. Oriolan annin erikoispiirteenä oli harvinaisen antoisa toissijainen merkintä ensisijaisessa merkinnässä merkitsemättä jääneistä osakkeista. Toissijaisen annin allokaatio oli poikkeuksellisen runsas ja merkintähinta 2,50 euroa varsin edullinen annin jälkeiseen kurssikehitykseen verrattuna.

Vaisujen emissiovuosien 2010 ja 2011 jälkeen pörssiyhtiöt ovat keränneet kiitettävästi uutta pääomaa. Kun mukaan lasketaan merkintäetuoikeusantien lisäksi laajalle merkitsijäjoukolle tarjottuja suunnattuja anteja, päästiin jo lähes 1,3 miljardiin euroon vuonna 2012, josta tosin Outokummun jättiannin osuus oli peräti miljardi. Citycon puolestaan keräsi omistajiltaan 91 miljoonaa.

Vuonna 2013 jäätiin 728 miljoonaan. Eniten pääomaa, 261 miljoonaa euroa, keräsi Talvivaara, joka myös onnistui tuhlaamaan rahat ennätyksellisen nopeasti. Cityconin vierailu pääomamarkkinoilla tuotti 200 miljoonaa uutta pääomaa. Listautumismarkkinat alkoivat elpyä, sillä sekä Asuntorahasto Orava, Restamax että Taaleritehdas hakivat aktiivisesti uusia osakkeenomistajia.

Viime vuonna päästiin jälleen miljardirajan paremmalle puolelle, 1,1 miljardiin. Outokumpu oli nytkin parrasvaloissa kerättyään sijoittajilta 665 miljoonaa euroa. Markkinoiden kakkosena oli vanha tuttu Citycon 197 miljoonan euron annilla. Yleisölle tarjottuja suunnattuja anteja oli aiempaa selvästi enemmän, mikä osittain johtui alkavasta ryntäyksestä First North -listalle. Tosin osa yleisöltä kerättävistä euroista meni vanhojen omistajien taskuihin. IPO:ista (IPO = Initial Public Offering) suurin oli Verkkokauppa.

Kuluvana vuonna ylitetään mitä todennäköisimmin aiempien vuosien luvut, sillä jo puolen vuoden jälkeen haaviin on tarttunut 1,1 miljardin euron riskipääoma. Cityconin 608 miljoonan suuranti jäänee melko varmast vuoden suurimmaksi, sillä Metsä Boardkin tyytyi 100 miljoonaan. Pörssi- tai First North -listautujia on jo ollut pitkä rivi. Niistä Pihlajalinna tai sen omistajat hankkivat markkinoilta 80 miljoonaa euroa.

Tarkkaavainen lukija on jo ehtinyt huomata, että Cityconin nimi toistuu jatkuvasti. Israelilainen pääomistaja Gazit-Globe on hengästyttävällä innolla kasvattanut Cityconia syytämällä yhtiöön aina vain uutta rahaa ja edellyttämällä, että myös yhtiön muilla osakkeenomistajilla on pohjaton kukkaro. Ehkä joku omistajista pohtii, miksi kassavirta kulkee omistajalta yhtiöön eikä päinvastoin.

Gazit-Globe tuli Cityconin pääosakkaaksi maaliskuussa 2004, kun Nordea ja Kesko olivat luopuneet omistuksestaan. Siitä lähtien Citycon on joka ikinen vuosi lukuunottamatta finanssikriisiä vuosina 2008 ja 2009 ollut keräämässä kolehtia markkinoilta. Gazit-Globen johdolla on järjestetty peräti seitsemän suunnattua antia institutionaalisille sijoittajille ja kuusi merkintäoikeusantia. Kohta alkava jättianti on jopa Cityconin mittakaavassa suuri. Rahoilla on tarkoitus ostaa Norjan toiseksi suurimman kauppakeskuksia omistavan yhtiön. Kaupan jälkeen Citycon on Pohjoismaiden suurin kauppakeskuksiin keskittyvä pörssiyhtiö. Manner-Euroopassakin se on kolmanneksi suurin.

SRV:n annissa on puolestaan tarkoitus rahoittaa useita merkittäviä rakennusprojekteja kuten  Kalasataman REDI-hanketta. Maanantain ylimääräisessä yhtiökokouksessa yhtiön hallitus valtuutettaneen laskea liikkeelle enintään 27.000.000 uutta osaketta. Merkintähinnasta riippuen annin suuruudeksi tullee pyörein luvuin 50 miljoonaa euroa. Yhtiöstä on annettu ymmärtää, että tulossa olisi merkintäetuoikeusanti, vaikka valtuutus voidaan käyttää myös suunnatun annin järjestämiseen.

Sijoittajan kannalta SRV:n osakkeiden houkuttelevuutta vähentää yhtiön varsin mielikuvitukseton osinkopolitiikka. Yhtä vuotta lukuunottamatta osinko on vuodesta 2006 alkaen aina ollut vuosituloksesta riippumatta 12 eurosenttiä. Kyllä vähemmistöomistajakin toivoo saavansa osansa yhtiön menestyksestä. Luontevimmin se tapahtuu kasvavana osinkovirtana.

Omistamme osakkeita Asiakastiedossa, Keskossa, Oriola-KD:ssa, Outokummussa ja SRV:ssä.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki