Nordnet Blogi

Ylituottoja korkean osinkotuoton jenkkiosakkeilla?

Dogs of the Dow -strategiassa osakesijoitukset kohdistetaan vuoden lopussa Dow Jones -osakeindeksin 10 korkeimman efektiivisen osinkotuoton osakkeisiin. Strategia tunnetaan myös nimellä Dow 10 -strategia. Nyt vuodenvaihteen yhteydessä kaivoin esiin tilastoaineiston, josta käy ilmi viime vuoden päätöskurssien mukainen Dow 10 -osinkolista. Kyse on siis täysin mekaanisesti haetusta listauksesta, eikä se sisällä analyysiä tai omakohtaista punnintaa.

Mainitussa strategiassa sijoittaja omistaa salkkuunsa kuvatulla menetelmällä valikoituneita osakkeita aina kokonaisen kalenterivuoden, ottamatta kymmenen osinko-osakkeen joukon sisällä painotuksilla yhtiökohtaista näkemystä suuntaan tai toiseen. Kuitenkin aina vuoden viimeisenä päivänä osakkeiden valintaprosessi tehdään uudestaan kulloisenkin tarkasteluhetken mukaisilla osakkeiden arvostustasoilla – näin salkussa olevien osakkeiden efektiiviset osinkotuotot ovat jokaisen kalenterivuoden alussa aina indeksin korkeimmasta päästä (kuten seuraavassa listassa).

10 korkeimman osinkotuoton osaketta

Sija Osake Osinkotuotto Osta / myy
1. IBM 5,52 % Tee kauppaa
2. Exxon Mobil 4,81 % Tee kauppaa
3. Verizon 4,29 % Tee kauppaa
4. Chevron 4,12 % Tee kauppaa
5. Pfizer 3,30 % Tee kauppaa
6. Coca-Cola 3,29 % Tee kauppaa
7. JP Morgan Chase 3,28 % Tee kauppaa
8. Procter & Gamble 3,12 % Tee kauppaa
9. Cisco Systems 3,05 % Tee kauppaa
10. Merck 2,88 % Tee kauppaa

Listassa Dow Jonesin 10 korkeimman efektiivisen osinkotuoton osaketta 31.12.2018. Datan lähteenä on sovellettu Dividend.comin ja Suredividend.comin numeerista aineistoa.

Luonnollisestikin osakekohtainen osinko katsoo peruutuspeiliin ja nykyhetkeen, eikä sen voi luvata jatkuvan samankaltaisena tulevaisuudessa. Vastaavasti osakekurssien liikkeet muuttavat uudelle sijoitukselle saatavaa osinkotuottoprosenttia. Siksi sijoittaja ei voi suoraviivaisesti laskea tuottojaan edeltävästä listauksesta, vaan jokaisen on tehtävä analyysi ja harkinta aivan itse. Yhtä kaikki, listaus noudattelee Siegelin menetelmää.

Strategian ylituotto

Stocks in the long run -kirjassaan Siegel kuvasi 55-vuotisen tarkastelunsa tuotot suhteessa yleisindeksiin. Vastaavaa tarkastelua esitetään seuraavassa:

Keskimääräiset vuosituotot (geometrinen keskiarvo)

Dogs of the Dow / Dow 10 -strategia: +12,63 %
Dow 30 -indeksi: +10,93 %
S&P 500 -indeksi: +10,13 %

Dow 10 -strategia on tuottanut historiallisesti selvästi paremmin kuin taustalla ja rinnalla olevat osakeindeksit keskimäärin. Lisäksi korkean efektiivisen osingon strategia on tuottanut paitsi paremmin, myös keskimääräistä matalammalla riskillä – ainakin siinä tapauksessa, että riskin mittarin pidetään volatiliteettia, eli tuottojen keskihajontaa (ts. kurssiheilunnan määrää). Toki on mainittava ja korostettava, että pörssissä historia ei ole koskaan tae tulevasta.

Yksi mahdollinen tapa selittää Dogs of the Dow -strategian menestystä on se, että yleensä korkeimman efektiivisen osinkotuoton osakkeet ovat poistuneet muodista sijoittajien keskuudessa. Tämä saattaa merkitä sitä, että näiden yritysten tulevaisuutta kohtaan asetetut odotukset ovat kohtuullistuneet, ja siksi ne on jatkossa helpompi ylittää. Mahdollisia selityksiä voi tietysti esittää muitakin.

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista tekstissä mainittuja yhtiöitä kirjoitushetkellä. Kirjoittaja ei sitoudu päivittämään tähän blogiin omistusmuutoksia tekstin julkaisun jälkeen. Teksti ei ota kantaa ajoitukseen eikä yksittäisiin sijoituskohteisiin, sijoitusstrategioiden paremmuuteen tai yksittäisiin yrityksiin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia tai -kehotuksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä, strategioista tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta tai strategiasta suositusta taikka tavoitehintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Erityinen vastuunrajoitus: tähän blogikirjoitukseen kerätyt tiedot on hankittu useista eri julkisista lähteistä. Minun pyrkimyksenäni on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa olisi virheitä. En vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä blogikirjoituksessa esitettyjen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

7
Jätä kommentti

avatar
uusin vanhin tykätyin
Nimetön
Nimetön
Huono homma nuo korkeat osingot, kun osinko irtoaa arvo putoaa vähintään , usein enemmän, osingon. Vasta sitten kannattaa ostaa.
Nimetön
Nimetön
Suomessa joo, jenkkilässä ei lasku niin automaattista kun osingot maksetaan yleensä neljässä osassa = kertavaikutus pienempi
Nimetön
Nimetön
Miksi AT&T puuttuu listasta
Nimetön
Nimetön
Ymmärränkö oikein että kun kerrotaan osinkoprosentit luvulla 2, päästään suurinpiirtein Helsingin pörssin osinkotuottoihin?
Nimetön
Nimetön
Kyllä. Ja kun kerrotaan Helsingin pörssin osinkokasvulukemat luvulla 2, päästään lähes jenkkiläisiin kasvuvauhteihin.
Nimetön
Nimetön
USA osingoista ei ole mitään hyötyä, jos ostaa pieniä määriä ja kaupankäyntikulut ovat 15 eur + valuutanvaihtomaksu päälle. Sen päälle vielä pääomavero 30%. Mitä piensijoittajalle jää sitten osingosta käteen? Ei sitten mitään ! Systeemi on tehty sellaiseksi että köyhä ei pääse osingoilla rikastumaan vaikka kuinka toitotetaan korkoa korolle ilmiötä, koska kaupankäyntikulut syövät kaiken tuoton. Eli noissa nordnetin laskelmissa pitää ottaa myös kaupankäyntikulut ja verot huomioon.
Nimetön
Nimetön
Ihan mielenkiintoinen stragia tämäkin. Kauppoja ei tietenkään ole pakko tehdä juuri vuodenvaihteessa, joku toinen ajankohta voisi tilastollisesti antaa vielä paremman tuoton (esim. kolmennen kvartaalin perusteella).

Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaat tarjoukset ja tuoreet uutiset sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Tilaa
Tilaa uutiskirje.
Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
Tilaa uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat parhaimmat tarjoukset, tuoreimmat uutiset ja kutsut tapahtumiin sähköpostiisi 2–3 kertaa kuussa.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.
Tilaa
close-link
Haluatko olla mukana testaamassa uuden palvelumme Beta-versiota? Ilmoittaudu testaajaksi tästä:
Ilmoittaudu testaajaksi

Huomioi, että antamasi sähköpostiosoitteen tulee olla sama, jonka olet rekisteröinyt nordnet.fi -palvelun kohdassa Salkku > Asetukset > Yhteystietoni.